Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Tokaj je prva zatvorena vinska regija na svijetu
Objavljeno: 10.11.2020. 14:22  
Gdje proizvode najskuplje vino na svijetu?
Gdje proizvode najskuplje vino na svijetu?

Iako bismo prvo pomislili na dobra vina Italije i Francuske, u potrazi za jednom od svjetskih prijestolnica vina ne moramo ići daleko. Dovoljno je posjetiti Mađarsku koja ima čak 22 razvijene vinske regije. Regija Tokaj je prva zatvorena vinska regija na svijetu (registrirana daleke 1737. godine), ali se od 2019. godine može pohvaliti da je dom vjerojatno najskupljeg vina na svijetu. Naime, jedna boca vina Royal Tokaji Essencia stoji nevjerojatnih 35.000 eura.

 

Žlica vina 120 eura

Ukoliko se pitate što je toliko posebno kod ovoga vina, odgovor je – sve. Prije svega, potiče iz regije poznate po vinima koja su se služila na dvorovima Petra Velikog i Luja XIV. i zadovoljavala zahtjevan ukus velikog Beethovena. Zatim, 2008. godina (iz koje je grožđe od kojega se proizvodi ovo vino) je bila posebno pogodna za vinarstvo. Dugo suho ljeto, praćeno „miholjskim" tijekom rujna i listopada pogodovalo je da inače kvalitetno aszu grožđe postane još bolje. Inače, Tokajac ili tokajsko vino Aszú, Luj XV. nazvao je „Vinom kraljeva, kraljem vina”. Fermentacija Royal Tokaji Essencia-e traje između šest i osam godina, a svako zrno od dvjesto kilograma grožđa, koliko je potrebno za bocu ovoga vina, ubrano je ručno. Na kraju, složenost postupka proizvodnje čini samo pola cijene, a druga polovina je činjenica da u cijelom svijetu postoji nešto manje od 3000 boca Royal Tokaji Essencia-e. I oni „plićeg džepa", mogu si priuštiti ovo vino. Za „samo" 120 eura, moguće je kupiti jednu žlicu ovoga napitka! Ako baš želite iskusiti kraljevski užitak u kraljevskom okruženju, u Four Seasons Gresham Palace hotelu u Budimpešti, u čijem se novootvorenom baru Múzsa (Muža) nalazi  najdragocenija a la carte kolekcija Aszu Tokajca na svijetu, bocu ovog vina možete naručiti za nevjerojatnih 80.000 eura. 


Hobitske kućice 

Zbog svog značaja, Unesco je 2002. proglasio cijelu vinsku regiju Tokaj za svjetsku kulturnu baštinu. Ovaj kraj i dalje nosi jedinstvena obilježja kulturne tradicije i svjedoči o vijekovima vinogradarstva koje se tu razvijalo i pružalo čovječanstvu uzbudljiva bijela vina. Jedna od najupečatljivijih svjedočanstava su i tzv. „hobitske kućice" koje se nalaze u selu Hercegkút, a koje, u stvari, kriju jedinstveni sustav vinskih podruma. Nijemci iz Swabije, koji su se naselili u ovom dijelu Mađarske u XVIII. stoljeću, podigli su na brdu Gomboš vinske podrume. „Podići" je prejaka riječ, jer su podrumi ukopani u zemlju, a iz brda vire samo trouglasti kameni ulazi, neodoljivo podsjećajući na Tolkinov Okrug u kojem žive hobiti. Možda ni u jednu od tih kućica ne svraćaju čarobnjaci da obične hobite pretvore u junake, ali u njima se događa najljepša vinska bajka koja grožđe pretvara u napitak kojem nema ničeg ravnog na svijetu. Naime, u tim podrumima, kao i prije 250 godina, stoje burenca u kojima se čeka da vino dovoljno fermentira kako bi postiglo pravi okus. 

  isprintaj članak