Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
U mislima se, uz odlične filmove, može krasno putovati
Objavljeno: 24.03.2020. 19:53  
Filmske poslastice iz Beča
Filmske poslastice iz Beča

Panoramski kotač iz bečkog Pratera kao kulisa u filmu „Treći čovjek" iz 1949. godine © Courtesy of Studiocanal


Beč možda nije Hollywood, ali međunarodni ga filmaši obožavaju. Austrijska metropola, naime, obiluje zanimljivim mjestima i još neispričanim pričama. Nadahnite se i provedite ne samo jednu, već nekoliko večeri u Beču – i to u toplini vlastitog doma.

 

Filmovi od 1949. do 2001.

• Treći čovjek (1949.): Triler o krijumčaru penicilina Harryju Limeu (Orson Welles) u poslijeratnom Beču s čuvenom glazbenom podlogom Antona Karasa na citri. Glavne uloge ovdje tumače i simboli Beča − panoramski kotač u Prateru i katedrala sv. Stjepana. Filmu je danas posvećeno uzbudljivo turističko razgledavanje mjesta snimanja kao i vlastiti muzej.

• Trilogija o Sissi (1955.-1957.): Romy Schneider kao mlada carica u zlatnim okovima austrijskog dvora.

• James Bond – Dah smrti (1987.): Timothy Dalton kao agent 007 kreće u lov na zločince u glavnom austrijskom gradu.

• Prije svitanja (1995.): Film o ljubavi koji danas uživa kultni status. U njemu se ne zaljubljuju samo Ethan Hawke i Julie Delpy, već i gledatelji u ljepote grada Beča.

8 Učiteljica glasovira (2001.): Dvostruki dobitnik „Zlatne palme" u Cannesu, Michael Haneke, 2001. je godine na veliko platno prenio radnju romana nobelovke Elfriede Jelinek. Film prikazuje sukob između tiranski nastrojene majke i potlačene kćeri (Isabelle Huppert).

 

Filmovi od 2002. do danas

• Klimt (2006.): Izvrsni John Malkovich u ulozi svjetski poznatog slikara Gustava Klimta uvodi gledatelje u Beč u doba fin de sièclea.

• Opasna metoda (2011.): Viggo Mortensen i Michael Fassbender kao Sigmund Freud i Carl Gustav Jung u sukobu oko pitanja psihoanalize.

• 360 (2012.): Jude Law, Rachel Weisz i Anthony Hopkins u filmu čiji se scenarij temelji na drami Arthura Schnitzlera.

• Žena u zlatu (2015.): Helen Mirren kao Maria Altmann u bespoštednoj sudskoj bitci s austrijskom državom za obiteljsko nasljedstvo − najslavniji portret Gustava Klimta.

• Egon Schiele: Smrt i djevojka (2016.): Priča o Schieleovom životu te njegovom odnosu prema ženama i umjetnosti.

• Freud (2019.): Doživite oca psihoanalize u neočekivanoj ulozi. Od 23. ožujka na Netflixu možete pratiti mladog Sigmunda Freuda u rješavanju zločina i hvatanju serijskih ubojica u Beču kasnog 19. stoljeća.

 

  isprintaj članak