Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Filmske poslastice iz Beča
Kada vi ne možete u Beč, tada Beč dolazi k vama! Donosimo vam pregled najboljih filmova snimljenih u njemu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Jedinstveni prikaz ljubavi i predanosti dvoje ljudi" u tom razdoblju
Objavljeno: 17.09.2019. 17:05  
Drevni kosturi poznati kao "Ljubavnici iz Modene" su mladići
Drevni kosturi poznati kao

Prema novim istraživanjima, dva drevna kostura pokopana jedno uz drugo, poznati kao Ljubavnici iz Modene, oboje su bili muškarci. Za par, za koji se vjeruje da je umro između 4. i 6. stoljeća, ranije se smatralo da su muškarac i žena. No, istraživači sa Sveučilišta u Bologni u Italiji koristili su novu tehniku ​​kako bi utvrdili njihov spol analizom proteina u zubnoj caklini. 

"Nakon otkrića, mediji su odmah pretpostavili da se radi o muško-ženskom paru, čak i ako loše očuvane kosti ne dopuštaju učinkovito opdređivanje spola", navodi se u radu koji je objavljen u časopisu Nature. Položaj u kojem par leži "predstavlja dobrovoljno izražavanje predanosti između dvaju pojedinaca", a što inače nije uobičajena pogrebna praksa. 

Otkriveni su 2009. godine u nekropoli Ciro Menotti u Modeni, uz još 11 kostura, od kojih su na nekima vidljivi znakovi ozljeda nastalih vjerojatno tijekom rata. 

Znanstvenici su utvrdili njihov spol analizirajući proteine ​​u zubnoj caklini, (PA). "Dva su mladića dakle, mogli biti ratni drugovi ili prijatelji, umrli zajedno tijekom okršaja i tako pokopani unutar istog groba", tvrde istraživači. Dodali su kako je sahrana "jedinstveni prikaz ljubavi i predanosti dvoje ljudi" u tom razdoblju. Oni bi također mogli biti članovi obitelji, rekli su istraživači, i iako se nije moglo isključiti da su par bili ljubavnici, malo je vjerojatno da bi bili ukopani pod ruku zbog stavova prema homoseksualnosti u to vrijeme. Otkrivanje roda kostura moglo bi imati "duboke posljedice" za razumijevanje načina pokopa u kasnoantičkoj Italiji, tvrde autori.(Fotografija: Epa/ Sveučilište u Bologni)

  isprintaj članak