U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Muškarca se pozna po gaćama
Materijal od kojeg se proizvedi muške gaće mora biti vrhunske kakvoće. ...
Turizam je treća izvozna grana svijeta
Prošlu godinu odlikuje održiv rast u mnogim odredištima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
U zemlji sv. Martina
Objavljeno: 03.04.2018. 19:06  
Dugo Selo
Dugo Selo
  • Dugo Selo
  • Dugo Selo
  • Dugo Selo

Udaljeno svega dvadesetak kilometara od središta Zagreb, na rubovima posavske ravnice i blagim padinama prigorskog gorja, blago dodirujući moslavački kraj, smjestilo se Dugo Selo. Ovaj gradić u istočnom dijelu Zagrebačke županije stoljećima se razvijao uz križanje željezničkih pruga, a njegovo ime spominje se još 1566. godine. No, da je života na području današnjih naselja pod Martin Bregom bilo još i puno ranije potvrđuje darovnica kralja Andrije II. iz 1209. godine u kojoj se spominje „Terra sancti Martini“, Zemlja sv. Martina, koju kralj dodjeljuje hrvatskim redovnicima, templarima, vitezovima Križarskih ratova.

Vjerojatno najljepši primjerak koji o tome svjedoči je stara crkva sv. Martina, najstariji kulturno-povijesni spomenik u Dugom Selu. Iako njezini nadzemni ostaci potječu iz 16. stoljeća, arheološka istraživanja, koja su još uvijek u tijeku, potvrđuju da je na njenom mjestu postojala još starija templarska crkva. Da je zaista riječ o priči sa znanstvenim i povijesno utemeljenim činjenicama potvrdio je 4. srpnja ove godine i Europski kulturni centar sv. Martina iz francuskog Toursa postavljanjem Stope sv. Martina, skulpture akademskog kipara, na ostatke stare crkve u Dugom Selu. Riječ je o europskom obilježju spomenika posvećenih sv. Martinu, čime se povezuju gradovi štovatelji baštine ovog sveca i područja kojima je on prolazio kao vojnik, biskup i dobročinitelj. Takvih je gradova trenutno 150 u Europi, a Dugo Selo postalo je prvi hrvatski grad obilježen Stopom sv. Martina, ujedno i središte iz kojeg bi trebalo krenuti povezivanje ostalih hrvatskih gradova i mjesta koja čuvaju baštinu povezanu s ovim svecem.

Osim povijesnog naziva dugoselskog područja te stare i nove crkve u Dugom Selu, koji nose naziv sv. Martina, "tragovi" ovog sveca vidljivi su i u samom grbu grada koji uz Martinov biskupski štap, prikazuje i zvonik martinske crkve. Da je sve u ovom kraju nekako povezano sa sv. Martinom potvrđuje i sedam metara visoki kip ovog sveca, postavljen podno stare crkve, kao i kipec sv. Martina, glavni suvenir grada. Razlozi zbog kojih je Europski kulturni centar odlučio upravo u Dugom Selu postaviti Stopu sigurno je bila i činjenica da se Dan grada i Dan župe slave 11. studenog, na Martinje, kada se u gradu već tradicionalno održava i ta manifestacija. Uz crkvu na Martin Bregu tada je posebno živo, pa ne čudi što se na krštenje mošta u mlado vino te na zabavni i kulturno-umjetnički program koji ga prati, svake godine odazove sve više posjetitelja.

Budući da se u gradu razvija kulturni turizam i brand Templara, često se u šetnji mogu susresti ovi vitezovi, dok su u turističkoj ponudi i Templis vino te Templarski kolači.

  isprintaj članak