Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U > Za osobe s invaliditetom
Dubai nudi zgrade superlativa i sve druge stvari i turistima s invaliditetom
Objavljeno: 17.03.2021. 11:55  
Dubai nudi iskustvo putovanja superlativa
Dubai nudi iskustvo putovanja superlativa

Dubai je jedno od najboljih odredišta za putovanja na svijetu. U 2019. godini broj međunarodnih gostiju bio je preko 19 milijuna. Grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nudi savršenu kombinaciju kupovine, života na plaži i kulture.

Kada sletite u međunarodnu zračnu luku Dubai, odmah primijetite da je ovo najvažnije središte na Bliskom istoku vrata u svijet superlativa. To postaje sve jasnije što se više približavate središtu tromilijunske metropole. Tu se okupljaju luksuzne trgovine, obzorje je obrubljeno neboderima neviđenih visina, arhitektura plijeni svojom suvremenošću i budućim duhom. Bez obzira idete li u okviru paket aranžmana neke putničke agencije u Dubai ili sastavljate vlastiti odmor, provest ćete se nezaboravno.

 

Tamo gdje je budućnost nadohvat ruke

Dubai je nadahnuće za svakoga tko razmišlja o tome kako bi život mogao izgledati u budućnosti. Podzemna željeznica Dubai, gradska mreža podzemne željeznice, već je bez vozača, većina od više od tisuću autobusnih stajališta imaju klimatizirana autobusna stajališta (skloništa). Dubai se oslanja na modernu tehnologiju i sofisticirano planiranje. Emirat također doseže nove dimenzije u smislu urbanog planiranja. S više od 1,1 milijuna četvornih metara, Dubai Mall je najveći trgovački centar na svijetu. Automatizirano parkiralište Emirates Financial Toweraa najveće je na svijetu - ima mjesta za 1.191 vozilo. Barem toliko dojmnljiv je Burj Khalifa, s 828 metara jedna je od najviših zgrada na svijetu. Međutim, ako ga želite posjetiti, morate unaprijed nabaviti karte za vidikovac, spontani posjet, nažalost, nije moguć. A ako se želite počastiti nečim vrlo posebnim i imati dovoljno novaca, idealno je noćenje u hotelu Burj Khalifa.

 

Program razonode za mlade i starije

Dubai nudi raznoliku paletu zabave za mlade i stare, a ljubitelji vodenih sportova i oni koji traže opuštanje imaju najbolje prilike uživati ​​u danu na brojnim gradskim plažama. U vodenom parku Aquaventure više od 30 tobogana čeka kako bi vam adrenalin pumpao vene. Oni koji vole tiše zabave, neka kre nu na neobične ljepote u brojnim gradskim muzejima. Kulturni život u Dubaiju odlikuje međunarodnost i raznolikost. Ponuda za putnike iz cijelog svijeta odgovarajuće je široka. Ako predviđate putovanje u Dubai, vrijedi unaprijed napraviti popis najvažnijih znamenitosti. Tako na odmor idete dobro pripremljeni i ne propustite nijedno omiljeno mjesto.

 

Dubai je također pogodan za osobe s invaliditetom

Dubai je također idealan za osobe s invaliditetom ili ograničenom pokretljivošću. Milijunski hoteli u hotelima pridaju veliku važnost pristupačnosti, a prijevozna sredstva obično se može koristiti bez ikakvih problema s tjelesnim invaliditetom. Kao i na svakom putovanju, osobe s invaliditetom trebaju unaprijed dobiti detaljne informacije i po potrebi se savjetovati sa svojim liječnikom. Isto vrijedi i za put do Dubaija. Svatko kome treba pomoć prije ili za vrijeme leta, dobiva podršku zrakoplovne tvrtke. Međutim, to se obično mora najaviti unaprijed. 

 

10 stvari koje treba znati prije nego što prvi put posjetite Dubai

Dubai je brzo rastuća metropola u Arapskom zaljevu usmjerena na zapad, ali ne biste trebali zaboraviti da ste u drugom kulturnom području. Pokušat ćemo odgovoriti na nekoliko pitanja sa sljedećim savjetima.

 

1. Što je dirham i koja je njegova vrijednost?

Nacionalna valuta Ujedinjenih Arapskih Emirata je dirham. Dirham je 22 centa ili 1 euro 4,77 dirhama. To se može malo razlikovati ovisno o tečajevima. Za nas Europljane stoga je lako izračunati s 1: 5. 1 euro = 5 dirhama (U ztvari točnije: 5 dirhama je oko 1,10 eura). Inače, 1 dirham je 100 filsa. Međutim, u supermarketima su cijene obično zaokružene, pa su sitni novčići prilična rijetkost.

 

2. Trebate li vizu?

Kao hrvatski državljanin turističku vizu možete dobiti u zračnoj luci u Dubaiju (Abu Dhabi). Pri kontroli putovnica dobivate besplatnu 90-dnevnu vizu s pečatom.

 

3. Koliko daleko moguće doći s enegleskim jezikom?

Gotovo posvuda. Arapski je službeni jezik, ali s preko 90 nacionalnosti samo u Dubaiju engleski se jednostavno izborio kao komercijalni jezik.

 

4. Kako se oblačiti?

Budući da se krećete u okruženju pod utjecajem islama, treba se pridržavati i "njihovih" pravila. To znači da ste pokriveni od ramena (uključujući) do koljena. Nekoliko centimetara nije važno (za muškarce). Napokon, vi ste gost. U susjednom emiratu Sharjah (kojeg se često prodaje kao "odmor u Dubaiju") odjeća nije preporuka već zakon.

U Burj Al Arab moguć je ulazak samo u dugim hlačama i zatvorenim cipelama (bez tenisica!) - isto vrijedi i za palaču Emirates u Abu Dhabiju.

 

5. Kako se snalaziti?

Za one koji se usude iznajmiti automobil preporučuje se ponijeti međunarodnu vozačku dozvolu. Automobil je dobra stvar za razgledavanje Emirata. 

Druga mogućnost je korištenje javnog prijevoza (RTA) kojim upravlja država. 30 km vožnje stoji oko 50 dirhama (10 eura), ali polasci su od marine ili trgovačkog centra Dubai Mall.

Dnevna karta za metro stoji 16 dirhama (3,20 eura) u normalnoj (2.) klasi i 30 dirhama za zlatnu (1. klasa) - dnevno!

 

6. Što je s alkoholom / cigaretama?

U supermarketu nećete pronaći alkohol. Za kupnju vam je potrebna osobna iskaznica koja vas ovlašćuje za kupnju. Turistima je nemoguće dobiti ovu karticu (vrijeme čekanja na nju je tri mjeseca). Alkoholna pića obično su dostupna u hotelskim barovima, ali budite oprezni. Osobe koje policajci pijane pokupe na ulici mogu očekivati ​​ozbiljne kazne.

Pušenje nije dozvoljeno u zatvorenim prostorima.

Izbjegavajte bilo kakvu drogu!

 

7. Kolike su napojnice?

Ne postoji pravilo, ali pravilo bi trebalo biti "u slučaju sumnje 10%". U hotelu stavite malu novčanicu (npr. 10 dirhama) na krevet prije nego što dođe posluga u sobu.

 

8. Zašto taksiji imaju krovove različitih boja?

Taksiji su podijeljeni u različite tvrtke. Zapravo, boja krova nije bitna. Zapravo, ružičasti krov nije namijenjen muškim putnicima. Voze ih žene. Ružičasto = taksi za žene.

 

9. Kako se ponašati ako ste u paru?

Bez maženja u javnosti! Poljubac kao pozdrav je u redu, sve što nije u vezi s pozdravom, nije tako dobrodošlo i kažnjivo je po zakonu.

 

10. Što smijete fotografirati?

U načelu, gotovo sve smijete slikati što biste i inače učinilii. Za slikanje ljude se odnosi isto kao i kod nas. U slučaju sumnje prethodno pitajte i prihvatite odbijanje. Zastrte žene se ne smije fotografirati. Isto tako vladine zgrade, vlasništvo obitelji šeika, te vojne instalacije. Zabrana fotografiranja u luci i zračnoj luci teoretski je ukinuta.

(Preuzeto s: myhandicap.de)

  isprintaj članak