Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskiom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
“Stradun” je posprdan i uvredljiv, ali opće prihvaćen naziv, koji u doslovnom prijevodu znači “uličetina”
Objavljeno: 16.08.2011. 21:38  
Dubrovnik - grad dragulj
Dubrovnik - grad dragulj
Ukoliko dolazite nekom od mnogobrojnih agencijskih putovanja obilazak grada uvijek počinje sa zapadne strane gdje se nalazi zadnje stajalište autobusa koji u kolonama dovoze turiste u ovaj grad - dragulj. U stari grad se ulazi preko pokretnog mosta na kojem nepomično stoje naoružani stražari, snažni mladići obučeni u dubrovačke nošnje. Ovakvi prizori u gradu nisu ništa neobično. Ulaskom kroz unutrašnja gradska vrata ulazite ravno u srednji vijek zamaskiran u suvremeno ruho, odnosno u nestvarni svijet Dundo Maroja ili Novele od Stanca pa tako na Stradunu možete sresti i "dubrovačku gospodu" koja kostimirana šeće i predstavlja se turistima.

Uličetina

Čudnovati osjećaj, koji vas nekontrolirano obuzima kada kročite na trg kod velike Onofrijeve česme, sve više će rasti kako ćete ići dalje. A dalje vas put vodi na Stradun ili, kako Dubrovčani kažu, Placu, odnosno glavnu ulicu. Naime, Stradun je posprdan i uvredljiv, ali opće prihvaćen naziv, koji u doslovnom prijevodu znači "uličetina". Naziv mu potječe iz vremena Mletačke okupacije grada.
No vratimo se priči o čudnovatom osjećaju koji oscilira ovisno o trenutku i objektu na koji vodič usmjerava vašu pozornost bilo da se radi o nekoj znamenitoj građevini, legendi ili nečem trećem. Neobičan osjećaj trebao bi dosegnuti vrhunac u trenutku kada propješačite Stradun i nađete se na glavnom gradskom trgu i odjednom shvatite da znate gdje ste. Sudeći po odazivu i drugih turista, ovo mjesto su negdje vidjeli i oni koji su prvi put kročili u Dubrovnik!

Daje se na znanje...

Trgom prevladavaju Orlandov stup koji stoji na sredini, a nekada je služio kao govornica sa koje su čitani proglasi u stilu: "Daje se na znanje…", a služio je i kao stup srama. Naime, za njega su bili vezani izgrednici koji su osuđivani na sramotu. Tada bi im se građani rugali i gađali ih rajčicama. Danas na Orlandovom stupu stoji zastava Dubrovačkih ljetnih igara u vrijeme njihovog održavanja.
Dakako tu je još i čuvena crkva sv. Vlaha u čijem ulazu možete vidjeti kip sveca – zaštitnika grada koji u rukama drži maketu grada iz vremena prije potresa. Može se vidjeti da je grad nekada sasvim drugačije izgledao. Tu su još Knežev dvor, palača Sponza, mala Onofrijeva česma, gradski zvonik i još neke znamenitosti.

Nadahnjujuća Gundulićeva poljana

Znamenitosti je previše za ovu priču pa iskreno preporučamo da ne ne štedite mobitel i prihvatite se snimanja! S mjesta ispred Kneževog dvora koje se i zove Prid dvorom put se račva prema Gundulićevoj poljani i Poljani Marina Držića. Uzgred, poljana znači trg. Trgovi ovih znamenitih književnika su osobeni i reprezentativni svaki na svoj način: Gundulićev je čuven po golubovima koji su ovdje toliko pitomi da će vam sletjeti na dlan kada im pružite hranu. Držićevim trgom prevladava gradska katedrala i riznica, građevina ništa manje lijepa od crkve sv. Vlaha. Trg je veoma slikovit i nadahnjujući. Odavde krenite prema akvariju koji se nalazi u tvrđavi sv. Ivana koji predstavlja polukružnu kulu koja čuva ulaz u staru gradsku luku koju ćete opet prepoznati s neke od razglednica.

I mala neobičnost

Ako s Gundulićeve poljane skrenite u živopisnu ulicu Od puča, što znači od naroda, iza trećeg ugla ugledat ćete Srpsku pravoslavnu crkvu i Muzej ikona koji vrijedi pogledati. I sve to još piše i na ćirilici. Crkva je obnovljena i otvorena za posjet koji preporučamo.
Ovdje se ne završava priča o Dubrovniku. Nismo obišli gradske zidine, kule, utvrde, staru gradsku luku, muzeje, samostane, otok Lokrum, brdo Srđ, plažu Banje i štošta drugo.
  isprintaj članak