Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Vrhunski slovenski recepti
Objavljeno: 16.07.2019. 13:55  
Gorenjska prata
Gorenjska prata

Gorenjska prata

 

Potrebni sastojci:

1 kg bijelog kruha

1 kg mljevenog mesa dimljene svinjske glave

15 jaja

5 češnja češnjaka

vezica peršina

1 luk

masnoća

svinjska mrežica

 

Postupak pripreme:

Dan prije narežite kruh na komadiće i pomiješajte ga s jajima da se dobro namoči. Navlaženoj smjesi dodajte svinjsko meso, sitno nasjeckan češnjak i peršin te nasjeckani luk koji malo popržimo na masnoći. Sve sastojke dobro promiješajte i, ukoliko nisu dovoljno mokri, dodajte još jedno jaje. Smjesu oblikujte u štrucu koju zamotajte u svinjsku mrežicu i položite u zamašćeni pekač.

Pecite u pećnici na temperaturi od 170 stupnjeva C. Nakon 30 minuta temperaturu malo smanjite i pecite dok ne porumeni.

Pečenu gorenjsku platu narežite i ponudite kao toplo ili hladno jelo.

  isprintaj članak