Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U
Zdravo, brzo i jeftino
Objavljeno: 11.09.2017. 11:41  
Ekspress (pretis) lonac je i dalje na prvom mjestu
Ekspress (pretis) lonac je i dalje na prvom mjestu

Pomoću express lonca ili papenovog-pretis lonca, znatno se štedi vrijeme i energiju,a hrana pripremljena u njemu (kuhana ili pečena) ne samo da je ukusnija već i znatno bogatija vitaminima.

 

Kućanice itekako znaju kako je tajna dobrog jela i u pravilnom izboru posuđa. Iako je tržište prepuno ponuda raznolikih posuda i tava za brzu pripremu hrane, ekspres lonac je i dalje na prvom mjestu! Pomoću ekspresa, ili kako volimo reći pretis lonca, znatno se štedi vrijeme kuhanja i energija, a hrana kuhana ili pečena u njema znatno je ukusnija i bogatija vitaminima negoli iz bilo kojeg drugog lonca ili tave budući da prilikom kuhanja najvažniji sastojci jednostavno ispare.

Kako bi obrok pripremljen u ekspres loncu uspio potrebno je znati kako se i koliko dugo pojedine namirnice u njemu pripremaju. Dakle, ako kuhate juhu, stariju perad kuhajte 45 do 60 minuta, mladu do 25, junetinu 40, a teletinu svega 25 minuta.

Za kuhanje juhe od zglobnih junećih kostiju potrebno je 60 minuta.

Ukoliko kuhate bistru juhu ne stavljajte povrće (zelenilo) za juhu (čuvenog grincajga) u ekspres lonac jer će izgubiti okus. Stavite samo meso, dodajte malo soli i nekoliko zrna papra. Povrće za juhu stavite u običan lonac i kuhajte koliko se kuha meso. Kada lonac otvorite, ulijete vodu i povrće kuhano u njoj te u otvorenom loncu kuhajte još 10-15 minuta. Na kraju dodajte peršin i začine.

Kod kuhanja juhe u ekspres loncu važno je znati da ne treba odmah zatvoriti poklopac već treba čekati da juha provri i pojavi pjena koju treba ukloniti žlicom.

Vrijeme kuhanja povrća u ekspres loncu znatno je kraće pa se kelj, grašak, mahune i mladi kupus kuha do osam minuta, cvjetaču pet, kiseli kupus 20, a sarmu od kiselog kupusa svega 30 minuta. Grah se, ovisno o vrsti, kuha od 35-45 minuta, a ciklu 30 minuta.

Ukoliko se kuha jelo s mesom i povrćem, prvo se kuha meso, a zatim se iz lonca ispusti paru, otvori se poklopac i doda povrće i ostale začine potrebnih za pripremu jela. Vrijeme kuhanja mesa smanjite za onoliko vremena koje je potrebno za kuhanje pojedinih vrsta povrća.

  isprintaj članak