Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U
Ebro je najdulja i vodom najbogatija rijeka Iberskog poluotoka.
Objavljeno: 24.02.2012. 11:29  
Ebro, rijeka divova
Ebro, rijeka divova
  • Ebro, rijeka divova
  • Ebro, rijeka divova


Iako oblast Taragona u Kataloniji (Španjolska) pripada tzv. sušnom području veoma je zanimljiva za ribolov. Ebro je najdulja i vodom najbogatija rijeka Iberskog poluotoka. Duga je 952 km i upravo se ovdje ulijeva u Sredozemno more. Kako je ispresjecana branama jod prvotne brze “rječice” stvoren je niz jezera i velikih i širokih vodotoka između brana. Španjolska inače obiluje električnom energijom i izvoznik je struje.Napisao: Siniša Slavinić

Fotografije: Siniša Slavinić, Božo Povijač, Hrvoje HorvatIako oblast Taragona u Kataloniji (Španjolska) pripada tzv. sušnom području veoma je zanimljiva za ribolov. Ebro je najdulja i vodom najbogatija rijeka Iberskog poluotoka. Duga je 952 km i upravo se ovdje ulijeva u Sredozemno more. Kako je ispresjecana branama jod prvotne brze “rječice” stvoren je niz jezera i velikih i širokih vodotoka između brana. Španjolska inače obiluje električnom energijom i izvoznik je struje.


Od Ebra je napravljeno pravi ribičko čudo. Do prije tridesetak godina u njoj uopće nije bilo soma, a onda je neki Nijemac, onako iz čiste znatiželje, pustio nekoliko desetaka komada. I tako je krenulo. Danas je Ebro, zahvaljujući tome, u donjem dijelu postao jedan od najboljih područja na svijetu za ribolov kapitalnog soma. Ima ih tako velikih da se ozbiljnijim ulovom smatraju tek primjerci iznad 35 kg. Također je obilje smuđa i šarana, a ima i pastrvskog grgeča. Zbog svega su uz Ebro nikli kampovi u koje najčešće dolaze ribolovci iz Njemačke i Velike Britanije. Mi smo izabrali luksuzne apartmane u središtu Riba Roje, starog gradića na obali rijeke udaljenog 200 km od Bracelone.


Pokazalo se da smo nepotrebno vukli brdo pribora iz Hrvatske. Sve potrebno za ribolov ima Saša Valentić, naš ribolovni vodič i domaćin, Osječanin koji već desetak godina živi ovdje.


Za ovdašnji ribolov varalicama koristi se jak pribor. Koristio sam štap Simano Nexave BX 300 XH Game Typ, dug tri metra, najveće gramaže izbačaja 300 grama. Rolu Penn 460 Slamer prijenosa 4,6:1. Na nju je bila namotana upredenica Rapala Titanium promjera 0,356 mm nosivosti 23,5 kg. Na kraj upredenice veže se gotovo metar dugi komad najlona (monofila) Sufix Superior promjera 0,70 mm, nosivosti 27 kg, pa jaka kopča (Colmic Extra Strong br. 1), na koju se stavlja varalica.


Tek što smo počeli zabacivati na gotovo 40-gramskim glavama teške silikonce, u čamcu se našao prvi ulov - smuđ težak kilogram i pol. Nije dugo potrajalo, a na Prologicovu gumicu, zagrizao mi je smuđ teži od 3 kg.


Voda ispod brane Fliks brzo i snažno nosi. Duboka je približno osam metara. Na dnu je puno gromada kamena između kojih somovi čekaju da im voda donese hranu. A kroz branu svašta upadne. Uglavnom komadi krupnih smuđeva ili cijele ribe. Zbog toga su ovdje, dok je to bilo dozvoljeno, ribolovci često lovili prirodnim mamcima soma - na postavu s krupnim smuđevima ili šaranima na udici ili glavom ili drugim komadom ribljeg mesa. Taman sam u ruku uzeo pivo kada je Božo ispod glasa rekao: “Uzeo je!”. Štap (Berkley Cherrywood Graphite, 3 m, t. b. 40-80 g) bio je savijen do vode. Dobro pritegnuta kočnica (Penn Slammer 360; 5,1:1), na mahove je otpuštala strunu, već kako je som imao bjegove prema dnu. Božo ga je mudro, zahvaljujući savjetu iskusnog Saše, odmah odigao od dna i poslije petnaestak minuta zamaranja savladati. To je bio prvi som ovog ribolova težak 36,70 kg. Velika dvostruka Idrina žlica “Ebro”, posebno napravljena za iskušavanje na ovom putovanju, pokazala se u punom svjetlu.


Sljedećeg soma ulovili smo spuštajući se čamcem niz Ebro. Nije bio velik, mališan od 3,9 kg. No, ulovili smo obilje smiđeva teških do četiri kg. Pravog macana ulovio sam treći dan ribolova.


Zamaranje je trajalo svega 15 minuta. Na obali vaga pokazuje 50 kg. Slikamo se u svim mogućim pozama. S tim ulovom završavamo taj dan.


Da pokaže kakvi šarani plivaju u Ebru pobrinuo se Božo u noćnom ribolovu. Na Frolicovu hranu za pse ulovio je tri prelijepa ljuskaša teška 6,80 kg, 7,60 kg i 8,20 kg. Svi na Frolic montiran na dlaku. Prije našeg dolaska Saša je na istom mjestu 18. prosinca 2009. dobio jednog od čak 21,3 kg kada su širom Europe bješnjele snježne oluje, praćene niskim temperaturama.


Godišnja ribolovna dozvola i dozvola za ovaj revir za šest dana na Ebru po osobi stoji 38 eura. Hrana je jeftina, a doživljaj ribolova jedinstven. Pitanje je gdje još možete u tako kratkom vremenu uloviti toliko krupne ribe, kapitalnog soma i smuđa. Dok su prosječni somovi teški oko 30 kg, smuđevi su kilograma do četiti. Takve primjerke nije problem uloviti. A tu je i Saša, koji će pomoći da ostvarite ulov života. Iz Zagreba se može tri puta tjedno i zrakoplovom do Barcelone.

  isprintaj članak