Grad blizanca u Indiji
Ova neobičnost rođenja velikog broja blizanaca zabilježen je iu gradovima Igbo-Ora u Nigeriji i Cândido Godói u Brazilu. ...
Klice otporne na antibiotike šire se i u perilicama rublja
Klice otporne na antibiotike proširile su se i u perilice rublja u kućanstvima, ali i u dječjim bolnicama lako ih je naći ukoliko perete rublje novorođenčadi. ...
Kada snižavati cijene i koja je važnost ulaganja u ljude
Tijekom panela na HOW festivalu stalno se spominjalo Tursku kao konkurencija, a svi su sudionici zajedno zaključili da dugoročno gledano, spuštanje cijena nije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Jazz glazba na pet mjesta u Kastvu u izvedbi Damjana Grbca i grupe Damjans
Objavljeno: 21.09.2019. 08:19  
GIIPUJA po šternah va Kastve, nedjelja, 22. rujna
GIIPUJA po šternah va Kastve, nedjelja, 22. rujna

U nedjelju, 22. rujna, Damjan Grbac i grupa "Damjans" u Kastvu i okolici održat će zanimljiv koncertni program u sklopu kojeg će se na pet različitih mjesta u gradu, na pet šterni,  premijerno predstaviti novi autorski jazz repertoar baziran na motivima glazbe Istre i Primorja.

 "GIIPUJA po šternah” novi je glazbeni projekt iznimno kreativnog jazz glazbenika Damjana Grbca nastao na ideji oživljavanja tradicionalne glazbe i osvježavanja starih životnih vrijednosti  i davnih danas zapostavljenih običaja. Pet koncerta u jednom danu održat će na pet posebno odabranih mjesta..

 

Raspored nastupa:

11:00 – 11:20 Spinčići

12:30 – 12:50 Ćikovići

14:00 – 14:20 Tuhtani

15:30 – 15:50 Jelovičani

17:00 – 17:20 Kastav

 

Šterne su posebne vrste bunara, karakteristične za vapnenačko i krško, kišom oskudno, područje Istre i Primorja, a služile su kao javni i svima dostupan sustav za sakupljanje i korištenje kišnice kao pitke vode. Šterne, dakle, služe za sakupljanje vode, dok je glazba, s druge strane, oduvijek bila važan element za okupljanje stanovništva. I jedno i drugo toliko važno i na različite načine nužno za život.

Ideju projekta najbolje je dočarati riječima autora Damjana Grbca: "Zašto sad te šterni? Ideja mi je bila spojiti i oživjeti pet šterni na području grada Kastva. U svojim projektima volim koristiti razne poveznice, a u ovom slučaju napjevi i skladbe koje izvodimo temeljen su na glazbenim motivima koji sežu u prošlost kada je upravo takva tradicionalna, no u današnje vrijeme zapuštena glazba bila sveprisutna.  Kako je ta glazba bila uključena u društvo i živjela u društvu i s društvom, tako se i danas u sličnoj situaciji nalaze i šterne koje su danas jednako zapostavljene, a nekad su značile život. Oživljavanje starih vrijednosti i načina života, popularizacija glazbene baštine na suvremen način i prisjećanje na važnost šterni, ujedno je i krajnji cilj ovog projekta.”

Nove skladbe građanima i posjetiteljima grada Kastva premijerno će u sklopu ovog zanimljivog, jedinstvenog i hvalevrijednog projekta predstaviti grupa "Damjans” u sastavu: Marko First - sopela, mih, violina, okarina, Aldo Foško - bas klarinet, Damjan Grbac - kontrabas, Tonči Grabušić - bubnjevi.

 

  isprintaj članak