Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na prevare s korona virusom
WHO ističe da sve adrese WHO e-pošte završavaju s @ who.int. Slični pošiljatelji kao što su @ who.com, @ who.org ili @ who-safety.org nisu iz WHO-a. ...
Podstrek za bolju prehranu prilikom kupovine
Skrivene kalorijske zamke, masni zalogaji, zaslađena pića - supermarket je prepun nezdrave prehrane. Mnogi se potrošači pitaju: „Što još danas jesti sigurno?“ ...
Dubrovački hotel Kazbek prvi je hrvatski hotel koji se priključio svjetskoj cage-free inicijativi
Najveća politička kampanja za životinje iskorištavane u industriji hrane - europska građanska inicijativa Okončajmo doba kaveza čiji je krajnji cilj zabrana kav ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Najkvalitetniju aromu dobivamo od svježih, pažljivo oguljenih gomolja
Objavljeno: 13.11.2019. 18:58  
Đumbir je poznat i pod imenima đinđer, gingibar, zumbir
Đumbir je poznat i pod imenima đinđer, gingibar, zumbir

Snimio: Željko Marušić

 

Đumbir je biljka aromatičnog korijena jake stabljike i kopljastih listova sličnih trstici, a naraste do 1,5 metra visine. Potječe iz porodice đumbira koja obuhvaća više od 250 tropskih biljki s aromatičnim korijenjem. Za prehranu se koristi gomoljasti korijen koji se na tržištu nalazi svijež, sušen ili samljeven. Sušenjem se gube velike količine eteričnih ulja, stoga najkvalitetniju aromu dobivamo od svježih, pažljivo oguljenih gomolja.

 

Napisao: Vaško Artur


Još prije 3000 godina đumbir se počeo uzgajati u Kini i Indiji. U 14. st. đumbir je bio cijenjen i najčešće korišten začin u istočnoj kuhinji, a u islamskom svijetu cijenjen i poznat kao afrodizijak. Smatra se da je prvi Europljanin koji se susreo s đumbirom bio Marco Polo u Kini, te ga je on i donio u Europu. Smatra se da je to jedan od prvih egzotičnih začina kojeg su Europljani upoznali. Spominje se su da u 15. st. Portugalci đumbir prenijeli u Afriku. U 16. st. đumbir u Indiji počinje uzgajati Španjolac Mendoza. Prema postojećim podacima 1547. god. izvezeno je preko milijun tona tog začinskog gomolja. Zanimljiv je podatak da se u Baselu (Švicarska) ulica u kojoj su se nalazili trgovci začinima zvala "Đumbirova ulica".

Da đumbir nije bio poznat samo kao začinska biljka, nego i kao ljekovita, nalazimo podatke u literaturi o mirodijama već u 17. st., iu kojima se đumbir preporuča kod prehlađenog želuca, zubobolje, kao zaštita od zaraznih oboljenja i tumora. Za đumbir se kaže da je lijek za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Ukratko; vraća osjećaj zdravlja.

Iscrpci đumbira igraju veliku ulogu u industriji alkoholnih pića i likera. U Engleskoj uveliko piju niz napitaka od đumbira, a najpoznatije je đumbirovo pivo, poznato pod nazivom "Ginger Ale".

Gomolj đumbira sadrži, osim eteričnog ulja, i ljute tvari te bjelančevine, ugljikohidrate, minerale i masti. Zbog aromatičnog, osvježavajućeg i pomalo pikantnog okusa, đumbir se dodaje kao začin slatkim i slanim jelima. Najčešće ga se koristi svježeg budući da je aromatičnijeg okusa od sušenog. Kako kuhanjem isparavaju eterična ulja đumbir treba dodati prije posluživanja. Kao začin dodaje ga se svježem kuhanom ili pečenom voću i povrću, umacima, pečenom mesu, jelima od ribe i peradi, juhama, kolačima i pecivu.

 

 Spomenimo i da razni miješani i industrijski proizvodi začini sadrže đumbir, kao što je npr. curry.

  isprintaj članak