Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


Na najudaljenijem otoku u Zadarskoj županiji doživite tradicionalne silbenske maškare
Objavljeno: 26.01.2018. 09:55  
Fešta od maškara na Silbi 3. veljače 2018.
Fešta od maškara na Silbi 3. veljače 2018.
  • Fešta od maškara na Silbi 3. veljače 2018.

Maškare na Silbi 40-tih prošlog stoljeća

 

Na Silbi, najudaljenijem otoku u Zadarskoj županiji, održat će se silbenske maškare u subotu, 3. veljače, kao nastavak stoljetnog običaja.

„Naš je karneval za sve nas posebna prilika da se svi mi otočani zajedno družimo i proveselimo. To je dana kada se nadilaze se sve susjedske svađe i razmirice i cilo se misto nađe skupa na mašakarama! Tako će i u subotu 3. veljače sve biti dozvoljeno i mi svi ujedinjeni u našoj silbenskoj karnevalskoj tradiciji. Zato zaboravite Karneval u Rijeci, poklade na Lastovu i ove godine dođite na Silbu. Doživite tradicionalne mašakare uz bodulske običaje u okruženju našeg malog netaknutog raja!“ naglašava Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba, te ističe da će na feštu od mašakra na Silbi doći i Slovenci, Norvežani, Nijemci, Austrijanci ali i poneki turisti iz daleke Australije.

„Ovdje se jako drži do karnevalskih običaja i to je tradicija koju njegujemo već više od stotinu godina. Mi pomalo cijelu godinu živimo za taj dan, pa vjerujem da ćemo i ove godine uživati u ludoj zabavi“, nadovezao se Reno Lovrin, mještanin Silbe, koji već s nestrpljenjem očekuje održavanje Zamaškaranog turnira, tradicionalnog turnira u boćanju koji se svake godine zaigra na mjesnom boćalištu, odnosno zjogu, kako bi se to reklo, „po silbenski“.

I upravo će u subotu, 3. veljače program biti otvoren u 14 sati, turnirom na zjogu, uz besplatne prijave za turnir i beplatnu gozbu, jelo i piće koje su za maškare osigurali Poljoprivredna zadruga Silba i Sportsko ribolovno društvo. Nakon bogate gozbe, silbenska će se karnevalska povorka s boćališta uputiti do glavne luke Žalić, a potom će u 16 sati uslijediti predaja ključeva sela meštru karnevala, nakon čega će silbenske maškare zavladati otokom!

Valja svakako naglasiti da Silba sprema i prigodan program za najmlađe, pa će tako od 17 do 19 sati biti povorka dječjih maškara i odabir najboljih maski, a odmah zatim slijedi prigodni nastup žonglera s vatrom, a u 19,30 kreće i središnja fešta maškara na Silbi, uz tomobolu, izvačenje nagrada i ples i zabavu uz DJ EKI-ja do dugo u noć.

Katamaran Miatoursa u petak, 2. veljače, polazi u 17 sati iz Zadra na relaciji Zadar-Silba, a na dan mašakara, u subotu, 3. veljače, u 14 sati. Povratak je moguć u nedjelju, 4. veljače s polaskom sa Silbe u 16,20.

Informacije o smještaju po cijeni od svega 100 kuna po danu: kontakt@tzsilba.hr 

  isprintaj članak