Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Otvorenje renoviranog i proširenog muzeja najavljeno je za 29. kolovoza
Objavljeno: 27.08.2020. 22:35  
Freudov muzej u Beču u novom ruhu
Freudov muzej u Beču u novom ruhu

Liječnička torba Sigmunda Freuda (slika: Günter König/Sigmund Freud Privatstiftung)

Nakon godinu i pol dana radova na obnovi Muzej Sigmunda Freuda u Beču ponovo otvara svoja vrata za javnost, i to od 29. kolovoza 2020. 

Od pojedinih izložaka poput liječničke torbe s Freudovim inicijalima do nekadašnjeg obiteljskog stana te ordinacije Freuda i njegove kćeri Anne – posjetitelji ovog muzeja uskoro će se moći bolje upoznati sa životom i djelom čuvenog austrijskog liječnika, teoretičara i utemeljitelja psihoanalize.

Izložbeni prostor preuređen je i proširen te se sada prostire na oko 550 četvornih metara, što je gotovo dvostruko veća površina u odnosu na onu koju je muzej imao prije obnove. Osim toga, prvi će put za javnost biti dostupne sve prostorije u kojima je austrijski psihoanalitičar gotovo pola stoljeća stanovao i radio. Ondje će posjetitelji moći razgledati čak i neke originalne ostatke koji potječu još iz Freudovog vremena poput pojedinih dijelova izvorno oslikanih zidova.

Obnovljeni muzej uključuje novi predprostor s prodavaonicom i kafićem, a obogaćena je i knjižnica psihoanalize – najveća takva u Europi, koja služi kao istraživačka i komunikacijska platforma. Tri novoosmišljena stalna postava muzeja i posebna izložba posvećeni su životu i radu Sigmunda Freuda, razvoju teorije i prakse psihoanalize te njezinu značaju za društvo, znanost i umjetnost. Naglasak je također i na povijesti same zgrade kao i sudbini njezinih stanara.

  isprintaj članak