Dio kuhinja snižen za 40% i još nude 20% u Lesnini XXXL
Dio ponude kuhinja trenutačno je sniženo čak 40%, a moguće je ostvariti i dodatnih 20% popusta. ...
Janjetina za prste polizati!
Otkrivamo tajne kakve ni bake ne znaju ...
Six-Pack Abs i američki predsjednici
Bilo bi nategnuto reći da Amerikanci biraju predsjednike na temelju tjelesnog izgleda, ali se birači često smiju kandidatima koji zrače energijom. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
U zemlji sv. Martina
Objavljeno: 03.04.2018. 19:06  
Dugo Selo
Dugo Selo
  • Dugo Selo
  • Dugo Selo
  • Dugo Selo

Udaljeno svega dvadesetak kilometara od središta Zagreb, na rubovima posavske ravnice i blagim padinama prigorskog gorja, blago dodirujući moslavački kraj, smjestilo se Dugo Selo. Ovaj gradić u istočnom dijelu Zagrebačke županije stoljećima se razvijao uz križanje željezničkih pruga, a njegovo ime spominje se još 1566. godine. No, da je života na području današnjih naselja pod Martin Bregom bilo još i puno ranije potvrđuje darovnica kralja Andrije II. iz 1209. godine u kojoj se spominje „Terra sancti Martini“, Zemlja sv. Martina, koju kralj dodjeljuje hrvatskim redovnicima, templarima, vitezovima Križarskih ratova.

Vjerojatno najljepši primjerak koji o tome svjedoči je stara crkva sv. Martina, najstariji kulturno-povijesni spomenik u Dugom Selu. Iako njezini nadzemni ostaci potječu iz 16. stoljeća, arheološka istraživanja, koja su još uvijek u tijeku, potvrđuju da je na njenom mjestu postojala još starija templarska crkva. Da je zaista riječ o priči sa znanstvenim i povijesno utemeljenim činjenicama potvrdio je 4. srpnja ove godine i Europski kulturni centar sv. Martina iz francuskog Toursa postavljanjem Stope sv. Martina, skulpture akademskog kipara, na ostatke stare crkve u Dugom Selu. Riječ je o europskom obilježju spomenika posvećenih sv. Martinu, čime se povezuju gradovi štovatelji baštine ovog sveca i područja kojima je on prolazio kao vojnik, biskup i dobročinitelj. Takvih je gradova trenutno 150 u Europi, a Dugo Selo postalo je prvi hrvatski grad obilježen Stopom sv. Martina, ujedno i središte iz kojeg bi trebalo krenuti povezivanje ostalih hrvatskih gradova i mjesta koja čuvaju baštinu povezanu s ovim svecem.

Osim povijesnog naziva dugoselskog područja te stare i nove crkve u Dugom Selu, koji nose naziv sv. Martina, "tragovi" ovog sveca vidljivi su i u samom grbu grada koji uz Martinov biskupski štap, prikazuje i zvonik martinske crkve. Da je sve u ovom kraju nekako povezano sa sv. Martinom potvrđuje i sedam metara visoki kip ovog sveca, postavljen podno stare crkve, kao i kipec sv. Martina, glavni suvenir grada. Razlozi zbog kojih je Europski kulturni centar odlučio upravo u Dugom Selu postaviti Stopu sigurno je bila i činjenica da se Dan grada i Dan župe slave 11. studenog, na Martinje, kada se u gradu već tradicionalno održava i ta manifestacija. Uz crkvu na Martin Bregu tada je posebno živo, pa ne čudi što se na krštenje mošta u mlado vino te na zabavni i kulturno-umjetnički program koji ga prati, svake godine odazove sve više posjetitelja.

Budući da se u gradu razvija kulturni turizam i brand Templara, često se u šetnji mogu susresti ovi vitezovi, dok su u turističkoj ponudi i Templis vino te Templarski kolači.

  isprintaj članak