Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Događaji poput Facebookove Libre također su potaknuli pozive Feda da ubrza razvoj svoje nadolazeće usluge plaćanja i obračuna se u stvarnom vremenu, 24/7, "FedNow"
Objavljeno: 07.02.2020. 15:03  
Federalne rezerve Sjedinjenih Američkih Država sada otvorenije za ideju digitalne valute središnje banke
Federalne rezerve Sjedinjenih Američkih Država sada otvorenije za ideju digitalne valute središnje banke

Zgrada američke Federalne rezerve u Washingtonu, DC

 

Članica Upravnog vijeća Federalnih rezervi Sjedinjenih Država signalizirala je da je institucija sada otvorenija za ideju digitalne valute središnje banke nego ranije.

Lael Brainard, koja predsjedava u nekoliko federalnih odbora, dala je svoje primjedbe tijekom govora na simpoziju o budućnosti plaćanja na Graduford Stanford Business School-u 5. veljače. U svom govoru, Brainhard je rekla da „Fed" provodi istraživanja i eksperimentiranja u vezi s tehnologijama distribuirane knjige i njihovim potencijalnim slučajevima uporabe digitalnih valuta, uključujući potencijal za CBDC [digitalna valuta središnje banke]. "

Brainhard je citirala nedavno istraživanje Banke za međunarodna poravnanja (BIS) otkrivši da je od siječnja 2020. godine 80% središnjih banaka diljem svijeta sada uključeno u neki oblik rada CBDC-a. Ta je vrijednost veća za 10% u odnosu na prethodnu godinu.

S obzirom na važnu ulogu dolara na svjetskim tržištima, Brainhard je ustvrdila da je za Fed važno da ostane "na granici istraživanja i razvoja politika u vezi s CBDC-om." Nova digitalna plaćanja te valuta sada se šire, istaknula je, izdvajajući Facebookov projekt Libra i kineski novi digitalni juan kao središnja kretanja u privatnom i javnom sektoru u svijetu.

Dva puta je Brainhard u svom govoru definirla moguću ulogu CBDC-a kao održavanje suverene valute kao temelja platnog sustava određene države.

I premda ona nije eksplicitno eksponirala ovaj argument u globalnom razmjeru u slučaju američkog dolara, čija se ključna uloga proteže izvan granica nacionalnih država, primijetila je potencijalni utjecaj novih privatnih i javnih projekata: „Za manja gospodarstva postoji mogućnost imati materijalne učinke na monetarnu politiku digitalnih valuta privatnog sektora kao i stranih digitalnih valuta središnje banke. "U mnogim su aspektima ti učinci možda digitalna inačica" dolarizacije "s mogućnošću bržeg i šireg opsega usvajanja."

Prije manje od 18 mjeseci Brainhard je na konferenciji za digitalnu valutu u San Franciscu rekla da "ne postoji dokazana potreba za digitalnom valutom koju je izdao Federalni ured."

Događaji poput Facebookove Libre također su potaknuli pozive Feda da ubrza razvoj svoje nadolazeće usluge plaćanja i obračuna se u stvarnom vremenu, 24/7, "FedNow".

Iako nije punopravni CBDC, usluga je dizajnirana kako bi omogućila potrošačima i tvrtkama da fleksibilnije upravljaju svojim sredstvima i obavljaju plaćanja osjetljiva na vrijeme izvan uobičajenih bankarskih sati.

U međuvremenu, Nikkei Asian Review izvijestio je da će sredinom travnja čelnici šest središnjih banaka i BIS-a održati prvi sastanak o razvoju vlastitih digitalnih valuta, koji mogu poslužiti kao alternativa Facebookovim Vagama ili digitalnom juanu.

Središnje banke Velike Britanije, Švicarske, Švedske, Kanade i Japana kao i Europska središnja banka osnovale su u siječnju radnu skupinu s BIS-om za zajedničko istraživanje CBDC-a. Središnji bankari žele stvoriti standarde koji će upravljati načinom na koji se digitalne valute koriste za obavljanje međunarodnih plaćanja između banaka. Mjere sigurnosti bit će još jedna ključna tema.

Viši predstavnici banaka i uzvanici će na radnoj razini pripremiti svoje nalaze prije negoli se čelnici sastanu na marginama međunarodne konferencije u Washingtonu. Grupa namjerava izdati privremeno izvješće u lipnju i konačno izvješće na jesen.

  isprintaj članak