Najomiljenija je gužvara sa sirom | Objavljeno: 21.03.2020. 18:16 |
Gužvara
Sastojci:
1/2 kg brašna
10 dag maslaca
sol
2 žumanjka
jedno cijelo jaje
3 dkg pjenice (kvasca)
1/4 l mlijeka
6 dkg maslaca
10 dag grožđica
10 dag šećera
Priprema:
Napravimo jamicu u prosijanom brašnu u koju stavimo sol, pet dekagrama šećera, izmrvimo maslac, dodamo žumanjke, cijelo jaje, kvas od 3 dag pjenice (kvasac) i mlijeko.
Tijesto tako dugo moramo mijesiti dok baca mjehuriće.
Zatim pokrijemo toplom posudom i ostavimo da miruje 15 minuta.
Nakon toga tijesto treba tanko razvaljati, namazati rastopljenim maslacem, posipati očišćenim grožđicama s 5 dag šećera, saviti, staviti na namazani lim i ostavi da se diže.
Na kraju ga namazati maslacem i peći sat vremena.
Savjet:
Kažu da je najbolja gužvara sa sirom, ali je omiljena i s orasima ili makom.
![]() |