Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Cvjetni balkoni su raskoš za oči
Nema svaki ljubitelj cvijeća vlastiti vrt. Ali već i cvjetna raskoš u prozorskoj kutiji za cvijeće razveseljava srce i oko! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Zasmetao ih je rast stanarina na području dnevnog iznajmljivanja stanova turistima
Objavljeno: 05.07.2019. 08:05  
Europski turistički gradovi protiv dnevnog iznajmljivanja stanova
Europski turistički gradovi protiv dnevnog iznajmljivanja stanova

Samo smo čekali trenutak kada će se netko početi žaliti zbog jednodnevnih iznajmljivanja stanova turistima putem interneta. Iako se očekivalo da će to prvi učiniti hotelijeri, budući da su ti stanovi daleko jeftiniji i nerijetko udobniji od hotelskog smještaja, stiglo je iznenađenje.

Predstavnici Amsterdama, Barcelone, Berlina, Bordeauxa, Bruxellesa, Krakova, Muenchena, Pariza, Valencije i Beča obratili su se zajedničkim pismom Europskoj uniji za pomoć u borbi protiv internetskih portala koji nude dnevni najam stanova pozivajući se na činjenicu da kratkotrajni boravak turista "guši” domaće stanovništvo i mijenja susjedstvo. Ipak, čini se da ih je više zasmetao rast stanarina na područjima većeg dnevnog iznajmljivanja stanova turistima budući da vlasnici više zarađuju od iznajmljivanja stana turistima.

Na podstrek pokrenut u Francuskoj još početkom godine, već je u travnju odgovorio generalni odvjetnik Europskog suda pravde koji je donio neobavezujuće mišljenje da se prema propisima Europske unije Airbnb i slične internetske ponuđače ne smatra tradicionalnim agentom za nekretnine i taj položaj ovoj i svim drugim platformama omogućuje nastavak poslovanja. Pokušaj Francuske da regulira tu vrstu poslovanja krši pravila EU-a koja štite „slobodno kretanje usluga informacijskog društva”.

  isprintaj članak