Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Bolest koja je do 20. stoljeća bila nepoznata
Objavljeno: 18.05.2020. 08:38  
Gerb je nepoznanica među siromašnima
Gerb je nepoznanica među siromašnima

Snimio: Željko Marušić 

 

Gastroezofagealna refluksna bolest (gerb) je do 20. stoljeća bila gotovo nepoznata, a i danas je nema je u nerazvijenim zemljama. Nažalost, na zapadu je ima preko 30 posto stanovnika, a nekih osam posto samo žgaravicu.

Gerb je bolest od koje češće obolijevaju muškarci, negdje od 40. godine života, a lako ju je prepoznati po pečenju u donjem dijelu jednjaka od kiseline koja dolazi iz želuca. U normalnim okolnostima povratak hrane i kiseline sprečava kružni mišić koji je pričvršćen za ošit. U slučaju kada on olabavi kiseli sadržaj želuca se vraća u jednjak i nastaju nevolje poput žgaravice i vraćanje kiselog sadržaja u usta bez povraćanja čak i pri spavanju, te pečenje u žličici koje se širi iza prsne kosti sve do vrata. 

Tome pridonese različite stvari koje činimo u životu: jedenje preobilnih obroka, kasni večernji obroci, jedenje previše čokolade, pušenje, pijenje slatkih i gaziranih pića, udarci u trbuh ili prsni koš, dizanje tereta, česti položaj tijela u sagnutom ili čučećem položaju, uzimanje lijekova protiv reumatskih bolova, nekih za sniženje tlaka itd.

 

Uloga bioenergije

Srećom, bioenergetskim terapijama po metodi Zdenka Domančića može se dosta učinkovito pomoći kod tih problema.

  isprintaj članak