Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Djeca i adolescenti vole značajno koncentriraniju razinu slatkoće od odraslih.
Objavljeno: 21.08.2020. 10:13  
Doživljaj slatkog okusa se mijenja kod djece u razvoju
Doživljaj slatkog okusa se mijenja kod djece u razvoju

Šećerna trska (snimio: Darko Dovedan)

U usporedbi s odraslima, djeca i adolescenti manje su osjetljivi na slatki okus i potrebno im je 40 posto više saharoze u otopini za otkrivanje okusa šećera, pokazalo je istraživanje nedavno objavljeno na web stranici Sveučilišta u Illinoisu.

Uz više pragove otkrivanja okusa, i djeca i adolescenti vole značajno koncentriraniju razinu slatkoće od odraslih.

Istraživanje, koje se temeljilo i na kombinaciji podataka iz prethodnog istraživanja, a provedeno je u Monell Centru u Philadelphiji i na Sveučilištu Washington u St. Louisu, obuhvatilo je 108 djece, 172 adolescenata i 205 odraslih osoba u dobi od 7 do 67 godina.

Istraživači su sudionicima dali različite koncentracije šećera i vode po njihovom ukusu i izmjerili su koncentraciju koju su sudionici željeli i najnižu koncentraciju u kojoj su mogli otkriti okus šećera.

„Iako je za nižu osjetljivost djece potrebna veća koncentracija saharoze da bi otkrili okus, osjetljivost slatkog okusa za sudionike nije predvidjela razinu slatkoće koju više vole” - rekla je koautorica Julie A. Mennella iz Monell Chemical Senses Center.

Kako bi objasnili razlike u osjetljivosti na okus povezane s godinama, istraživači su procijenili broj čaša vode u osam unci (0,23 litre) u kojoj se može otopiti četiri grama saharoze, što odgovara količini u jednoj kocki šećera, a sudionici u svakoj dobnoj skupini mogli su početi otkrivati slatkog okusa.

U skladu s prethodnim istraživanjima, istraživači su otkrili da djeca više vole snažnije slatkoće negoli odrasli.

Odrasli su više voljeli razinu slatkoće sličnu uobičajenom bezalkoholnom piću cola, koje sadrži ekvivalent od oko osam kockica šećera u čaši vode od 0,23 litre (osam unci), rekao je Mennella. Djeca i adolescenti odabrali su 50 posto veću koncentraciju saharoze, što je oko 12 kockica šećera u osam unci (0,23 litre) vode.

"Koristeći iste senzorne metode procjene koje smo ovdje koristili za mjerenje preferencija saharoze, ranije smo otkrili da je potencijal vezanja dopaminskih receptora u striatumu, području mozga koje kodira vrijednost nagrade, smanjeno s godinama i predviđeno, neovisno o dobi, najpoželjnija koncentracija saharoze u zdravih mladih odraslih", rekla je M. Yanina Pepino, profesorica znanosti o hrani i prehrane ljudi na UI.

Istraživači su pretpostavili da promjene osjetljivosti na okus i sklonosti saharozi koje se javljaju tijekom adolescencije mogu proizlaziti iz različitih razvojnih putanja s različitim temeljnim mehanizmima.

"Na primjer, razvojne promjene osjetljivosti okusa mogu biti sekundarne promjenama u anatomiji sastava usta i sline, dok promjene u preferencijama okusa prema slatkom ukusu mogu biti posljedice promjena u aktivnosti i morfologiji sustava nagrađivanja mozga" - dodala je Pepino.

 Istraživanje je objavljena u časopisu Nutrients.

  isprintaj članak