Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Oko 4.800 četvornih metara objekta je uništeno plamenom, uključujući glavne zgrade na sjeveru i jugu.
Objavljeno: 31.10.2019. 08:17  
Dvorac Shuri, simbol Okinawe, uništen je u požaru
Dvorac Shuri, simbol Okinawe, uništen je u požaru

Dvorac Shuri prije požara (izvor: Wikipedia)

 

Veliki dijelovi dvorca Shuri, simbol prefekture Okinawa i popularne turističke atrakcije u gradu Naha, uništeni su u požaru rano u četvrtak ujutro, priopćile su tamošnje vlasti. Uzrok požara još nepoznat. Nije bilo izvještaja o ozljedama, rekli su policajci i vatrogasci, ali oko 30 stanovnika u blizini njega privremeno je iseljeno. Požar je u potpunosti ugašen oko 13.30 sati, rekao je službenik vatrogasne službe u Nahi. 

Oko 4.800 četvornih metara objekta je uništeno plamenom, uključujući glavne zgrade na sjeveru i jugu. Glavna zgrada je rađena od drveta, dok su zgrade na sjeveru i jugu sadržavale i čelik. U zgradama nisu postavljene protupožarne prskalice, priopćila je vatrogasna postrojba.

"Sve (tri) glavne zgrade su izgorjele, ništa nije ostalo", rekao je Daisuke Furugen, službenik vatrogasne službe Naha. "U gašenju požara bilo uključeno 30 vatrogasnih vozila i oko 100 vatrogasaca”, dodao je. Vatrogasni su dužnosnici rekli da je vrlo vjerovatno požar započeo u glavnoj zgradi, velikoj crvenoj konstrukciji s tradicionalnim popločanjem na krovu, i da se brzo proširio na obližnje zgrade. 

"Izuzetno sam tužna zbog ovoga. Osupnuta sam.”, rekla je novinarima Mikiko Shiroma, gradonačelnica Nahe. "Izgubili smo svoj simbol. Grad će uložiti najveće moguće napore u rješavanju posljedica požara”, rekla je.

 

Veliki spomenik koji simbolizira ponos naroda Ryukyu 

Dvorac je dugo služio kao središte Kraljevine Ryukyu, koja je vladala otočkom prefekturom od 1429. do 1879. godine, ali je uništena u bitci na Okinavi u završnim danima Drugog svjetskog rata. Građevine su obnovljene 1992. godine, a ruševine dvorca su 2000. godine proglašen su UNESCO-vem svjetskom baštinom.

Izgrađen je korištenjem japanskog i kineskog arhitektonskog stila, podvlačeći jedinstvene karakteristike Kraljevstva Ryukyu, koje je dugo služilo kao prometno središte koje je spajalo Kinu i Japan. Zahvaljujući vjernoj prirodi obnove, dvorac je registriran zajedno s okolnim kompleksom i ostalim mjestima Ryukyu u regiji kao mjesto svjetske baštine.

"Pet stotina godina povijesti Ryukyuana (12.-17. st.) predstavljeno je ovom skupinom nalazišta i spomenika", objašnjava se u zapisu na UNESCO-ovoj web stranici. "Ruševine dvoraca dokaz su društvene strukture tijekom velike usješnosti toga razdoblja, dok sveta mjesta pružaju nijemo svjedočanstvo o rijetkom opstanku drevnog oblika religije u suvremeno doba." Konkretno, obnovljena glavna dvorana hvaljena je na ulazu kao "veliki spomenik koji simbolizira ponos naroda Ryukyu".


U rujnu je Agencija za kulturna pitanja Japana utvrdila mjere sprečavanja požara za nacionalna nalazišta i važna kulturna dobra, uključujući postavljanje alata za gašenje požara, nakon velikog požara u katedrali Notre Dame u Parizu.

  isprintaj članak