Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U
“Stradun” je posprdan i uvredljiv, ali opće prihvaćen naziv, koji u doslovnom prijevodu znači “uličetina”
Objavljeno: 16.08.2011. 21:38  
Dubrovnik - grad dragulj
Dubrovnik - grad dragulj
Ukoliko dolazite nekom od mnogobrojnih agencijskih putovanja obilazak grada uvijek počinje sa zapadne strane gdje se nalazi zadnje stajalište autobusa koji u kolonama dovoze turiste u ovaj grad - dragulj. U stari grad se ulazi preko pokretnog mosta na kojem nepomično stoje naoružani stražari, snažni mladići obučeni u dubrovačke nošnje. Ovakvi prizori u gradu nisu ništa neobično. Ulaskom kroz unutrašnja gradska vrata ulazite ravno u srednji vijek zamaskiran u suvremeno ruho, odnosno u nestvarni svijet Dundo Maroja ili Novele od Stanca pa tako na Stradunu možete sresti i "dubrovačku gospodu" koja kostimirana šeće i predstavlja se turistima.

Uličetina

Čudnovati osjećaj, koji vas nekontrolirano obuzima kada kročite na trg kod velike Onofrijeve česme, sve više će rasti kako ćete ići dalje. A dalje vas put vodi na Stradun ili, kako Dubrovčani kažu, Placu, odnosno glavnu ulicu. Naime, Stradun je posprdan i uvredljiv, ali opće prihvaćen naziv, koji u doslovnom prijevodu znači "uličetina". Naziv mu potječe iz vremena Mletačke okupacije grada.
No vratimo se priči o čudnovatom osjećaju koji oscilira ovisno o trenutku i objektu na koji vodič usmjerava vašu pozornost bilo da se radi o nekoj znamenitoj građevini, legendi ili nečem trećem. Neobičan osjećaj trebao bi dosegnuti vrhunac u trenutku kada propješačite Stradun i nađete se na glavnom gradskom trgu i odjednom shvatite da znate gdje ste. Sudeći po odazivu i drugih turista, ovo mjesto su negdje vidjeli i oni koji su prvi put kročili u Dubrovnik!

Daje se na znanje...

Trgom prevladavaju Orlandov stup koji stoji na sredini, a nekada je služio kao govornica sa koje su čitani proglasi u stilu: "Daje se na znanje…", a služio je i kao stup srama. Naime, za njega su bili vezani izgrednici koji su osuđivani na sramotu. Tada bi im se građani rugali i gađali ih rajčicama. Danas na Orlandovom stupu stoji zastava Dubrovačkih ljetnih igara u vrijeme njihovog održavanja.
Dakako tu je još i čuvena crkva sv. Vlaha u čijem ulazu možete vidjeti kip sveca – zaštitnika grada koji u rukama drži maketu grada iz vremena prije potresa. Može se vidjeti da je grad nekada sasvim drugačije izgledao. Tu su još Knežev dvor, palača Sponza, mala Onofrijeva česma, gradski zvonik i još neke znamenitosti.

Nadahnjujuća Gundulićeva poljana

Znamenitosti je previše za ovu priču pa iskreno preporučamo da ne ne štedite mobitel i prihvatite se snimanja! S mjesta ispred Kneževog dvora koje se i zove Prid dvorom put se račva prema Gundulićevoj poljani i Poljani Marina Držića. Uzgred, poljana znači trg. Trgovi ovih znamenitih književnika su osobeni i reprezentativni svaki na svoj način: Gundulićev je čuven po golubovima koji su ovdje toliko pitomi da će vam sletjeti na dlan kada im pružite hranu. Držićevim trgom prevladava gradska katedrala i riznica, građevina ništa manje lijepa od crkve sv. Vlaha. Trg je veoma slikovit i nadahnjujući. Odavde krenite prema akvariju koji se nalazi u tvrđavi sv. Ivana koji predstavlja polukružnu kulu koja čuva ulaz u staru gradsku luku koju ćete opet prepoznati s neke od razglednica.

I mala neobičnost

Ako s Gundulićeve poljane skrenite u živopisnu ulicu Od puča, što znači od naroda, iza trećeg ugla ugledat ćete Srpsku pravoslavnu crkvu i Muzej ikona koji vrijedi pogledati. I sve to još piše i na ćirilici. Crkva je obnovljena i otvorena za posjet koji preporučamo.
Ovdje se ne završava priča o Dubrovniku. Nismo obišli gradske zidine, kule, utvrde, staru gradsku luku, muzeje, samostane, otok Lokrum, brdo Srđ, plažu Banje i štošta drugo.
  isprintaj članak