Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Početkom je godine prva bečka knjižnica stvari otvorila svoja vrata
Objavljeno: 25.07.2019. 19:43  
Grad Beč dobio prvu knjižnicu stvari
Grad Beč dobio prvu knjižnicu stvari<br>

Nakon što su prve knjižnice stvari (eng. Library of Things) otvorene u angloameričkim zemljama, ideja je zaživjela i u glavnom gradu Austrije. Bečke su knjižnice u suradnji s nekoliko magistratskih odjela početkom godine u 15. okrugu otvorile knjižnicu stvari. Knjižnica stvari radi kao sasvim obična knjižnica s time što se tamo uz knjige posuđuje i predmete. Njih građanima na raspolaganje stavljaju knjižnice i magistratski odjeli, pa se tako primjerice može posuditi naočale za virtualnu stvarnost ili infracrveni termometar za brzu i preciznu kontrolu površinske temperature namirnica. Uz to, u knjižnici se može pronaći i Bluetooth zvučnike, igračke za djecu, društvene igre, alate, glazbene instrumente, sportsku opremu i mnoge druge svakodnevne predmete. 

Knjižnicom se želi promovirati održivost, a građane potaknuti na razmišljanje o cirkularnoj ekonomiji. Čuvanjem, dijeljenjem i višekratnom uporabom predmeta doprinosi se očuvanju okoliša i smanjuje trošenje. Istovremenom se štede i novac i okoliš. 

Reakcije su građana na novu knjižnicu pozitivne. Iznova se vraćaju posuđivati stvari koje im u određenom trenutku trebaju. Predmete se uz važeću člansku iskaznicu mogu besplatno posuditi, a ponuda se redovito širi. Pregled predmeta za posudbu dostupan je i na internetskim stranicama knjižnice.


  isprintaj članak