Six-Pack Abs i američki predsjednici
Bilo bi nategnuto reći da Amerikanci biraju predsjednike na temelju tjelesnog izgleda, ali se birači često smiju kandidatima koji zrače energijom. ...
Kada zvati Hitnu pomoć?
Na broju 94 intervencije uvijek prima liječnik, a ne telefonist u centrali, kako se često pogrešno misli. ...
Zagrepčanin Mario osvaja proteinskim sladoledom
Zagrepčanin je osmislio proteinski sladoled koji za razliku od klasičnog, ne sadrži ni šećer ni masnoće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Kada voćke rode svaki će građanin moći besplatno ubrati nekoliko plodova
Objavljeno: 28.06.2019. 16:25  
Grad Beč sadi voćke za građane
Grad Beč sadi voćke za građane

Grad Beč ne prestaje oduševljavati svojim kreativnim projektima kojima želi podići razinu kvalitete života u gradu. Kako bi proslavili 30 godina postojanja Dunavskog otoka, omiljenog mjesta Bečana za opuštanje i odmor, iz Grada su najavili projekt sadnje voćaka na njemu. Uz pomoć je nekoliko udruga i mnoštva dobrovoljaca na površini od 2.000 čvm zasađeno 30 raznih voćaka, od jabuka i krušaka, pa sve do marelica i šljiva. Pri izboru se voćaka pazilo da su otporne na klimatske promjene, a prednost je dana starim sortama. 

Ideja za ovaj projekt potiče iz Bečkog Novog Mjesta gdje je prije sedam godina zasađena prva voćka. U međuvremenu se projekt razvio do te mjere da sada njihov voćnjak ima preko 400 stabala o kojima se brinu dobrovoljci uz pomoć stručnjaka. Za svaku je voćku zadužen jedan dobrovoljac koji se uz pomoć stručnih osoba brine o njoj, tj. orezuje, okopava i prihranjuje ju. Dobrovoljci su ljudi svih naraštaja koji se zanimaju za vrtlarstvo ili jednostavno žele pridonijeti zajednici u kojoj žive. I na Dunavskom otoku svaka voćka ima svog dobrovoljca. 

Do berbe prvih plodova s voćaka na Dunavskom otoku proći će još neko vrijeme. Trešnjama, jabukama i kruškama treba i po nekoliko godina da rode. Kada voćke rode svaki će građanin moći besplatno ubrati nekoliko plodova, tj. onoliko koliko mu stane u obje ruke. Kako bi građani lakše pronašli mjesto pojedine voćke trenutno je u izradi aplikacija „Fruitmap". Digitalna će karta prikazivati gdje se voćka nalazi, je li zrela za branje i tko je dobrovoljac koji se o njoj brine.

  isprintaj članak