Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ljepota
Kirurg i savjetnik moraju vam objasniti sve moguće loše posljedice!
Objavljeno: 31.01.2019. 13:24  
Estetska / plastična kirurgija
Estetska / plastična kirurgija

Prije nego li se upustite u "zahvate” plastične kirurgije, bilo bi dobro da sakupite listu liječnika, klinika i kirurga. Potom je važno razgovarati i sa svojim liječnikom. I vi i on morate biti sigurni u upuštanje u takav postupak. Promislite zašto želite operaciju, samo zbog mlađeg izgleda ili jednostavno niste zadovoljni nekim dijelom svojeg tijela. 

 

Kirurg i savjetnik moraju vam objasniti sve moguće loše posljedice! 

Ukoliko se želite riješiti bora, postoji niz drugih postupaka. Ako se odlučite za operaciju pričajte o tome sa svojom obitelji i prijateljima. Izaberite sami kliniku u koju ćete otići na operaciju, a koja udovoljava svim potrebnim kriterijima za rad uz veliku stručnost. Morate biti upućeni u gotovo sve moguće opasnosti. Kirurg i savjetnik moraju vam objasniti sve moguće loše posljedice! Dajte si barem tjedan dana vremena da dobro promislite, možete i odustati minutu prije operacije, zakon je na vašoj strani. Nakon operacije neka netko bude spreman da vas odvede kući pogotovo, ako ste pod anestezijom, te nemojte zaboraviti uzeti broj vašeg kirurga ili medicinske sestre. 

Da, plastična kirugija je dobro rješenje ukoliko ste nezadovoljni izgledom dijela svojeg tijela ili želite izgledati mlađe.

 

Što činiti?

Najčešće se rade korekture lica ili nekih dijelova vašeg tijela kako biste dobili više samopouzdanja. No, nemojte očekivati čuda. Dobar kandidat za operaciju je osoba koja je optimistična i realina. Zapamtite, takva operacija je za one kojima je potrebna manja korektura.

 

Kako se odlučiti?

Prvo morate odlučiti što želite promijeniti. Ukoliko ste nezadovoljni borama, postoji niz različitih mogućnosti između kojih možete izabrati onu koja je za vas najbolja. Razgovarajte o svojim željama i mogućnostima sa svojim kirurgom.

 

Izbor kirurga

Kako naći dobrog kirurga? Prvo, raspitajte se o svim bolnicama u kojima se bave plastičnom kirurgijom, o osoblju, stručnosti liječnika i osoblja te uvjetima rada. Informacije možete dobiti čak i od dobog liječnika opće prakse. Provjerite osvrte na rad bolnice na društvenim mrežama! Provjerite koliko je operacija uspješno obavljeno i u kojim dijelovima plastične kirurgije je kirurg specijaliziran.

 

Savjetovanje (konzultacije)

Kada ste smanjili svoju listu kirurga bar na dva ili tri, ugovorite sastanak. Razgovarajte i savjetujte se o svemu, ispitajte sve pojedinosti i ukoliko ste zadovoljni ugovorite sastanak s kirurgom. Vjerojatno ćete morati platiti neku malu svotu za konzultacije. Kirurg će vam u potpunosti sve objasniti do zadnje pojedinosti. Provjerit će mogućnosti vašeg podvrgavanja operaciji, razjasnit će vam sve moguće popratne učinke i moguće komplikacije. Kada se odlučite za operaciju ponudit će vam cijenu, te mogućnosti plaćanja. Slobodni ste u svojoj odluci i ne morate se žuriti.

 

Cijena

Sama cijena ovisi o samom zahvatu i složenosti operacije.

 

Anestetici

Ne znači nužno da ćete biti pod općom anestezijom, postoji mogućnost lokalne anestezije, možete biti pod sredstvima za umirenje ili oboje. Lokalna anestezija uobičajena je za npr. operacijau lica. Operacija je jednostavnija ukoliko lice nije u potpunosti opušteno kakvo bi bilo da je osoba uspavana. Kod opće anestezije pacijent se ne sjeća postupka niti operacije. Prije operacije dolazi anesteziolog te razgovara o zahvatu. Koji put se sedative daje oralno kako bi izazvali pospanost i opuštanje. Nakon toga se tanki intravenozni kateter stavlja u pacijentovu ruku kako bi se omogućilo davanje bilo kakvog drugog lijeka tijekom zahvata.

 

Lokalna anestezija

Pomoću lokalnog anestetika umrtvljuje se određeni dio tijela putem injekcije uz pomoć adrenalina tako da se krvne žile suze i onemogući veliki gubitak krvi. Pacijent se može osjećati umorno, pospano ili čak imati laganu mučninu i vrtoglavicu. Ukoiko je sedativ blag, pacijent je u mogućnosti odgovarati na pitanja. Neki pacijenti zahtijevaju da imaju barem manju kontrolu nad medicinskim zahvatom.

 

Opasnosti i oporavak

Sam kirurg upućuje vas u moguće komplikacije jer neki pacijenti imaju sasvim drugačije reakcije na sedative. Izbjegavanje pušenja je strogo naglašeno. Uzimanje aspirina može izazvati pojačano krvarenje. Kod svakog pacijenta ishod i popratni učinci su različiti. Nema sportskih aktivnosti neko vrijeme. Nekim se pacijentima javlja crvenilo, oticanje, a rezultati su vidljivi nekoliko tjedana nakon samog zahvata.


  isprintaj članak