Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Srednje kapitaliziranim poduzećima, značajnim nositeljima lokalnog gospodarstva, te općinama i javnim poduzećima na raspolaganje se stavlja 292,5 milijuna eura
Objavljeno: 30.04.2019. 15:50  
EIB i HBOR potpisali dva ugovora vrijedna 342.5 milijuna eura – za KBC Rijeka i srednje kapitalizirana poduzeća, općine i javna poduzeća za ubrzanje gospodarskog rasta i nova radna mjesta
EIB i HBOR potpisali dva ugovora vrijedna 342.5 milijuna eura – za KBC Rijeka i srednje kapitalizirana poduzeća, općine i javna poduzeća za ubrzanje gospodarskog rasta i nova radna mjesta

Zagreb

EIB i HBOR potpisali dva ugovora vrijedna 342.5 milijuna eura – za KBC Rijeka i srednje kapitalizirana poduzeća, općine i javna poduzeća za ubrzanje gospodarskog rasta i nova radna mjesta  

Kredit za KBC Rijeka - bolja zdravstvena zaštita za oko 600.000 građana Hrvatske 

Klinički bolnički i sveučilišni centar Rijeka osigurat će bolju zdravstvenu zaštitu za oko 600.000 građana Hrvatske koji gravitiraju Rijeci, trećem po veličini hrvatskom gradu. To je rezultat kredita od 50 milijuna eura koji su danas potpisale Europska investicijska banka i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR). 

Ovaj projekt značajan je korak u preseljenju bolničkih jedinica, raspršenih diljem grada, na jedno mjesto. Kredit će pacijentima, medicinskom i sveučilišnom osoblju Kliničkog bolničkog centra Rijeka osigurati veću udobnost, povećanu kvalitetu usluga i brojna tehnološka i klinička poboljšanja.

Projektom će se omogućiti izgradnja suvremenog centra za njegu majke i djeteta, novog termoenergetskog bloka i novog parkirališta pa pacijenti više neće morati putovati i do pet kilometara između različitih bolničkih ustanova Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Stotine tisuća državljana drugih zemalja, koji svoj odmor provode na jadranskoj obali i otocima u blizini Rijeke, također će imati koristi od ovog kredita i poboljšane zdravstvene infrastrukture koja će se njime platiti.

 

Dodana vrijednost kao rezultat partnerstva s EIB-om

Tijekom pripreme kredita, Klinički bolnički centar Rijeka dobio je tehničku pomoć od EIB-a putem Europskog savjetodavnog centra za ulaganja kako bi izradio Strateški plan kapaciteta. To je ključni element za održivi razvoj i financiranje bolnice u Europskoj uniji. Dokument daje Kliničkom bolničkom centru Rijeka strateški pregled situacije i omogućuje mu učinkovitije planiranje novih razvojnih projekata.

Potpredsjednik EIB-a, Dario Scannapieco, izjavio je: „EIB svaki put s oduševljenjem pruža podršku projektima koji imaju konkretan pozitivan utjecaj na naše živote kao građana, a ovo je jedan od takvih projekata. Objedinjavanje raštrkanih medicinskih ustanova na jedno mjestoolakšat će život stotinama tisuća hrvatskih građana i medicinskog osoblja u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. I to nije sve, jer je EIB-ova podrška, kroz ESCU, dodatno osnažila KBC Rijeka da može strateški pristupiti svom budućem razvitku. To je ona vrsta dodatne pogodnosti koju samo EIB može ponuditi. Zahvaljujem HBOR-u na prilici da budemo dio ovako važne epizode u životu Rijeke!"

 

Potpora za srednje-kapitalizirana poduzeća, općine i javna poduzeća za ubrzanje gospodarskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta

Hrvatskim srednje kapitaliziranim poduzećima, značajnim nositeljima lokalnog gospodarstva, te općinama i javnim poduzećima na raspolaganje se stavlja 292,5 milijuna eura iz druge tranše kredita Europske investicijske banke odobrenog Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR). 

Jedan dio kredita namijenjen je pružanju podrške hrvatskim srednje kapitaliziranim poduzećima iz sektora industrije, usluga i turizma za povećanje produktivnost i konkurentnosti kako na lokalnom tako i na europskom tržištu. Drugi dio omogućit će općinama i javnim poduzećima u Hrvatskoj ulaganja u projekte infrastrukture, ekonomije znanja, energije i zaštite okoliša.

Ugovor o kreditu koji su potpisali EIB i HBOR pridonijet će održivom gospodarskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta u Hrvatskoj, posebice za mlade, osiguravanjem srednjoročnog i dugoročnog financiranja uz povoljne uvjete koje je teško ostvariti na lokalnom financijskom tržištu.

Dodatna podrška EIB-a i HBOR-a bit će dostupna onim srednje kapitaliziranim poduzećima koja mogu dokumentirati da svojim investicijskim projektima doprinose povećanju zaposlenosti mladih budući da se ovaj kredit provodi u okviru EIB-ove Inicijative za zapošljavanje mladih. Inicijativa potiče programe zapošljavanja mladih u EU koje promiče javni sektor kao što su ulaganja u obrazovne kapacitete, operativne troškove strukovnog osposobljavanja, programe studentskih zajmova i inicijative programa mobilnosti za mlade.

Predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tamara Perko izjavila je: "Izuzetno mi je drago da EIB prepoznaje HBOR kao pouzdanog partnera. Surađujemo već 18 godina i putem EIB-ovih sredstava HBOR je podržao više od 3700 privatnih i javnih projekata. Ugovor koji smo danas potpisali omogućit će daljnje dugoročno povoljno kreditiranje ulaganja koja su preduvjet za gospodarski razvoj svakog područja te ključne za povećanje konkurentnosti i rast hrvatskog gospodarstva kao i očuvanje i otvaranje novih radnih mjesta.”


 Europskoj investicijskoj banci (EIB)

Europska investicijska banka (EIB) ustanova je Europske unije koja odobrava dugoročne kredite i u vlasništvu je država članica EU-a. Odobrava dugoročna financijska sredstva za opravdana ulaganja radi doprinosa ostvarenju ciljeva politike EU-a u Europi i izvan nje. Europska investicijska banka aktivno je prisutna u gotovo 160 država.


  isprintaj članak