Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Nizozemski grad Den Haag je oduvijek političko i upravno sjedište Nizozemske.
Objavljeno: 05.12.2019. 08:22  
Haag turistički
Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički

Binnenhof i jezero, Binnenhof, katedrala sv. Jakoba, Mauritshuis, Novi kompleks Haškog suda, park i kraljeve konjušnice, Plein, stara gradska vijećnica, ured predsjednika Vlade, Noordeide palača

 

Haag kroji politiku i vlada zemljom, Delft kao crkveno središte brine o moralu i duhovnom, Roterdam je radni konj koji prometom u luci i jakom industrijom zarađuje, a Amsterdam je grad poroka koji uživa u svemu tome.

 

Napisali i snimili: Boris i Verica Pletikosa

 

Nizozemski grad Den Haag je oduvijek političko i upravno sjedište Nizozemske. Njeni stanovnici kažu za da svaki od četiri velika grada Nizozemske ima svoju ulogu u životu zemlje. Haag kroji politiku i vlada zemljom, Delft kao crkveno središte brine o moralu i duhovnom životu, Roterdam je radni konj koji prometom u luci i jakom industrijom zarađuje, a Amsterdam je grad poroka koji uživa u svemu tome. Sve gradove povezuje mreža autocesta i brzih vlakova koji prometuju svakih desetak minuta. 

 

Grad mira i pravde

U svijetu je Den Haag poznat kao grad mira i pravde. Tu su sjedište Međunarodnog suda UN-a i zatvor za ratne zločince. A sve je počelo Mirovnom konferencijom 1899. godine, kada su se sjetili sporove među državama rješavati međunarodnim pravom, a ne sukobima. Tada najbogatiji Amerikanac Andrew Carnegie poklanja novac za dojmljivu neorenesansnu palaču u kojoj 1913. godine počinje s radom Međunarodni sud. U njenom sklopu su danas ogromna knjižnica i Fakultet međunarodnog prava. Novi kompleks zgrada je izgrađen sav u staklu na rubnom području grada. Pored njega su i duge zidine zatvora za ratne zločince s hotelom u kojem odsjedaju članovi obitelji (obično supruge) koje dolaze u posjetu svojim supruzima na druženje. Očigledno veća prava imaju ratni zločinci negoli običan narod u većini država. Mnogi postavljaju pitanje opravdanosti ovoga suda, novaca kojeg se troši i presuda koje dosuđuje. 

 

Plein

Haag čine novi dio s visokim zgradama staklenih pročelja i stara povijesna jezgra. Obilazak počinjemo na središnjem trgu Plein (Trg) s kipom Willema I. van Oranje, s nadimkom Tihi, vođe pobune protiv Španjolaca u 16. stoljeću, kada Nizozemska dobiva formalnu nezavisnost 1581.godine. Smatraju ga i ocem domovine.

Pored dvije palače ministarstva i palače privatne književne udruge, mnogo je kafića i gostionica na samom trgu i u okolnim uličicama. Trgom prolazi i duga pješačka ulica s trgovinama. U palači iz 17. stoljeća nalazi se muzej Mauritshuis s djelima holandskih i flamanskih majstora poput Rembrandta, Rubensa, Steena, tu je i Vermeerova Djevojka s bisernom naušnicom, poznata kao Mona Lisa sjevera.

 

Binnenhof 

Dvorac Binnenhof je mjesto u kojem već osam stoljeća donose sve važne odluke u zemlji. Počelo je 1229. godine gradnjom dvorca na jezeru, a nastavilo se novim krilima i u unutrašnjem dvorištu  zgradom s dva okrugla tornja i visokim zabatom zvanim Dvorana viteza u kojoj je kralj Willem-Alexander održao prvi govor. Prostorije današnjeg predsjednika Vlade su mnogo skromnije. U malom okruglom tornju u šiljastom potkrovlju pored jezera kabinet je u kome radi i donosi odluke. Zanimljivo je da su neki prosvjednici i studenti znali doplivati i dovikivati parole. Zbog toga je jezero pregrađeno mrežama, pa pristup nije više moguć. Pogled na palaču i jezero s vodoskokom je prekrasan.

 

Stara gradska vijećnica

Šetamo pored prekrasnih palača do stare renesansne gradske vijećnice iz 1565. godine, s crvenim drvenim kapcima na prozorima. Proširena je tri stoljeća kasnije novim krilom, a danas je u njoj muzej povijesnih slika. Pored nje je protestantska katedrala Svetog Jakoba, s velikim zvonikom, građena od cigle od 1337.godine više od dva stoljeća. Smucamo se okolnim ulicama prepunih dućana i restorana brze hrane u potrazi za brzinskim ručkom. Vremena za obilazak je malo, a za vidjeti tako mnogi.  

 

Noordeinde palača

Došetali smo do Princezinog parka s malim jezerom i kraljevom konjušnicom iz 17. stoljeća, tik do kraljeve palače Noordeine izrađene u 16. stoljeću. Današnji izgled je uglavnom iz 1815. godine. Još postoje prvobitni vinski podrumi. Nije tako raskošna kao po drugim europskim prijestolnicama. Nije otvorena za javnost jer služi u protokolarne svrhe pa tako u njoj kralj Willem-Alexander, između ostalog, srijedom ujutro prima nove veleposlanike koji stižu u kočijama, a dočekuju ih počasna garda i orkestar.

 

Dan u Haagu je pri kraju, a mi krećemo dalje…

  isprintaj članak