Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Irsku prati glas kišovite zemlje
Objavljeno: 12.01.2014. 14:09  
Druge klime drugo oblačenje
Druge klime drugo oblačenje

Burkina Faso

 

Mnogi ljudi će razmišljati o klimi zemlje u koju putuju, ali neće napraviti plan s pojedinostima puta. To može dovesti ne samo do iznenađenja, već i do živčanosti i nezadovoljstva tijekom putovanja. Malo istraživanja prije puta i dobre pripreme mogu osigurati lijepo putovanje u kojem ćete uživati umjesto da se udarate po glavi kad je već kasno.

 

Dobar je početak upoznati se općenito s klimom odredišta za godišnje doba u kojem putujete. Tako ćete saznati da Irsku prati glas kišovite zemlje, no malo boljim istraživanjem uočit ćete da istočna obala Zelenog otoka ima samo polovicu kišnih dana od zapadne obale. Trinidad, s druge strane, ima kišnu sezonu od lipnja do prosinca. Stoga, pokušajte saznati posebitosti odredišta kako biste izbjegli iznenađenja, a postavit ćete si i stvarna očekivanja. To također može pomoći pri odabiru odredišta.

 

Kad stignete na odredište, možete još malo istražiti kako klima djeluje na vas. Ako je vlažno, ponesite maleni sklopivi kišobran i nešto toplije odjeće (najbolje su vuneni džemperi), a možete ponijeti i laganu najlonsku kabanicu. Ako je hladno ili sniježi, planirajte vunene čarape, džempere, rukavice, šešire ili marame i provjerite jeli vaša jakna dovoljno topla za vanjske temperature. Tu je dobro staviti na sebe nekoliko slojeva odjeće, jer ako zatopli uvijek ćete ih moći skinuti, a ako zahladi neće vas ništa spasiti. Toplije i tropsko vrijeme je lakše po tom pitanju, ali i tu možete doživjeti neugodnosti koje život znače. Obavezno ponesite sunčane naočale, kreme za zaštitu od sunca, šešire i ručnike, kao i sredstva protiv raznih nametnika.

 

Uvijek u obzir uzmite nadmorsku visinu budući da mnoge zemlje imaju veliku razliku između visokih i niskih područja, tako da pažljivo pregledate plan putovanja. Ukoliko putujete kroz planinska područja ili tik uz morsku obalu, budite spremni na različitu klimu (čak i toplija klima može imati polarne hladnoće ukoliko se nalazite dovoljno visoko).

 

Ne smijete zaboraviti na opremu koju nosite. Ako ste strastveni fotograf i ne možete prolaziti nekom zemljom a da ne napravite “mali milijun” fotografija, tada na umu imajte zaštitnu kutiju za kameru kako se je nebiste oštetili tijekom putovanja kroz vruće ili hladne predjele.

 

U zemljama s mnogo kiše, pazite da greškom ne uzmete tuđi kišobran, jer se to smatra velikom uvredom. U toplijim zemljama, naročito u Europi i Bliskom istoku pazite na odijevanje za klimu, jer su to zemlje s konzervativnim načinom odijevanja koji vas mogu spriječiti da uđete u crkvu ili neku ustanovu (posebno to važi za žene), a može također biti protivno domaćim običajima.

  isprintaj članak