Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


Na najudaljenijem otoku u Zadarskoj županiji doživite tradicionalne silbenske maškare
Objavljeno: 26.01.2018. 09:55  
Fešta od maškara na Silbi 3. veljače 2018.
Fešta od maškara na Silbi 3. veljače 2018.
  • Fešta od maškara na Silbi 3. veljače 2018.

Maškare na Silbi 40-tih prošlog stoljeća

 

Na Silbi, najudaljenijem otoku u Zadarskoj županiji, održat će se silbenske maškare u subotu, 3. veljače, kao nastavak stoljetnog običaja.

„Naš je karneval za sve nas posebna prilika da se svi mi otočani zajedno družimo i proveselimo. To je dana kada se nadilaze se sve susjedske svađe i razmirice i cilo se misto nađe skupa na mašakarama! Tako će i u subotu 3. veljače sve biti dozvoljeno i mi svi ujedinjeni u našoj silbenskoj karnevalskoj tradiciji. Zato zaboravite Karneval u Rijeci, poklade na Lastovu i ove godine dođite na Silbu. Doživite tradicionalne mašakare uz bodulske običaje u okruženju našeg malog netaknutog raja!“ naglašava Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba, te ističe da će na feštu od mašakra na Silbi doći i Slovenci, Norvežani, Nijemci, Austrijanci ali i poneki turisti iz daleke Australije.

„Ovdje se jako drži do karnevalskih običaja i to je tradicija koju njegujemo već više od stotinu godina. Mi pomalo cijelu godinu živimo za taj dan, pa vjerujem da ćemo i ove godine uživati u ludoj zabavi“, nadovezao se Reno Lovrin, mještanin Silbe, koji već s nestrpljenjem očekuje održavanje Zamaškaranog turnira, tradicionalnog turnira u boćanju koji se svake godine zaigra na mjesnom boćalištu, odnosno zjogu, kako bi se to reklo, „po silbenski“.

I upravo će u subotu, 3. veljače program biti otvoren u 14 sati, turnirom na zjogu, uz besplatne prijave za turnir i beplatnu gozbu, jelo i piće koje su za maškare osigurali Poljoprivredna zadruga Silba i Sportsko ribolovno društvo. Nakon bogate gozbe, silbenska će se karnevalska povorka s boćališta uputiti do glavne luke Žalić, a potom će u 16 sati uslijediti predaja ključeva sela meštru karnevala, nakon čega će silbenske maškare zavladati otokom!

Valja svakako naglasiti da Silba sprema i prigodan program za najmlađe, pa će tako od 17 do 19 sati biti povorka dječjih maškara i odabir najboljih maski, a odmah zatim slijedi prigodni nastup žonglera s vatrom, a u 19,30 kreće i središnja fešta maškara na Silbi, uz tomobolu, izvačenje nagrada i ples i zabavu uz DJ EKI-ja do dugo u noć.

Katamaran Miatoursa u petak, 2. veljače, polazi u 17 sati iz Zadra na relaciji Zadar-Silba, a na dan mašakara, u subotu, 3. veljače, u 14 sati. Povratak je moguć u nedjelju, 4. veljače s polaskom sa Silbe u 16,20.

Informacije o smještaju po cijeni od svega 100 kuna po danu: kontakt@tzsilba.hr 

  isprintaj članak