U kojoj zemlji pršti od orgazma?
Sve vrvi trgovinama seksi igračkama, raznim spolno poticajnim materijalima, pornografskim filmovima i slično. ...
Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Pravila ponašanja u restoranu i baru
Ukoliko ste u žurbi ili ne volite čekati, dajte napojnicu konobaru unaprijed i naglasite mu kako znate cijeniti dobru uslugu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
MENT objavio raspored izvođača
Objavljeno: 11.01.2019. 13:52  
Festival MENT Ljubljana od 30. siječnja do 1. veljače
Festival MENT Ljubljana od 30. siječnja do 1. veljače

Peti festival MENT Ljubljana ove će godine biti održan od 30. siječnja do 1. veljače. Predstavit će se 75 glazbenih izvođača na nekoliko mjesta u glavnom gradu Slovenije. Hrvatski ManMachine predstavit će svoj electro pop zvuk, a pridružit će mu se i hrvatsko-slovenski post-apokaliptični duo Kali Fat Dub. Već ranije su najavljeni Porto Morto i Tus Nua.

 

Iz Beograda na MENT dolazi Ana Avramov koju su srbijanski mediji proglasili novom kantautorskom zvijezdom nakon što je izdala EP „Open Heart", dok će belgijski samuraj Blu Samu predstaviti kombinaciju hip-hopa i soula. Španjolku Núriu Graham uspoređuju s iskonama kao što su Patty Smith i PJ Harvey, a publici će se predstaviti i Rosemary loves a blackbery iza kojeg stoji perkusionist školovan na Moskovskom sveučilištu improvizacijske glazbe. Dašak Islanda donijet će dj. flugvél og geimskip, domaći umjetnici Mgmalaska imat će svoj audio-vizualnim projekt dok će prvu večer festivala u Kino Šiški zaključiti  DJ cl_tr.

 

Talijanski dvojac Malihini na scenu će donijeti suvremenu europsku pop sofisticiranost, Dimitrije Dimitrijević i njegov bend dolaze  iz Srbije s trip-hopom i dark bluesom. Talijani Sneers pružit će   ideje alternativnog rocka, Bjelorus Yegor Zabelov smatra se najoriginalnijim harmonikašem u istočnoj Europi, a na MENT također dolazi i King Kruletov češki bend Acute Dose. Glazbenici Samuel Blues i Miha Erič pripremaju  rock 'n' roll program, Mart priprema instrumentalnu glazbu, a još jedan slovenski bend - Haiku Garden predstavljava debitantski album.  Klupske „palube" u Ljubljani preko noći preuzet će slovenski DJ-evi i producenti Staša, Mistakes, Tiztiz, Krilc i Skeletonium,  ambasador još uvijek razvijajućeg ogranka britanskog techna Batua, kao i najistaknutiji predstavnik belgijske diskografske kuće Vlek Lawrence Le Doux. Ruski Hyperboloid Records održat će svoju noć u Gala Hali, na kojoj će se predstaviti pet svojih predstavnika: A. Fruit, Summer of Haze, Saburov, Bad Zu i Raumskaya.

 

Treći appointMENT

Jedna od posebnih akcija MENT-a bit će i predstavljanje ove odvažne diskografske kuće tijekom konferencije, dok e druga biti ovogodišnja suradnja s Projekt Atol institutom; austrijski dvojac Jerobeam Fenderson & Hansi3D predstavit će audiovizualni projekt "Osciloskopska glazba", na kojem će vizuali biti crtani zvučnim valovima same glazbe. Po treći put suradnja s Galerijom DobraVaga rezultirat će "appointMENT" – komercijalnom izložbom grafika glazbene umjetnosti koja će nam jednom mjestu okupiti 75 djela na MENT-u, kao i djela mladih suvremenih domaćih i europskih umjetnika. Plakati će ovaj put biti kvadratnog oblika, s referencama na LP albume, a istodobno će iznova i propitkivati format postera. Ni na samom festivalu neće nedostajati vizualnih osobitosti. Uz brojne nastupe koje u svojim izvedbama uključuju vizualne komponente u svojim izvedbama, multimedijalni umjetnici 5237 x SMECH pripremaju i interaktivnu audio-vizualnu instalaciju posebno za MENT. Debitirat će s njom na otvorenju festivala u Kinu Šiška, a potom će je postaviti i u ljubljanskom dvorcu.

 

 

Spotify na MENT konferenciji

MENT će, u suradnji s novoosnovanom Regionalnom udrugom neovisnih diskografa (RUNDA), prvi u regiji ugostiti prezentaciju Spotify platforme za streaming, Spotifyev predstavnik iz SAD-a Jeff Stempeck održat će dvije radionice - jednu za glazbene izdavače, a drugu za glazbenike i njihove menadžere - na kojima će otkriti kako najbolje iskoristiti alate i informacije koje platforma nudi. O streamingu također ćemo govoriti i na predavanju Petera Åstedta "5 stvari koje svi trebaju znati o streamingu u 2019. godini". Osim toga, upoznat emo vas i s mentorskim kampom za umjetnike "Outbreakers Lab", u organizaciji mađarskog ureda za izvoz glazbe HOTS. Cilj njihovog ambicioznog projekta je spomenuti kamp etablirati kao jedan od najvažnijih događaja za razvoj mogućnosti regionalnih umjetnika. 

(T. Radić)

 

  isprintaj članak