Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Kada voćke rode svaki će građanin moći besplatno ubrati nekoliko plodova
Objavljeno: 28.06.2019. 16:25  
Grad Beč sadi voćke za građane
Grad Beč sadi voćke za građane

Grad Beč ne prestaje oduševljavati svojim kreativnim projektima kojima želi podići razinu kvalitete života u gradu. Kako bi proslavili 30 godina postojanja Dunavskog otoka, omiljenog mjesta Bečana za opuštanje i odmor, iz Grada su najavili projekt sadnje voćaka na njemu. Uz pomoć je nekoliko udruga i mnoštva dobrovoljaca na površini od 2.000 čvm zasađeno 30 raznih voćaka, od jabuka i krušaka, pa sve do marelica i šljiva. Pri izboru se voćaka pazilo da su otporne na klimatske promjene, a prednost je dana starim sortama. 

Ideja za ovaj projekt potiče iz Bečkog Novog Mjesta gdje je prije sedam godina zasađena prva voćka. U međuvremenu se projekt razvio do te mjere da sada njihov voćnjak ima preko 400 stabala o kojima se brinu dobrovoljci uz pomoć stručnjaka. Za svaku je voćku zadužen jedan dobrovoljac koji se uz pomoć stručnih osoba brine o njoj, tj. orezuje, okopava i prihranjuje ju. Dobrovoljci su ljudi svih naraštaja koji se zanimaju za vrtlarstvo ili jednostavno žele pridonijeti zajednici u kojoj žive. I na Dunavskom otoku svaka voćka ima svog dobrovoljca. 

Do berbe prvih plodova s voćaka na Dunavskom otoku proći će još neko vrijeme. Trešnjama, jabukama i kruškama treba i po nekoliko godina da rode. Kada voćke rode svaki će građanin moći besplatno ubrati nekoliko plodova, tj. onoliko koliko mu stane u obje ruke. Kako bi građani lakše pronašli mjesto pojedine voćke trenutno je u izradi aplikacija „Fruitmap". Digitalna će karta prikazivati gdje se voćka nalazi, je li zrela za branje i tko je dobrovoljac koji se o njoj brine.

  isprintaj članak