Tajanstvena Magnetska brda (Leh, Himachal Pradesh) u Indiji
Ovdje se čini da vozila samostalno putuju uzbrdo bez motora! ...
Drevni kosturi poznati kao "Ljubavnici iz Modene" su mladići
Dva su mladića dakle, mogli biti ratni drugovi ili prijatelji, umrli zajedno tijekom okršaja i tako pokopani unutar istog groba “ ...
Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Jelo koje ćete teško naći u našim restoranima
Objavljeno: 08.09.2019. 08:24  
Filet Wellington
Filet Wellington

Filet Wellington

4 obroka po 3505 kJ (480 kcal)

 

Potrebno:

1 kg junećeg bifteka

4 komada pilećih jetrica

1 svinjska mrežica

3 jušne žlice biljnog ulja

150 grama šampinjona

1 glavica luka (mljevenog)

200 g šunke (narezane na kockice)

1/2 vezice peršina

50 g maslaca

2 žlice Creme fraîche (slatko vrhnje)

300 g smrznutog lisnatog tijesta

1 žumanjak

4 cl konjaka

3 žličice zelenog papra

1 čajna žličica majčine dušicesol po potrebi

 

Priprema:

Posoliti i popapriti 1 kg goveđeg filea. 

Ugrijati 3 jušne žlice biljnog ulja i ulju dodati 50 grama margarina. File kratko s obje strane popržiti i pustiti da se ohladi.

Nasjeckati ili grubo samljeti jednu glavicu luka. Očistiti i oprati 150 grama šampinjona i fino narezati. Narezati na kockice 200 grama šunke i četiri komada opranih pilećih jetrica. Popržiti na masnoći i izvaditi. Na istoj masnoći pirjati luk jednu minutu, dodati gljive i čajnu žličicu majčine dušice, posoliti, popapriti i pustiti kuhati 8 minuta. Dodati jetrica i pustiti da vrije jednu minutu. Zatim preliti sa 4 cl konjaka i ostaviti da se ohladi.

Oprati svinjsku mrežicu (veličine 40x25 cm), osušiti, položiti na foliju, premazati s 3 jušne žlice zdrobljenog zelenog papra i preko toga premazati pirjane gljive, šunku i jetrica. Na to položiti file, omotati ga mrežicom i folijom i staviti na hladno.

Razvaljati dva pakiranja (oko 300 grama) odmrznutog lisnatog tijesta na debljinu pola centimetra i podijeliti na dva jednaka dijela. Pomiješati sa žumanjkom i dvije jušne žlice slatkog vrhnja i smjesom premazati razvaljano tijesto. File odmotati iz folije, staviti na jedan komad tijesta i pritisnuti drugim komadom. Pritisnuti rubove tijesta, a preostali dio tijesta prebaciti preko filea. File staviti u pleh ovlažen vodom, te premazati ostatkom žumanjka i vrhnja. Na gornjoj površini tijesta napraviti vilicom rupice za izlazak pare. Peći u pećnici na 200 º C (u plinskoj pećnici na položaju 3) oko 40 minuta. 

 

Kao prilog poslužiti zelenu salatu.

  isprintaj članak