Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Cvjetni balkoni su raskoš za oči
Nema svaki ljubitelj cvijeća vlastiti vrt. Ali već i cvjetna raskoš u prozorskoj kutiji za cvijeće razveseljava srce i oko! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Otvoriti granice za učikoviti i brzi prelazak
Objavljeno: 07.05.2020. 12:40  
Gari Cappelli s Dariom Franceschinijem, talijanskim ministrom kulturnog nasljeđa, aktivnosti i turizma
Gari Cappelli s Dariom Franceschinijem, talijanskim ministrom kulturnog nasljeđa, aktivnosti i turizma

Zrće

 

Ministar turizma Gari Cappelli i talijanski ministar kulturnog nasljeđa i aktivnosti i turizma Dario Franceschini održali su video sastanak na temu mjera i planova vezanih uz turizam i trenutnog stanja s pandemijom COVID-19. Razgovarali su i o omogućavanju turističkih kretanja uz izradu postupka putovanja o čemu se razgovaralo i tijekom videokonferencije ministara država članica Europske unije zaduženih za sektor turizma koja je održana proteklog tjedna.

„Hrvatska i Italija dvije su prijateljske susjedne zemlje te nam je stoga izuzetno važna dobra suradnja u trenutnoj situaciji ne samo zbog toga što veliki broj Hrvata živi i radi u Italiji te obrnuto, već i zbog naše povezanosti u turističkom i gospodarskom smislu. Tržište Italije oduvijek je bilo jedno od naših najvažnijih tržišta, a zbog trenutnog stanja više nego ikad je važna zajednička suradnja svih zemalja EU, a posebice turističkih vođa u uspostavi kvalitetnijih financijskih okvira za turizam unutar EU kao i uspostavi standarda i postupaka s ciljem održavanja ravnoteže između zdravlja i stabilizacije turističkog tržišta Europe. Naša želja je da se na razini EU uvede zajednički Protokol za putovanja s međusobno usklađenim propisima s time da se po potrebi pojedine zemlje dogovaraju međusobno. Pri tome bi se, uzimajući u obzir razvoj stanja unutar pojedinih zemalja, moglo razmatrati kada će otvarati granice i na koji način kako bi cjelokupni postupak bio učinkovitiji i brži” - istaknuo je ministar Gari Cappelli prilikom sastanka.

Dario Franceschini istaknuo je kako sve zemlje razmišljaju o što boljim rješenjima za pokretanje i stabilizaciju domaćeg i inozemnog turističkog tržišta, te pri tome naglasio važnost da se na razini zemalja EU-a pronađe zajedničko rješenje u smislu daljnjih mjera koje bi pridonosile sigurnosti u turizmu, što bi se svakako prije svega odnosilo na higijenske propise i sl. Oba ministra su izrazila suglasnost na temu jačanju značaja turizma na razini EU kao i financijskih mogućnosti koje se nudi za turizam. Ministri su razgovarali i o mogućem skorašnjem susretu kako bi razgovarali o daljnjim mjerama ovisno o prijedlozima koji će se na razini zemalja članica pripremati dalje. 

Podsjećamo, prema podacima iz sustava eVisitor tijekom 2019. godine u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 1,2 milijuna dolazaka i gotovo 5,5 milijuna noćenja gostiju iz Italije. Riječ je o tržištu koje je ostvarilo najviše noćenja nakon Njemačke, Slovenija, Austrije i Poljske. Prema podacima HNB-a, prihodi ostvareni od turista iz Italije u Hrvatskoj tijekom 2019. godine se procjenjuju na oko milijardu eura. Talijanski građani najvećim dijelom uobičajeno putuju unutar Italije, dok 15 do 20 posto putovanja ostvaruju u inozemstvu. 

  isprintaj članak