Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Veseli balkoni
Dolaskom toplijih dana, kada prođu svi strahovi od ranojutarnjih mrazeva, počinjemo razmišljati o cvjetnim ukrasima na našim balkonima ili prozorskim daskama. ...
Tajanstveno došao i – otišao
Zbog sumnjivih okolnosti zadržali su ga u hotelskoj sobi sa čuvarom. Iz nje je tajanstveno nestao zajedno s dokumentima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Preporučeno izbjegavanje svih nevažnih putovanja
Objavljeno: 02.02.2021. 09:31  
Europska unija je usvojila preporuke za putovanja: uvodi se tamnocrvena područja
Europska unija je usvojila preporuke za putovanja: uvodi se tamnocrvena područja

Varaždin (slikao: Željko Marušić)

Vijeće Eropske unije usvojilo je jučer preporuke Europske komisije o koordiniranom pristupu ograničavanju kretanja zbog pandemije koronavirusa. Preporuča se izbjegavati sva nevažna putovanja kako bi se usporio unos i širenje novih zaraznijih sojeva korona virusa.

Države članice usvojile su i odluku o dodavanju tamnocrvene boje na kartu koju je objavio Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Ona se odnosi na područja u kojima je korona virus u opticaju na vrlo visokoj razini, uključujući regije u kojima su otkrivene zaraznije inačice.

"Države članice trebale bi zahtijevati da osobe koje putuju iz područja označenih tamnocrvenom prije dolaska budu podvrgnute testiranju na ovoid-19, a zatim da se nad njima primijeni i 14-dnevnu karantenu" - navodi se u priopćenju Vijeća EU.

Istodobno, države članice imaju mogućnost zatražiti test za covid-19 od putnika koji dolaze iz narančastih, crvenih i sivih područja.

Ljudi koji žive u pograničnim regijama i svakodnevno ili često prelaze granicu, na primjer zbog posla, studija ili obiteljskih razloga, ne bi trebali biti podvrgnuti testiranju ili karanteni.

Ako se uvede zahtjev za testiranje, učestalost testova na takvim osobama trebala bi biti proporcionalna, prema Vijeću EU-a.

Europska unija je pooštrila svoja pravila za putnike iz zemalja izvan nje, pa će slobodan ulazak biti dopušten samo iz država s vrlo malo slučajeva zaraženih korona virusom i gotovo niti jednom od novih lako prenosivih inačica.

Veleposlanici EU dogovorili su se na sastanku u Bruxellesu o novom ograničenju putovanja iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući Veliku Britaniju.

  isprintaj članak