Lobelia – bezbrižna biljka koju je lako uzgajati
Lobelija izvrsno označavaju granice, duž potoka ili ribnjaka, lijepe su kao pokrivači tla ili u spremnicima - posebno visećim košarama. ...
Koje je vaše drvo
Ako vrt nemate, zaputite se u šumu, naslonite se na “svoje drvo” i zatvorite oči! Osjetit ćete veličanstvenost i snagu koja će vas posve obuzeti - kao da u sebe ...
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Grad poznat po šljivama i Sajmu šljiva
Objavljeno: 30.12.2020. 08:13  
Gradačac
Gradačac

Slika: Facebook

Na rječici Gradašnici, među obroncima planina Majevice i Trebave, u Bosni, smješten je prelijepi Gradačac. Prvi put je spomenut 1553. godine pod imenom Gračac, a današnji naziv potječe iz 1634. godine. 

U povijesti ovog bosanskog mjesta najznačajniju ulogu su imali kapetani iz porodice Gradaščević, a posebice Husein-kapetan - Zmaj od Bosne. Obiteljska kuća Gradaščevića sagrađena je 1786. godine i danas je u njoj smještena muzejska zbirka. Nad Gradačcem dominira kula Huseina-kapetana Gradaščevića čija je izgradnja započela 1765., a završila 1821. godine. Unutar široko razvedenih bedema tvrđavskog kompleksa koji ima tri ulaza osigurana kap-kulama, središnji objekt je 18 m visoka od opeka sagrađena trokatna kula. U okviru starog grada smješteni su Centar za kulturu i informiranje, Muzejska zavičajna zbirka, galerija i biblioteka.

Ispod gradske kapije je prostrana, kupolom prekrivena džamija Husejnija nastala 1826. godine. Karakteristična je po visokom i vitkom minaretu i površinama prekrivenim obiljem reljefnog dekora. U ovom razdoblju (1824. godine) sagrađena je i masivna četverokatna kamena sahat kula kvadratne osnove i visoka 22 metra.

Sviračka džamija je najstariji vjerski objekt u Gradačcu, a obnovljena je 1875. godine. Na izvorištu termalne vode temperature 29,30 stupnjeva C je 1882. godine sagrađen prvi objekt banjskog lječilišta Ilidža. Danas je to suvremena ustanova s kapacitetom od 120 postelja i pratećim sadržajima. Ova termalna voda uspješno djeluje na kronične reumatske bolesti, mijalgije i neuralgije te kronične ženske bolesti.

Umjetna jezera Hazna i Vidara s uređenim plažama i mogućnošću bavljenja vodenim sportovima i bavljenja ribolovom te blizina nogometnog stadiona, sportske dvorane s otvorenim igralištem za male sportove čine ovaj kraj izuzetno pogodnim za pripreme sportaša.

Ljubiteljima lova na nisku pernatu divljač i zečeve gradačačka lovišta, rasprostranjena na 37.000 ha, pružaju idealne uvjete.

U turistički privlačnom Gradačcu svake godine se održavaju Sajam šljiva, kulturno- zabavna manifestacija Trešnjavero i kulturna manifestacija Kikićevi susreti, odnosno Gradačački književni susreti - posvećeni uspomeni na književnika Hasana Kikića (kojemu u čast je imenovana i ulica na zagrebačkim Srednjacima), Ahmeda Muradbegovića i drugih.

  isprintaj članak