Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Na prvom pomorskom susjedu Sjevernoj Koreji
Objavljeno: 03.05.2020. 17:54  
Ganghwa Island ili Ganghwado (강화도 na korejskom jeziku)
Ganghwa Island ili Ganghwado (강화도 na korejskom jeziku)
  • Ganghwa Island ili Ganghwado (강화도 na korejskom jeziku)
  • Ganghwa Island ili Ganghwado (강화도 na korejskom jeziku)
  • Ganghwa Island ili Ganghwado (강화도 na korejskom jeziku)
  • Ganghwa Island ili Ganghwado (강화도 na korejskom jeziku)
  • Ganghwa Island ili Ganghwado (강화도 na korejskom jeziku)
  • Ganghwa Island ili Ganghwado (강화도 na korejskom jeziku)
  • Ganghwa Island ili Ganghwado (강화도 na korejskom jeziku)
  • Ganghwa Island ili Ganghwado (강화도 na korejskom jeziku)
  • Ganghwa Island ili Ganghwado (강화도 na korejskom jeziku)
  • Ganghwa Island ili Ganghwado (강화도 na korejskom jeziku)

Glavna fotografija: Jeoksokoksa hram, ostale fotografije: Ganghwa otok, Ganghwa otok, Chijijin utvrda, anglikanska katedraka, Chojijin utvrda, dolmen (stari grobovi), tvornica: kafeterija, glavna prostorija, dvorište i prostor za pušače.


Većina turista prilikom dolaska u Južnu Koreju prvo slijeće u zračnu luku Incheon nedaleko od otoka Ganghwa ili Ganghwado koji zauzima najsjeverniji rub metropolitskog grada Incheona. Na samo 90 minuta vožnje od Seula, otok Ganghwa smješten je kao prvi pomorski susjed Sjevernoj Koreji. Zbog važnog strateškog položaja, nadzirući pomorski ulaz rijeke Han koja teče do južnokorejskog glavnog grada Seoula.

 

Napisao i snimio: Nikica Dorešić


Prošlost ovog otoka prepuna je ratova i obrana od vojnih najezdi Kineza, Mongolaca, Japanaca, pa sve do Francuza i Amerikanaca.

Kao kod rijetko kojeg otoka na svijetu, povijest otoka Ganghwa je isprepletena značajnim događajima i ostavštinama vremena poput megalitskih kamenih grobova koji potječu još iz prepovijesnog doba, mnoštvo utvrda, budističkih hramova, kraljevskih grobova i jedne anglikanske crkve sagrađene još 1900. godine.

Za vrijeme mongolskih osvajanja u 17. stoljeću, kralj Injo [in-đo] se sklanja na ovaj otok zbog njegovih prirodno-strateških prednosti, i zato je on pun vojnih postrojenja. U novije vrijeme u blizini su se odvijale i napetosti između dviju Koreja prilikom vojnih vježbi, sporova oko granice, potapanja brodica, granatiranja otočićaa, odmazdi itd. Za vrijeme izolacijske kraljevske politike u 19. stoljeću, Francuzi su napali Ganghwado kao odmazdu za patnje njihovih katoličkih svećenika, dok su japanski i američki brodovi pucali na njegove utvrde kako bi Koreju primorali na otvaranje trgovačkih luka.   

 

Pogledajmo što svakako treba pogledati

1. Ganghwa anglikanska katedrala

Najstarija je anglikanska crkva u Koreji, otvorena krajem 1900. godine, u čast prvim pokrštenim Korejcima četiri godine prije toga, dok je prvi korejski pastor sluzbeno zaređen 15 godina kasnije. 

Prva kšćanska "katedrala”, kako je zovu, sagrađena je u dva stila. Izvana je u Hanok stilu (korejska tradicionalna arhitektura), a iznutra u zapadnjačkom stilu bazilike iz 19. stoljeća. Zanimljivo je da po dobrom istočnjačkom običaju na ulazu piše kako obavezno treba skinuti cipele prije ulaska u glavnu prostoriju crkve.

 

2. Onovljena stara tvornica tekstila, a sada ugodni kafe-muzej: Joyang Bangjik (조양방직 na korejskom)

Na ugodno iznenađenje, skoro sakriven u labirintu ulica, ispred nas se pojavio jedna od nekoliko izvornih korejskih tvornica tekstila koje potječu još iz prve polovice 20. stoljeća. Međutim, to nije bilo kakva bivša tvornica, već sada prostor preuređen u kafeteriju koja privlači neopisivo puno ljudi, posebice vikendom. Tada marljivi radni ljudi iz okolnih metropola Seula i Incheona jedva dočekaju trenutak da malo vremena provedu na zraku sa obitelji ili sadašnjim i budućim ljubavima.     

Sochang (tj. Ganghwa svila) je posebna vrsta pamuka iz kojeg su izrađivani "starinske” dječje pelene i pokrivači. Ovo je bila prva sochang-tekstilna tvornica zahvaljujući kojoj je cijeli otok opskrbljen električnom energijom. 

Cjelokupni prostor stare tvornice je iskorišten i preuređen izvana i iznutra. Tu zaista svašta ima, od starog autobusa, cisterne za vodu u kojoj je sada zahod za invalide, puteljaka ukrašenih cvijećem, nekadašnjom uličnom rasvjetom, do raznih traktora i strojeva. A zidovi tvorničkih hala i ureda ostavljeni su namjerno u retro-stilu, prepuni drangulija svih vrsta i kičastih predmeta koji obiježavaju vremensko razdoblje od nekoliko desetljeća, tamo od pocetka 20. stoljeća do bar 60-tih i 70-tih godina. 

Stolci starinskih brica posloženi su oko stolova za kojima bezbrižni posjetitelji pijuckaju kavu, dok se dječica vješaju po raznobojnim konjićima, a mladi na spoju jedu čokoadni mousse kolač i piju sok sjedeći na klupama obljepljenom plakatima glumica, pjevača i filmova iz tih vremena… To isto vrijedi i za prostoriju u kojoj su poredani stolovi za ispijanje zelenog čaja na kojima su oni dobro poznati šivaći strojevi "Ziherice” kao ukras. Muški zahod je prepun duplerica polugole Marylin Monroe, a kažu da niti ženski ne zaostaje sličnim plakatima. Evo nove ideje za nekog od "naših” poduzetnika ili držav kako bi mogli oživjeti neke mjesne muzeje ili otvoriti slične tematske kafeterije.

Čak i netrenirano oko amatera primijetit će da je svaki kutak kafića prikladan za slikanje iz kojeg nenadano može astati neki vlastiti kič-album. To naravno obilato koriste i mladi i stari Korejci neumorno čekajuci u redu kako bi pozirali na središnjim mjestima za najbolju Instagram i Facebook fotku. Tipični primjer kako se ovih dana sprovodi "društveno distanciranje” u Južnoj Koreji s obzirom na to da polako popuštaju s ograničenjima i život se vracća u uoničajeni tok.

Jedna kulturna posebnost mogla oduševiti "naše ljude”! A to je da Korejci, nakon što naruče poslastice strpljivo čekajući po petnaestak minuta u tišini i u redu poput poslušnih osnovnoškolaca, nakon što ih pojedu i popiju sve što su naručili, tposlužavnike vraćaju na predviđena mjesta i počiste stol za sobom. Nemoguće je vidjeti stol pun smeća! A na stolu ostaje samo natpis: "Ovo je mjesto koje smo napravili za vas koji ste naručili, zato ga održavajte čistim.”

 

Kako su se u Južnoj Koreji borili protiv koronavirusa

Dakle, u Južnoj Koreji nije bilo niti ima prisilnih mjera, nego je sve na temeljeno na preporukama.

U karantenu odlaze jedino oni kod kojih je potvrđeno da u sebi imaju korona virus, a oni koji tek dolaze u Koreju moraju biti podvrgnuti testu i dva tjedna biti u samoizolaciji svakodnevno mjereći temperaturu i upisujući podatke u dobivemu mobilnu aplikaciju. 

A ako nemaju gdje biti postoje mjesta za zbrinjavanje takvih slučajeva. Tamo vas zapravo tetoše kao u hotelu i na raspolaganju su vam dva tjedna besplatnog stana i hrane. Kako dnevno nude više vrsta obroka stranac može birati jela s jelovnika. 


  isprintaj članak