Dubrovački hotel Kazbek prvi je hrvatski hotel koji se priključio svjetskoj cage-free inicijativi
Najveća politička kampanja za životinje iskorištavane u industriji hrane - europska građanska inicijativa Okončajmo doba kaveza čiji je krajnji cilj zabrana kav ...
Znanstvenici upozoravaju na ozbiljne zdravstvene posljedice zbog klimatskih promjena
Kako toplinski valovi postaju sve češći, teži i duži, očekujemo još bolesti povezanih s toplinom i smrti, posebno među djecom, starijim osobama, osobama s kroni ...
Braća hrvatskog zmaja
Još su stari Latini govorili kako narod koji ne poznaje svoju prošlost nema ni svoju budućnost. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Ukupno se natjecalo 35 gradova iz 17 zemalja članica EU-a
Objavljeno: 10.10.2019. 08:55  
Göteborg i Málaga izabrani su kao Europske prijestolnice pametnog turizma 2020. godine
Göteborg i Málaga izabrani su kao Europske prijestolnice pametnog turizma 2020. godine

Göteborg (internet)

 

Göteborg (Švedska) i Málaga (Španjolska) izabrani su kao pobjednici natjecanja Europska prijestolnica pametnog turizma EU 2020. nakon sastanka Europskog žirija u Helsinkiju 8. listopada. Pobjednici su proglašeni i dobili su nagrade 9. listopada u povodu Europskog turističkog foruma u Helsinkiju.

Ukupno se natjecalo 35 gradova iz 17 zemalja članica EU-a, od čega je 10 gradova koji su ušli u uži krug pozvani da predstave svoje kandidature pred europskim žirijem. Göteborg i Málaga dojmili su europski žiri ne samo svojim uzornim postignućima u sve četiri kategorije natjecanja, već i dojmljivim programima aktivnosti koje namjeravaju provesti tijekom 2020. godine, te njihovom sposobnošću da posluže kao uzor ostalim gradovima.

Europska prijestolnica pametnog turizma inicijativa je EU-a, koju je Europski parlament predložio kao pripremnu akciju, a provodila Europska komisija. Promiče pametni turizam u EU, potiče inovativni, održiv i uključiv razvoj turizma i razmjenu najboljih praksi. Uviđa izvanredna dostignuća europskih gradova kao turističkih odredišta u četiri kategorije: pristupačnost, održivost, digitalizacija, kao i kulturna baština i kreativnost.

Dvije europske prijestolnice pametnog turizma koristit će podršku komunikacije i markiranja tijekom 2020. To će uključivati: promotivni video, namjenski izrađen kip za njihova gradska središta, kao i pripremiti promotivne akcije.

Komentirajući pobjednike, povjerenica EU Elżbieta Bieńkowska, odgovorna za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća, rekla je: „Čestitam Göteborgu i Malagi na izvanrednim rješenjima koja postavljaju kako bi turizam u njihovim gradovima bio pametan. Naš je cilj promovirati pametni turizam u EU poticanjem inovativnog, održivog i uključivog razvoja turizma kako bi se odgovorilo na nove izazove u sektoru koji se brzo mijenja. Kroz inicijativu Europska prijestolnica pametnog turizma nastojimo uspostaviti okvir za razmjenu dobrih praksi i umrežavanje između europskih gradova i stvoriti mogućnosti za suradnju. Europska komisija podržat će dvije Europske prijestolnice pametnog turizma za 2020. godinu, kako bi pokazale svoje izvanredne inicijative i potaknule ostale europske gradove na razvoj turizma na pametniji i održiviji način ".

 

Osim toga, četiri grada dobila su 2020. Europske nagrade za pametni turizam kao priznanje za svoje uspjehe u jednoj od kategorija natjecanja: Breda (Nizozemska) u pristupačnosti, Geteborg (Švedska) u održivosti, Ljubljana (Slovenija) u digitalizaciji, Karlsruhe (Njemačka) u Kulturnoj baštini i stvaralaštvu.

  isprintaj članak