Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Što činiti kako bi se smanjila vjerojatnost gubitka prtljage
Objavljeno: 28.09.2017. 18:22  
Gubitak prtljage je mora većini putnika
Gubitak prtljage je mora većini putnika

Prilikom leta zrakoplovom izgubljena je vam je prtljaga. Što činiti kako bi se spriječile neugodnosti, kako zatražiti i dobiti odštetu za izgubljenu prtljagu, a što učiniti ako pronađu izgubljeni kovčeg nakon što ste kupili novu odjeću...

 

Gubitak prtljage

Gubitak prtljage je mora većini putnika koji se zrakoplovom upute i u najkraće odredište budući da u prtljazi može biti važan lijek, odjeća za poslovni sastanak ili rijetko vrijedna večernja haljina kojom se željelo očarati novu ljubav. Proučili smo osnovne postavke na što paziti i što činiti kako bi se smanjila vjerojatnost gubitka prtljage.

 

Kako smanjiti mogućnost gubitka prtljage?

- U zračnu luku dođite barem sat vremena prije polijetanja zrakoplova kako biste bili sigurni da će putne torbe biti ukrcane.

- Ponesite onoliko torbi koliko to dozvoljava izabrani prijevoznik, odnosno zrakoplovna tvrtka.

- Morate li presjedati tijekom puta, birajte letove i vrijeme presjedanja tako da ostane dovoljno vremena da se prtljagu stigne ukrcati u drugi zrakoplov.

- Nikada ne ostavljajte prtljagu bez nadzora kako biste je osigurali od krađe, ali i kako biste se osigurali od neprilika. Naime, danas svaki naizgled napušteni komad prtljage biva odmah uklonjen i nošen na ispitivanja kako bi se izbjegla i najmanja opasnost od terorističkog djelovanja.

- Na sve torbe i kovčege stavite naljepnice na koje ispišite svoje ime, adresu i telefonski broj. Nastojte da ti podaci budu prikriveni i pisani manjim slovima kako netko to ne bi iskoristio za, primjerice, provalu u vaš stan.

- Čuvajte potvrde koje izdaju šalterski službenici prilikom čekiranja (prijema) prtljage kako bi je lakše pronašli u slučaju gubitka.

- Ukoliko vaš način odijevanja to može podnijeti, kupite torbe jarkih boja ili na standardne torbe polijepite vrpce ili naljepnice jarkih boja. Lakše ćete ih naći u mnoštvu druge prtljage i lakše prepoznati na pokretnoj traci prilikom istovara po dolasku u odredište. Uz sve to, kradljivci znaju kako će biti lakše primijećeni ukoliko nose tako prepoznatljivu prtljagu.

- Uklonite sve naljepnice sa starih putovanja, kako prtljaga ne bi bila usmjerena na odredište u koje ste putovali ranije.

- Pobrinite se da nove naljepnice s vaših torbi (kovčega) imaju točne podatke o zrakoplovnoj tvrtci s kojom putujete, kao i da je točno ispisano željeno odredište.

- Trebali biste označiti kovčege i s vanjske i s unutrašnje strane u slučaju da se vanjska naljepnica (oznaka) otrgne.

- Na naljepnicu napišite i podatke o hotelu u kojem planirate odsjesti, s nadnevcima boravka kako bi vas nalaznici prtljage lakše pronašli u slučaju gubitka.

- Obratite pažnju na tip prtljage koju nosite kako biste je lakše mogli opisati u slučaju gubitka. Opis "srednje velika crna najlonska torba" vjerojatno opisuje polovicu prtljage u zrakoplovu. Znanje marke, veličine, boje, materijala i osobnih znakova (naljepnica, privjesak, ogrebotine i slično) pomoći će zrakoplovnoj tvrtki pri traženju.

- Ukoliko putujete s prijateljem, dogovorite se da jedan kod drugoga spakirate nekoliko svojih stvari. Tako ćete, ukoliko i dođe do gubljenja prtljage, imati osnovne potrepštine dok je se ne nađe.

- Raspitajte se kod prijatelja te izbjegavajte zrakoplovne tvrtke poznate po gubljenju prtljage.

- Kad stignete na odredište, saznajte gdje će vašu prtljaga istovariti. Obično je potrebno neko vrijeme da ona stigne na mjesto, no možda ćete se i vi negdje zadržati. Ne morate trčati, no pametnije je da dođete tamo na vrijeme i pričekate torbe nego da one moraju čekati vas. Zapamtite: one dolaze na pokretnoj vrpci i bilo tko ih može uzeti. I kako bi netko u toj gužvi, ako vas nema, mogao posumnjati u kradljivca i spriječiti ga da uzme torbe?

- Ne mora se uvijek raditi o kradljivcima. Događa se da drugi putnik, zbog sličnih torbi, zamijeni vašu prtljagu svojom. Ukoliko vaših torbi nema, odmah obavijestite predstavnika tvrtke kojom ste letjeli ili nadležnu službu za izgubljene stvari u zračnoj luci.

- Kako su mnoge torbe jako slične, odmah provjerite je li prtljaga koju ste preuzeli zaista vaša.

- Pregledajte torbe i ukoliko primijetite da vam neki komad prtljage nedostaje ili je oštećen obavijestite o tome „Službu za izgubljene stvari“ ili zrakoplovnu tvrtku čijim ste zrakoplovom letjeli prije nego što napustite zračnu luku.

- Nakon odlaska iz zračne luke, nadzirite prtljagu sve dok se ne smjestite u hotelu. Taksi, iznajmljeno vozilo, mini bus na liniji zračna luka - centar pa čak i hotelsko predvorje najčešća su mjesta za gubljenje prtljage.

- Nemojte samo pretpostaviti da će vam vozači istovariti svu prtljagu, možda se žure natrag u zračnu luku pa nešto zaborave.

- Nemojte pretpostaviti da možete ostaviti prtljagu u hotelskom predvorju i da će je već́ netko od osoblja dostaviti u vašu sobu.

- Organizirani prijevoz iz zračne luke staje na nekoliko mjesta pa se može dogoditi da netko od putnika zabunom uzme vaše torbe.

 

Što učiniti ukoliko se torbe izgubi ili ih se zametne?

- Podnesite prijavu prije negoli napustite zračnu luku. Neke će prijave biti priznate isključivo ukoliko su podnijete prije napuštanja zgrade!

- Ostavite dobar opis prtljage.

- Prilikom prijave dajte cjelovite i točne podatke te opis putovanja, trenutnu i kućnu adresu.

- Hotel, odnosno smještajni objekt u kojem odsjedate obavijestite o situaciji tako da mogu očekivati poziv ili dostavu.

- Saznajte kontakt osobu koju možete nazvati za daljnje informacije o prtljazi.

- Raspitajte se o politici zrakoplovne tvrtke za slučajeve gubitka prtljage. One bi trebale imati pisana pravila koja bi vam trebali pokazati ili uručiti kopiju. Sigurno želite znati što će se dogoditi ukoliko kupite zamjensku robu, a sljedeći dan se nađe vaša torba i dostave vam je.

  isprintaj članak