Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Prvi strip na svijetu

Strip je pridonio nazivu "žuti tisak" za novine i časopise sa senzacionalističkim sadržajem. ...
Boraks – Počnite ga koristiti u svakodnevnom životu

Boraks je prirodni mineral koji nastaje sezonskim isparavanjem slanih jezera, a sastoji se od vode, natrija, kisika i bora. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Većina ljudi nije svjesna da u organizam unosi 40% dnevnih kalorija u obliku masnoća
Objavljeno: 26.04.2019. 09:04  
Europljani smatraju da se najbolje prehranjuju na svijetu
Europljani smatraju da se najbolje prehranjuju na svijetu

Europljani smatraju da se najbolje prehranjuju na svijetu. Tu prednost, međutim, skupo plaćaju - nepotrebnim bolestima, nesposobnošću za rad i preranom smrću. Hranimo se s previše pročišćenih živežnih namirnica i u tijelo unosimo previše kalorija. Jedemo suviše često. Takvo je izobilje pripomoglo oboljenjima srca i krvožilnog sustava, srčanim i moždanim udarima, povišenom tlaku, artritisu, šećernoj bolesti, debljini i raznim vrstama raka. Te su bolesti u vezi s načinom života, a posebice s načinom prehrane. Što je u prehrani, dakle, zdravo i koji su stvarni uzročnici oboljenja?

Iznenađujuće je da pesticidi i zaštitna sredstva nisu najgore moguće štetne tvari što ih unosimo u organizam. Nabrojimo nekoliko ozbiljnijih stetnih čimbenika za zdravlje našeg organizma:

• Šećer: 21% dnevno unijetih kalorija u tijelo dobivamo pročišćenim šećerom. Budući da je manjkav vlaknima i hranjivim tvarima, organizmu daje samo prazne kalorije. Zbog svoje kaloričnosti ozbiljan je uzročnik pretilosti.

• Pročišćene (rafinirane) živežne namirnice: ljudi misle da je pročišćavanje korisno jer nas oslobađa suvišnih otrova. Danas tek shvaćamo kako su našem organizmu potrebna vlakna za zaštitu od nekih vrsta raka, ustaljivanje krvnog tlaka, kontroliranje tjelesne tekućine, te pri sprečavanju probavnih problema, kao što su, primjerice, žučni kamenci, hemoroidi, zatvor...

• Sol: prosječno pojedemo 2-4 žličice soli na dan, što je mnogo više od stvarnih potreba tijela. Suvišak soli pridonosi povišenju krvnog tlaka, te slabljenju srca i bubrega.

• Masnoće: većina ljudi nije svjesna da u organizam unosi 40% dnevnih kalorija u obliku masnoća. To je mnogo više od količine koju organizam uspijeva pravilno preraditi. Žile se zamašćuju, dolazi do ateroskleroze i čovjeka može zadesiti kap. Prehrana s mnogo masnoća prouzrokuje i pretilost, šećernu bolest i neke vrste raka.


  isprintaj članak