Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Kako otjerati žohare iz doma
Kako se riješiti žohara prirodnim putem? Što ih drži daleko od kuće? ...
Zatvorenici u Rusiji vole čitati klasiku
"Da, čovjek je smrtan, ali to još ne bi bilo tako loše. Loše je to što je ponekad iznenada smrtonosan, to je odvratna stvar!" ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Kreće zamjena cjelokupne rasvjete novim LED svjetiljkama
Objavljeno: 30.03.2019. 20:07  
Grad Sveti Ivan Zelina prelazi na LED rasvjetu
Grad Sveti Ivan Zelina prelazi na LED rasvjetu

Gradonačelnik Hrvoje Košćec potpisao je ugovor o Energetskom učinku grada Svetog Ivana Zeline vrijedan preko 13 milijuna kuna. Ugovor je nakon provedbe javnog natječaja potpisan s tvrtkom Petrol koja se obvezala zamjenu svih postojećih svjetiljki novim LED svjetiljkama te održavanje cijelog sustava javne rasvjete u sljedećih 10 godina. 

„U sljedeća tri mjeseca će biti izrađena projektna dokumentacija, a odmah nakon toga slijede radovi. Očekujemo da će se zamjena postojećih svjetiljki obaviti do kraja godine. Ono što je bitno naglasiti građanima je da projekt plaćamo putem ESCO modela, što znači da se Grad Sveti Ivan Zelina neće kreditno zaduživati već će cijelo ulaganje biti otplaćeno iz uštede energije ostvarenu kroz novu štedljivu LED rasvjetu" - naglasio je gradonačelnik Hrvoje Košćec nakon potpisivanja ugovora koji je uime tvrtke Petrol potpisao član uprave Boris Antolovič.

Ukupna vrijednost ugovora s PDV-om iznosi 13.106.250,00 kn. O isplativosti cijelog projekta najviše govori činjenica da će unatoč cijeloj modernizaciji u proračunu Grada Svetog Ivana Zeline ostati razlika od 756.433,95 kn s PDV-om godišnje što ukupno za ugovoreno razdoblje od 10 godina iznosi 7,5 milijuna kuna uštede.

Nove LED svjetiljke osim što su energetski učinkovite, omogućiti će novu regulaciju rada sustava javne rasvjete na način da će svjetiljke svijetliti cijelu noć. Ovom modernizacijom smanjuje se nazivna snaga električne energija za 87%, a samim time i potrošnja električne energije.

Cilj potpisivanja ovog ugovora je pružanje energetske usluge provođenjem Mjera poboljšanja energetske učinkovitosti Sustava javne rasvjete Grada Svetog Ivana Zeline, odnosno modernizacija, rekonstrukcija i učinkovito upravljanje sustavom javne rasvjete. 

  isprintaj članak