Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Većina pčela ne živi u košnicama niti zajednicama
Objavljeno: 02.05.2017. 11:38  
Festival pčela i meda 6. svibnja 2017. u riječkom Prirodoslovnom muzeju
Festival pčela i meda 6. svibnja 2017. u riječkom Prirodoslovnom muzeju

Suprotno uvriježenom mišljenju, većina pčela ne živi u košnicama niti zajednicama. Te solitarne pčele ili pčele samice obuhvaćaju oko 90% vrsta pčela u prirodi. One žive pojedinačno, nemaju matice niti radilice, već sve rade same. Svaka ženka je plodna i sama gradi gnijezda, najčešće u sitnim otvorima u tlu ili u drvu. U gnijezda polaže jaja i sprema manje količine polena i nektara kako bi se ličinka mogla hraniti. Pčele samice su vrlo važni oprašivači jer se u proljeće pojavljuju ranije od domaćih pčela, prisutne su u velikom broju vrsta pri čemu su različite vrste pčela specijalizirane za oprašivanje različitih biljnih vrsta, ne obolijevaju od bolesti tipičnih za domaće pčele. Osim toga, nisu nimalo napadački usmjerene i žalac, ako ga uopće imaju, gotovo nikada ne koriste.

Kako bi javnosti približili život pčela, tijekom Festivala pčela i meda održavat će se poučna radionica i predstavit će se proizvođači meda i "medenih" proizvoda koji će prenijeti posjetiteljima iskustva i priče o pčelama. 

Posjetitelji će moći i pogledati goste Hotela za pčele smještenog u botaničkom vrtu Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Lorenzov prolaz 1.

Za sudjelovanje nije potrebna najava. Radionica je besplatna, trajati će od 10 do 12 sati.

  isprintaj članak