Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Nizozemski grad Den Haag je oduvijek političko i upravno sjedište Nizozemske.
Objavljeno: 05.12.2019. 08:22  
Haag turistički
Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički
  • Haag turistički

Binnenhof i jezero, Binnenhof, katedrala sv. Jakoba, Mauritshuis, Novi kompleks Haškog suda, park i kraljeve konjušnice, Plein, stara gradska vijećnica, ured predsjednika Vlade, Noordeide palača

 

Haag kroji politiku i vlada zemljom, Delft kao crkveno središte brine o moralu i duhovnom, Roterdam je radni konj koji prometom u luci i jakom industrijom zarađuje, a Amsterdam je grad poroka koji uživa u svemu tome.

 

Napisali i snimili: Boris i Verica Pletikosa

 

Nizozemski grad Den Haag je oduvijek političko i upravno sjedište Nizozemske. Njeni stanovnici kažu za da svaki od četiri velika grada Nizozemske ima svoju ulogu u životu zemlje. Haag kroji politiku i vlada zemljom, Delft kao crkveno središte brine o moralu i duhovnom životu, Roterdam je radni konj koji prometom u luci i jakom industrijom zarađuje, a Amsterdam je grad poroka koji uživa u svemu tome. Sve gradove povezuje mreža autocesta i brzih vlakova koji prometuju svakih desetak minuta. 

 

Grad mira i pravde

U svijetu je Den Haag poznat kao grad mira i pravde. Tu su sjedište Međunarodnog suda UN-a i zatvor za ratne zločince. A sve je počelo Mirovnom konferencijom 1899. godine, kada su se sjetili sporove među državama rješavati međunarodnim pravom, a ne sukobima. Tada najbogatiji Amerikanac Andrew Carnegie poklanja novac za dojmljivu neorenesansnu palaču u kojoj 1913. godine počinje s radom Međunarodni sud. U njenom sklopu su danas ogromna knjižnica i Fakultet međunarodnog prava. Novi kompleks zgrada je izgrađen sav u staklu na rubnom području grada. Pored njega su i duge zidine zatvora za ratne zločince s hotelom u kojem odsjedaju članovi obitelji (obično supruge) koje dolaze u posjetu svojim supruzima na druženje. Očigledno veća prava imaju ratni zločinci negoli običan narod u većini država. Mnogi postavljaju pitanje opravdanosti ovoga suda, novaca kojeg se troši i presuda koje dosuđuje. 

 

Plein

Haag čine novi dio s visokim zgradama staklenih pročelja i stara povijesna jezgra. Obilazak počinjemo na središnjem trgu Plein (Trg) s kipom Willema I. van Oranje, s nadimkom Tihi, vođe pobune protiv Španjolaca u 16. stoljeću, kada Nizozemska dobiva formalnu nezavisnost 1581.godine. Smatraju ga i ocem domovine.

Pored dvije palače ministarstva i palače privatne književne udruge, mnogo je kafića i gostionica na samom trgu i u okolnim uličicama. Trgom prolazi i duga pješačka ulica s trgovinama. U palači iz 17. stoljeća nalazi se muzej Mauritshuis s djelima holandskih i flamanskih majstora poput Rembrandta, Rubensa, Steena, tu je i Vermeerova Djevojka s bisernom naušnicom, poznata kao Mona Lisa sjevera.

 

Binnenhof 

Dvorac Binnenhof je mjesto u kojem već osam stoljeća donose sve važne odluke u zemlji. Počelo je 1229. godine gradnjom dvorca na jezeru, a nastavilo se novim krilima i u unutrašnjem dvorištu  zgradom s dva okrugla tornja i visokim zabatom zvanim Dvorana viteza u kojoj je kralj Willem-Alexander održao prvi govor. Prostorije današnjeg predsjednika Vlade su mnogo skromnije. U malom okruglom tornju u šiljastom potkrovlju pored jezera kabinet je u kome radi i donosi odluke. Zanimljivo je da su neki prosvjednici i studenti znali doplivati i dovikivati parole. Zbog toga je jezero pregrađeno mrežama, pa pristup nije više moguć. Pogled na palaču i jezero s vodoskokom je prekrasan.

 

Stara gradska vijećnica

Šetamo pored prekrasnih palača do stare renesansne gradske vijećnice iz 1565. godine, s crvenim drvenim kapcima na prozorima. Proširena je tri stoljeća kasnije novim krilom, a danas je u njoj muzej povijesnih slika. Pored nje je protestantska katedrala Svetog Jakoba, s velikim zvonikom, građena od cigle od 1337.godine više od dva stoljeća. Smucamo se okolnim ulicama prepunih dućana i restorana brze hrane u potrazi za brzinskim ručkom. Vremena za obilazak je malo, a za vidjeti tako mnogi.  

 

Noordeinde palača

Došetali smo do Princezinog parka s malim jezerom i kraljevom konjušnicom iz 17. stoljeća, tik do kraljeve palače Noordeine izrađene u 16. stoljeću. Današnji izgled je uglavnom iz 1815. godine. Još postoje prvobitni vinski podrumi. Nije tako raskošna kao po drugim europskim prijestolnicama. Nije otvorena za javnost jer služi u protokolarne svrhe pa tako u njoj kralj Willem-Alexander, između ostalog, srijedom ujutro prima nove veleposlanike koji stižu u kočijama, a dočekuju ih počasna garda i orkestar.

 

Dan u Haagu je pri kraju, a mi krećemo dalje…

  isprintaj članak