Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Masaža, kao klasični dio veterine, pospješuje cirkulaciju i smanjuje napetost mišića
Objavljeno: 24.02.2020. 08:58  
Fizioterapija za kućne ljubimce
Fizioterapija za kućne ljubimce

U određenim uvjetima i životinjama se preporuča fizioterapiju - prije svega kod rehabilitacije nakon kirurških zahvata ortopedske prirode ili kod kroničnih smetnji kretanja.

Masaža, kretanje, topla i hladna voda, zrak i svjetlo najvažniji su dijelovi fizioterapije. Ova se grana prirodnih vrsta liječenja razvila još u antici. Pri ovoj vrsti liječenja nastoji se ne uzimati lijekove.

Fizioterapija - kao terapija kretanjem, a time i dio fizikalne medicine, sve se češće upotrebljava pri kroničnom liječenju mišića, tetiva ili zglobova ili nakon kirurških zahvata na istima. Ponekad pacijenti tjednima nakon operacije ne mogu opterećivati udove. U terapiji se, međutim, moraju kretati, bilo aktivno ili pasivno.

Ako zglobove želi učiniti ponovno pokretnima, odnosno ako se želi spriječiti kržljanje mišića, zglob se treba oprezno i polagano ručno pomicati.

Druga metoda za ponovno postizanje pokretljivosti je streching koji, prije svega, služi za istezanje muskulature.

Masaža, kao klasični dio veterine, pospješuje cirkulaciju i smanjuje napetost mišića.

Terapeutsko plivanje može, na primjer, pomoći psu kojem je nakon teške operacije oštećena muskulatura te je stoga klonuo i duhom. Terapiju se održava na bazenu. Kako bi se spriječilo iskrivljenje leđa, životinju se treba podvrgnuti aktivnoj terapiji plivanjem. Ukoliko pokaže znakove zamora, vježbanje se prekida. Pri hladnijim vremenskim prilikama svoje četveronožne prijatelje nakon plivanja treba sušiti u posebnoj prostoriji sa sušilima, da se ne bi pothladili.

Ako je pokretljivost jednog od ekstremiteta dugoročno ugrožena, masažom se životinju priprema na trening na tekućoj vrpci. Ova vrsta treninga prvenstveno pospješuje cirkulaciju i smanjenje napetosti. Pokretna je traka korisna i kod dijagnosticiranja i kod terapije te kontrole: uvijek iznova može se izazvati isti tijek kretanja. Važno je pri tome da se i pas dobro zabavlja jer bi se inače stalno borio protiv stroja.

U nekim slučajevima psa možete vježbati i kod kuće. U odgovarajuće tehnike masaže veterinar će vas rado uputiti.

  isprintaj članak