Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Kada nema mjesta za ukop...
Objavljeno: 20.03.2012. 01:00  
Hallstatt
Hallstatt
  • Hallstatt
  • Hallstatt
  • Hallstatt
Kažu da nema Austrijanca, koji neće prepoznati panoramu Hallstatta. To nismo mogli provjeriti, ali je sigurno da onaj tko jednom vidi prekrasan gradić stješnjenog između planine i istoimenog jezera pogled na njega neće nikad zaboraviti. Da biste došli do Hallstatta treba skrenuti s autoceste za Salzburg i voziti se pedesetak kilometara. Prolazom kroz tunel stiže se na cilj.

Napisao i snimio: Zdravko Mihevc, mr.sc.

Stoljetna izoliranost

Položaj Hallstatta između planine i jezera za posljedicu je imao stoljetnu cestovnu izoliranost. Tako je do gradića tek krajem devetnaestog stoljeća stigla cesta, a do tada se sav promet odvijao jezerom ili planinskim stazama. Staro je to naselje s arheološkim nalazima starim i do 7.000 godina. Razvoj naselja povijesno je usko povezan uz kopanje soli iz rudnika iznad grada. Na uskom zemljištu vodilo se računa o iskorištenosti svakog centimetra tla. Tako je nastalo naselje čudesne arhitekture i ljepote. Balkoni su puni cvijeća, a cijelo je mjesto ugodno oku. Mnogobrojni dućani i restorani s bogatom ponudom s terasama s pogledom na jezero i planine mame posjetitelje. Obrisi kuća i vrhovi planina ogledaju se u jezeru oko kojeg se nalazi još nekoliko prelijepih naselja.

Običaj pretvoren u turističku zanimljivost

Poriv da se posjeti, od svih mnogobrojnih prelijepih austrijskih gradića, upravo Hallstatt možda je malo neobičan. Informacija o neobičnom običaju iskopavanja pokojnika desetak godina od ukopa te čuvanje lubanja i kostiju i njhovo ukrašavanje privlači mnogobrojne turiste. Kako je premalo prostora moralo se racionalizirati i na groblju. Tako se ovdje kroz stoljeća razvio i sačuvan je običaj iskopavanja posmrtnih ostatka pokojnika te čuvanje njegovih kostiju kako bi se napravilo mjesta za nove umrle. Lubanja se nakon vađenja postavlja na povišeno mjesto groblju kako bi neko vrijeme bila izložena suncu i vjetru. Na lubanje se upisuju podaci o pokojniku, ime i prezime, godina smrti te njegovo zanimanje, a često se ukrašava crtežima. U kapeli se nalazi preko šest stotina "oslikanih" lubanja. Naravno i to je turistička atrakcija koju možete pogledati za euro i pol. Posljednjih godina se gubi ovaj običaj radi dobrog odnosa crkve prema spaljivanju pokojnika pa se posmrtni ostaci sve više spaljuju.

Niz zanimljivosti

Hallstatt, gradić u Gornjoj Austriji nastanjen s 900 stanovnika, nalazi se na UNESCO-ovom popisu mjesta svjetske baštine. Osim groblja lubanja vrijedi pogledati prekrasno jezero, vodopade, planinske potoke, pećine, rudnik soli i muzeje. Iako se sve to može razgledati pješice u kratko vrijeme, dojmovi će ostati vječno.

  isprintaj članak