Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Cvjetni balkoni su raskoš za oči
Nema svaki ljubitelj cvijeća vlastiti vrt. Ali već i cvjetna raskoš u prozorskoj kutiji za cvijeće razveseljava srce i oko! ...
Anketa


NALAZITE SE U
Zdravo, brzo i jeftino
Objavljeno: 11.09.2017. 11:41  
Ekspress (pretis) lonac je i dalje na prvom mjestu
Ekspress (pretis) lonac je i dalje na prvom mjestu

Pomoću express lonca ili papenovog-pretis lonca, znatno se štedi vrijeme i energiju,a hrana pripremljena u njemu (kuhana ili pečena) ne samo da je ukusnija već i znatno bogatija vitaminima.

 

Kućanice itekako znaju kako je tajna dobrog jela i u pravilnom izboru posuđa. Iako je tržište prepuno ponuda raznolikih posuda i tava za brzu pripremu hrane, ekspres lonac je i dalje na prvom mjestu! Pomoću ekspresa, ili kako volimo reći pretis lonca, znatno se štedi vrijeme kuhanja i energija, a hrana kuhana ili pečena u njema znatno je ukusnija i bogatija vitaminima negoli iz bilo kojeg drugog lonca ili tave budući da prilikom kuhanja najvažniji sastojci jednostavno ispare.

Kako bi obrok pripremljen u ekspres loncu uspio potrebno je znati kako se i koliko dugo pojedine namirnice u njemu pripremaju. Dakle, ako kuhate juhu, stariju perad kuhajte 45 do 60 minuta, mladu do 25, junetinu 40, a teletinu svega 25 minuta.

Za kuhanje juhe od zglobnih junećih kostiju potrebno je 60 minuta.

Ukoliko kuhate bistru juhu ne stavljajte povrće (zelenilo) za juhu (čuvenog grincajga) u ekspres lonac jer će izgubiti okus. Stavite samo meso, dodajte malo soli i nekoliko zrna papra. Povrće za juhu stavite u običan lonac i kuhajte koliko se kuha meso. Kada lonac otvorite, ulijete vodu i povrće kuhano u njoj te u otvorenom loncu kuhajte još 10-15 minuta. Na kraju dodajte peršin i začine.

Kod kuhanja juhe u ekspres loncu važno je znati da ne treba odmah zatvoriti poklopac već treba čekati da juha provri i pojavi pjena koju treba ukloniti žlicom.

Vrijeme kuhanja povrća u ekspres loncu znatno je kraće pa se kelj, grašak, mahune i mladi kupus kuha do osam minuta, cvjetaču pet, kiseli kupus 20, a sarmu od kiselog kupusa svega 30 minuta. Grah se, ovisno o vrsti, kuha od 35-45 minuta, a ciklu 30 minuta.

Ukoliko se kuha jelo s mesom i povrćem, prvo se kuha meso, a zatim se iz lonca ispusti paru, otvori se poklopac i doda povrće i ostale začine potrebnih za pripremu jela. Vrijeme kuhanja mesa smanjite za onoliko vremena koje je potrebno za kuhanje pojedinih vrsta povrća.

  isprintaj članak