Biljke uz koje se kvalitetnije spava
Biljke koje puštaju kisik po noći koji pomaže u kvaliteti sna. ...
Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Jelo koje ćete teško naći u našim restoranima
Objavljeno: 08.09.2019. 08:24  
Filet Wellington
Filet Wellington

Filet Wellington

4 obroka po 3505 kJ (480 kcal)

 

Potrebno:

1 kg junećeg bifteka

4 komada pilećih jetrica

1 svinjska mrežica

3 jušne žlice biljnog ulja

150 grama šampinjona

1 glavica luka (mljevenog)

200 g šunke (narezane na kockice)

1/2 vezice peršina

50 g maslaca

2 žlice Creme fraîche (slatko vrhnje)

300 g smrznutog lisnatog tijesta

1 žumanjak

4 cl konjaka

3 žličice zelenog papra

1 čajna žličica majčine dušicesol po potrebi

 

Priprema:

Posoliti i popapriti 1 kg goveđeg filea. 

Ugrijati 3 jušne žlice biljnog ulja i ulju dodati 50 grama margarina. File kratko s obje strane popržiti i pustiti da se ohladi.

Nasjeckati ili grubo samljeti jednu glavicu luka. Očistiti i oprati 150 grama šampinjona i fino narezati. Narezati na kockice 200 grama šunke i četiri komada opranih pilećih jetrica. Popržiti na masnoći i izvaditi. Na istoj masnoći pirjati luk jednu minutu, dodati gljive i čajnu žličicu majčine dušice, posoliti, popapriti i pustiti kuhati 8 minuta. Dodati jetrica i pustiti da vrije jednu minutu. Zatim preliti sa 4 cl konjaka i ostaviti da se ohladi.

Oprati svinjsku mrežicu (veličine 40x25 cm), osušiti, položiti na foliju, premazati s 3 jušne žlice zdrobljenog zelenog papra i preko toga premazati pirjane gljive, šunku i jetrica. Na to položiti file, omotati ga mrežicom i folijom i staviti na hladno.

Razvaljati dva pakiranja (oko 300 grama) odmrznutog lisnatog tijesta na debljinu pola centimetra i podijeliti na dva jednaka dijela. Pomiješati sa žumanjkom i dvije jušne žlice slatkog vrhnja i smjesom premazati razvaljano tijesto. File odmotati iz folije, staviti na jedan komad tijesta i pritisnuti drugim komadom. Pritisnuti rubove tijesta, a preostali dio tijesta prebaciti preko filea. File staviti u pleh ovlažen vodom, te premazati ostatkom žumanjka i vrhnja. Na gornjoj površini tijesta napraviti vilicom rupice za izlazak pare. Peći u pećnici na 200 º C (u plinskoj pećnici na položaju 3) oko 40 minuta. 

 

Kao prilog poslužiti zelenu salatu.

  isprintaj članak