Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Škrgutanje zubima i škljocanje vilicama prvi su znaci nepravilnosti vilice
Objavljeno: 24.07.2013. 13:51  
Grizete li pravilno?
Grizete li pravilno?

Škrgutanje zubima i škljocanje vilicama prvi su znaci nepravilnosti vilice.

 

Kada donja i gornja vilica ne naliježu dobro jedna na drugu mogu nastati velike poteškoće budući da nisu ugroženi samo zubi, već i sama vilična kost. S vremenom će vilica početi škrgutati pa može doći do upale koja, u najgorem slučaju, može dovesti do artroze, a time i do neprekidnih bolova.

 

Prepoznatljivost

Migrena, odnosno stalna glavobolja u području iza očiju, jedna je od naznaka da je riječ o poremećaju u radu vilice. Isto tako bolovi u nogama i problemi s ušima neke su od posljedica nepravilnog zagriza. Ove probleme, što ih izaziva poremećaj u vilici, stručnjaci zovu cranio-mandibularna disfunkcija ili skraćeno CMD (cranio znači lubanja, mandibula znači donja vilica). Budući da je mišićje glave i vrata, a time i vilice, povezano s kralježnicom, posljedice ovog poremećaja moguće je osjetiti na cijelom tijelu.

 

Škrgutanje

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije čak 70 posto Europljana ima simptome CMD-a. Novija istraživanja pokazuju da se česta pojava glavobolje i stiskanje ili škrgutanje zubima može pripisati upravo CMD-u. Zbog toga se stvara veliki potisak na zube, dolazi do zategnutosti i čvornatosti vilice, izražena je muskulatura vilice, dolazi do škljocanja vilične kosti, poteškoća prilikom otvaranja usta i slično.

Uzrok nepravilnosti vilice može biti nasljedan ili prouzročen promjenama u zagrizu ako je izrađena visoka krunica zuba ili zbog nastanka rupe nakon vađenja zuba.

 

Liječenje

Svakom pacijentu određuje se osobnu terapiju budući da može biti riječ o složenom zahvatu pri kojem se rade nove krunice i mostovi. Ponekad se ugrađuje stalnu protezu koju pacijent mora nositi do dvije godine. Kod jednostavnijih problema pomaže nošenje klasične proteze. Ponekad se koristi i psihoterapeutsko liječenje.

 

Čuvari zdravlja

Promjene u načinu jedenja prouzročene gubitkom zuba povećavaju mogućnost pojave srčanih i drugih kroničnih bolesti. Primjećeno je da su osobe koje su gubile zube uzimale manje vlakana, voća, povrća i vitamina E. Prehrana bez tih namirnica i tvari odlična je podloga za nastanak kroničnih bolesti srca, probavnog sustava pa čak i nastanka raka.

Važno je znati da višestruka razlika u potrebama za vitaminima i mineralima između dvije osobe ili skupine ljudi uopće nije rijetka pojava. Jasan signal da se možda loše hranimo javlja se najprije na tkivima s najbržom proliferacijom kao što su koža, sluznica usne šupljine i  probavnog trakta, kosa, koštana srž te niz drugih sustava organizma. Simptomi manjka u prehrani mogu biti slaba usredotočenost, trnci u udovima, slabost, ubrzan rad srca, začepljenost ili zatvor stolice, mišićna osjetljivost i bol, neke kožne promjene, anemija, oštećenja sluznice usana i jezika, proljevi, depresija, problemi vida, kožna krvarenja, akne, krvarenje iz desni, krhki nokti, osjetljiva kosa itd.

 

Minerali pod povećalom

Kod nedostatka natrija i klora dolazi do smetnji u regulaciji količine vode u tijelu. Pacijenti s visokim krvnim tlakom trebali bi smanjiti unos natrija (soli). Preporučena dnevna količina natrija je 2,4 g, a klora 3,5 mg.

Nedostatak kalija dovodi do zatvora, lijenosti crijeva i smetnji u radu srca. Preporučena dnevna količina je od 2 do 4 g.

Premalo magnezija vodi do bolesti srca i krvotoka. Psihički stres povećava potrebu za njim. Preporučena dnevna količina je od 300 do 350 mg.

Kalcij je važan za gradnju kostiju i zuba, utječe na pobuđivanje živaca i mišića i nezaobilazan je kod zgrušavanja krvi. Kod manjka kalcija dolazi do osteoporoze, kronične upale mokraćnih puteva i visokog krvnog tlaka. Preporučena dnevna količina je od 800 do 1000 mg.

Posljedice nedostatka željeza su umor, nevoljkost i slabokrvnost. Preporučena dnevna količina je od 10 do 15 mg.

Nedostatak fluora može pogodovati nastanku karijesa. Preporučena dnevna doza je 1,8 g.

Manjak joda može smanjiti funkciju štitnjače. U teškim slučajevima može doći do stvaranja guše. Preporučena dnevna doza je 0,2 mg.

Akutni nedostatak kroma jedan je od razloga za pojavljivanje šećerne bolesti. Premala količina može biti prethodnica početka ovapnjenja žila. Preporučena dnevna količina je od 2 do 4 mg.

Ako se dulje vrijeme uzima premalo mangana može doći do neplodnosti. Preporučena dnevna količina je 5 mg.

 

Što valja znati?

Razlike u izgledu

Zubne proteze mogu biti djelomične ili potpune, učvršćene ili s mogućnošću skidanja. Potpune zubne proteze nadoknađuju sve zube u čeljusti dok djelomične nadoknađuju nekoliko zuba. Fiksna parcijalna proteza, ili zubni most, cementira se na zub nosač dok mobilnu zubnu protezu vadi i stavlja sam pacijent.

Neke zubne proteze nadoknađuju samo izgubljene zube, a neke i dijelove čeljusti koji nedostaju. To su tzv. epiteze.

Postoje i imedijatne proteze koje se izrađuju neposredno prije nego se zube ukloni iz čeljusti.

 

1. U vrijeme privikavanja zubna proteza treba danonoćno biti što duže u ustima. Pogrešno ju je vaditi i čuvati na raznim mjestima. Time se produžava vrijeme privikavanja mekog i tvrdog tkiva usne šupljine na zubnu protezu. Osim toga, stavljanjem proteze na neuobičajena mjesta mogu se u usnu šupljinu unijeti nepoželjne bakterije.

 

2. Danas su proteze vrhunske kvalitete. No, ne možete li je nositi noću obavezno ju stavite u čašu s vodom u koju je dodano antiseptičko sredstvo.

 

3. Ništa nije vječno pa ni zubne proteze. Najbolje ih je mijenjati najkasnije nakon deset godina nošenja budući da starenjem dolazi do promjena u kostima cijelog tijela pa tako i čeljusti. One se smanjuju, a zubne proteze ostaju iste zbog čega se počinju pomicati iz ležišta.

 

4. Upravo pomicanje proteze iz ležišta i njeno ispadanje prilikom žvakanja, smijanja ili govorenja pokazuje da je došlo vrijeme za promjenu. Privremeno ih je moguće učvrstiti proizvodima u obliku paste ili praška.

 

Simptomi kod problema s kostima vilice su:

1. vrtoglavica, migrena

2. bolovi u ramenima, rukama i kralježnici

3. nedostatak osjećaja za dodir u prstima

4. bolovi u koljenima

5. česti su bolovi u područjima čela, vilične kosti, ušiju i vrata

6. šum u ušima (tinitus)

7. problemi s gutanjem (knedla u grlu)

8. napetost u mišićima vrata i mišićju vilice.

9. promjene na kralježnici u području bedara i karlice, bolovi u leđima i kukovima

10. bolovi u nogama, do dva centimetra razlike u dužini noge.

 

Pomoć bioenergije

Kod navedenih primjera moguća je i pomoć bioenergetskim terapijama.

 

  isprintaj članak