Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Čakavica doista živi i neće se dati iskorijeniti zaboravom
Objavljeno: 21.05.2019. 19:22  
Festival čakavice u Jelsi na Hvaru od 23. do 25. svibnja
Festival čakavice u Jelsi na Hvaru od 23. do 25. svibnja

Jelsa će ugostiti brojne zaljubljenike u čakavski jezik od 23. do 25. svibnja. Bogat program će se odvijati kroz tri večeri i činjenica da će njime proći preko 200 sudionika, od čega je više od pola djece, govori o činjenici da čakavica doista živi, te da se neće dati iskorijeniti zaboravom.

Prvog dana u Jelsu stižu Kaštelani iz osnovne škole Bijaći s autorskim dramoletima, u glazbenom dijelu prate ih jelšanski slavuji, Slavko Reljić i Dario Belić, a bit će tu i maestro Ivan Cinotti. Gošće poetese su također iz Jelse, Vlatka Buj i Ivana Bojanić. Sve zajedno jamči sjajan provod, što je i dobar odskok za utjelovljivanje ljubavi prema čakavici.

Druga večer nosi naziv "Dica i ČAkavica". S početkom u 18 sati u svečanoj dvorani Općine Jelsa 24. svibnja, pokazat će svoje umijeće i ljubav prema baštini preko stotinu djece od predškolske do srednjoškolske dobi, uz svoje voditelje i mentore. Stižu u Jelsu, naravno, uz sam Dječji vrtić Jelsa, s područnim objektima Svirče, Vrboska i Jelsa, mali Hvarani iz Dječjeg vrtića Vanđela Božitković, Hvar, Dječjeg vrtića Sardelice, Stari Grad, te osnovne i srednje škole s otoka Hvara. 

Na festivalu će biti i Dječji vrtić Kaštela, osnovna škola iz Kaštel Gomilice, Kaštel Novog, Kaštelansko dječje kazalište Škatula, osnovna škola Dugopolje, osnovne škole Lučac i Trstenik iz Splita. Posebna gošća večeri je također jelšanska, čakavska pjesnikinja Katarina Makjanić.

Naravno, kako umjetnosti lijepo ljube jedna drugu, samu IX manifestaciju "Dica i ČAkavica" otvorit će državnom himnom dječji zbor župe Jelsa uz voditelja Slavka Reljića, a zabava je zagarantirana vedrim nastupom Duška Mucala i KUD-om Jelsa s izvedbom plesova i napjeva otoka Hvara „Dičinji tanac".

Treću večer, 25. svibnja s početkom u 19,30 sati izmiješat će se dvije bogate baštinske priče, jedna slavonska, a druga dalmatinska. Bit će to sjajan „mješanac" u izvedbi gostiju koji stižu iz Đakova, iz srednje strukovne škole, i domaćeg KUD-a Jelsa pod vodstvom Perice Mileta.

Nezaboravna trodnevna priča radosti, zabave, ali prvenstveno očuvanja vrednota „korijenosti" svog postojanja odjekivat će Jelsom puno duže od tri intenzivna dana. A djeca, djeca su čudo sama po sebi, a čuda nikada ne zaboravljaju izvorišta. 

  isprintaj članak