Ovo su najjače putovnice svijeta 2019. godine
Hrvatska se, među članicama Europske unije, već godinama nalazi u nepovoljnom položaju zajedno s Bugarskom i Rumunjskom. ...
Zašto u Aziji nose kirurške maske za lice
Stanovnici ovih država vjeruju u tradicionalnu kinesku medicinu (TCM) prema kojoj su dah i disanje sastavni su dio dobrog zdravlja, a izlaganje lošem zraku može ...
Najbolji hotelski lanci za LGBTQ osobe u SAD-u
Mnogi hoteli u SAD-u prilagođeni su LGBTQ osobama, od velikih međunarodnih lanaca do malih hotela. Pogledajmo koji hotelski lanci pozivaju LGBTQ goste i pružaju ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Ukupno se natjecalo 35 gradova iz 17 zemalja članica EU-a
Objavljeno: 10.10.2019. 08:55  
Göteborg i Málaga izabrani su kao Europske prijestolnice pametnog turizma 2020. godine
Göteborg i Málaga izabrani su kao Europske prijestolnice pametnog turizma 2020. godine

Göteborg (internet)

 

Göteborg (Švedska) i Málaga (Španjolska) izabrani su kao pobjednici natjecanja Europska prijestolnica pametnog turizma EU 2020. nakon sastanka Europskog žirija u Helsinkiju 8. listopada. Pobjednici su proglašeni i dobili su nagrade 9. listopada u povodu Europskog turističkog foruma u Helsinkiju.

Ukupno se natjecalo 35 gradova iz 17 zemalja članica EU-a, od čega je 10 gradova koji su ušli u uži krug pozvani da predstave svoje kandidature pred europskim žirijem. Göteborg i Málaga dojmili su europski žiri ne samo svojim uzornim postignućima u sve četiri kategorije natjecanja, već i dojmljivim programima aktivnosti koje namjeravaju provesti tijekom 2020. godine, te njihovom sposobnošću da posluže kao uzor ostalim gradovima.

Europska prijestolnica pametnog turizma inicijativa je EU-a, koju je Europski parlament predložio kao pripremnu akciju, a provodila Europska komisija. Promiče pametni turizam u EU, potiče inovativni, održiv i uključiv razvoj turizma i razmjenu najboljih praksi. Uviđa izvanredna dostignuća europskih gradova kao turističkih odredišta u četiri kategorije: pristupačnost, održivost, digitalizacija, kao i kulturna baština i kreativnost.

Dvije europske prijestolnice pametnog turizma koristit će podršku komunikacije i markiranja tijekom 2020. To će uključivati: promotivni video, namjenski izrađen kip za njihova gradska središta, kao i pripremiti promotivne akcije.

Komentirajući pobjednike, povjerenica EU Elżbieta Bieńkowska, odgovorna za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća, rekla je: „Čestitam Göteborgu i Malagi na izvanrednim rješenjima koja postavljaju kako bi turizam u njihovim gradovima bio pametan. Naš je cilj promovirati pametni turizam u EU poticanjem inovativnog, održivog i uključivog razvoja turizma kako bi se odgovorilo na nove izazove u sektoru koji se brzo mijenja. Kroz inicijativu Europska prijestolnica pametnog turizma nastojimo uspostaviti okvir za razmjenu dobrih praksi i umrežavanje između europskih gradova i stvoriti mogućnosti za suradnju. Europska komisija podržat će dvije Europske prijestolnice pametnog turizma za 2020. godinu, kako bi pokazale svoje izvanredne inicijative i potaknule ostale europske gradove na razvoj turizma na pametniji i održiviji način ".

 

Osim toga, četiri grada dobila su 2020. Europske nagrade za pametni turizam kao priznanje za svoje uspjehe u jednoj od kategorija natjecanja: Breda (Nizozemska) u pristupačnosti, Geteborg (Švedska) u održivosti, Ljubljana (Slovenija) u digitalizaciji, Karlsruhe (Njemačka) u Kulturnoj baštini i stvaralaštvu.

  isprintaj članak