Bosch i Mercedes-Benz pokreću pilot-projekt za uslugu automatiziranog prijevoza u San Joseu
Automatizirana vozila S-klase opremljena Boschevim i Mercedes-Benzovim sustavom vožnje i softverom pružaju uslugu prijevoza između zapadnog San Josea i središta ...
U kojoj zemlji pršti od orgazma?
Sve vrvi trgovinama seksi igračkama, raznim spolno poticajnim materijalima, pornografskim filmovima i slično. ...
Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Đumbir koristi kao začin za slatka, ali i za pikantna jela, za ribu, povrće i jela od mesa
Objavljeno: 02.04.2018. 13:43  
Flambirana krema od đumbira
Flambirana krema od đumbira

Flambirana krema od đumbira

4 obroka, priprema približno 45 minuta

 

Krema od đumbira

50 g svježeg đumbira (oguljenog)

250 ml mlijeka

250 ml vrhnja za šlag

4 žumanjka

1 prstohvat soli

70 g kristalnog šećera

15 g škrobnog brašna (Gustina)

 

Punjenje

120 g svježeg manga

5 jušnih žlica mlijeka

30 g šećera u prahu

6 piškota

2 jušne žlice bijelog ruma

kristalni šećer

 

Postupak pripreme:

1. Đumbir narezati na tanke ploške ili ga grubo naribati. Skuhati mlijeko zajedno s vrhnjem i đumbirom, a zatim ga ostaviti ključati još 5 minuta na laganoj vatri. Skloniti đumbirovo mlijeko sa štednjaka i pustiti ga stajati oko jedan sat.

 

2. Mango oguliti i narezati na otprilike ½ cm velike kockice pa ga staviti sa strane prekrivenog folijom za očuvanje svježine namirica.

 

3. Žumanjke kremasto izmiksati sa soli, šećerom i škrobnim brašnom. Đumbirovo mlijeko procijediti kroz cjediljku, još ga jedanput zagrijati i polako ga, stalno miješajući izliti u smjesu sa žumanjcima.

 

4. Mlijeko sa žumanjcima ponovo isprazniti u posudu za kuhanje i pri slaboj vatri toliko dugo dalje miješati (pomoću kuhinjskog alata za mućkanje jaja i šlaga) dok masa ne postane gusto kremasta. Budite pažljivi, kremu ne smijete jako zagrijati jer se u protivnom stvaraju grudice!

 

5. Kremu ukloniti s vatre, izliti je u drugu posudu i pustiti je da se malo ohladi.

 

6. Pripremiti oblike/kalupe za soufflé ili šalice za kavu koje dobro zadržavaju toplinu (veličine ca. 200 ml, promjera 9 cm). Mlijeko pomiješati sa šećerom u prahu i rumom.  Prepoloviti piškote, kratko ih potopiti u mlijeko s rumom, pustiti da se ocijede i položiti ih u kalupe (tri polovice piškota po kalupu).

 

7. Trećinu kreme izliti u kalupe, na to rasporediti komadiće manga i preliti s ostatkom kreme. Kremu zagladiti i hladiti ca. 4 sata.

8 Prije serviranja posipati kremu kristalnim šećerom. Najbolje je šećer, pomoću let-lampe, spaliti tako da postigne zlatno-smeđu boju (karamelizirati). Kremu još jedanput staviti na hladno mjesto otprilike 30 minuta.

__________

Hranjiva vrijednost po obroku:

534 kcal/2 493 kJ, 29 g masti, 72 g ugljikohidrata, 6 bjelančevina, 333 mg kolesterola

 

Đumbir u slatkoj inačici

Važan i nezaobilazan začin azijske kuhinje je aromatično ljuti đumbir. Daje okus mnogim pikantnim, kao i mnogim slatkim jelima. Ovaj kolonijalni poklon iz Indije je u Europi našao svoje mjesto prije svega kao jedan od sastojaka keksa i kolača.

 

Dobro je znati

Okus đumbira se proteže od britke gorčine koja prevladava, pa sve do blage slatkoće kojom je zaokružen. Iz tog se razloga đumbir koristi kao začin za slatka, ali i za pikantna jela, za ribu, povrće i jela od mesa jer se s tipičnim okusom đumbira jelu daruje dah daleke Azije. Britanci su, kao jedini Europljani, ovaj aromatični gomolj zaključali u svoje srce i to za potrebe slatkih jela: slatkiši od đumbira su omiljeni božićni poklon, a isto su tako cijenjeni kolači i pečenja s vrckastom aromom đumbira koja čak i pićima kao što su „Ginger-Ale“ i pivo od đumbira „Ginger Beer“daje prepoznatljiv karakter.

 

Kupovina

Najukusniji je svježi đumbir. Kad je gomolj pun i sočan i njegova se kora boje pijeska svilenkasto sjaji. Đumbir se lako isušuje i tada ima ljuti okus te gubi svoj poseban okus.

Za čuvanje đumbira na nekoliko dana, može ga se odložiti u hladnjak u odjeljak za povrće, a za dulje čuvanje se preporučuje duboko zamrzavanje. Po potrebi se potrebna količina lako odlomi od smrznutog komada. 

  isprintaj članak