Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Filmske poslastice iz Beča
Kada vi ne možete u Beč, tada Beč dolazi k vama! Donosimo vam pregled najboljih filmova snimljenih u njemu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Središnja proslava će biti 25. travnja 2020. godine
Objavljeno: 24.02.2020. 13:24  
HGSS obilježava 70 godina nesebične službe u spašavanju drugih
HGSS obilježava 70 godina nesebične službe u spašavanju drugih

Damir Trut i Josip Granić

 

Hrvatska gorska služba spašavanja danas je u svojem sjedištu najavila svečanu proslavu 70 godina službe. Središnji događaj održat će se 25. travnja 2020. kao kruna dobrovoljnog rada koji čuva i spašava ljudske živote 24 sata dnevno 365 dana u godini. Kako bi javnosti približili svoj rad, kroz ovih osam tjedana do same proslave, HGSS će organizirati brojne aktivnosti u koje će biti uključeni svi članovi. Najavljeni događaji uključuju praktično znanje u kojima će HGSS-ovci predstaviti snalaženje u izazovnim situacijama. Za najmlađe, HGSS će organizirati poduke o teorijskim znanjima i savjetima. 

Koliko su često članovi službe na terenu pružajući pomoć unesrećenima pokazale su i brojke koje je okupljenima iznio Josip Granić, pročelnik HGSS-a, istaknuvši kako se, suprotno opće  uvriježenom mišljenju, ipak češće spašava domaće negoli strane građane i to u omjeru 80:20. 

„Što se tiče samih intervencija, u kontinentalnom dijelu najviše akcija imamo zimi zbog veće posjećenosti planinarskim izletištima i skijalištima, dok se u priobalnom području najveći broj akcija bilježi u proljetnim i ljetnim mjesecima. Dok je nekima ljeto sinonim za godišnji odmor i uživanje, mi u tom razdoblju puno radimo i zbog sve većeg broja turista na obali. Za usporedbu, 1998. godine imali smo 96 akcija, dok je 2018. bilo njih 800. Uzevši u obzir da je za svaku akciju potrebna kvalitetna priprema i osobni pristup kako bi se pravovremeno pomoglo unesrećenom, jednostavno je za shvatiti kako nesebično i svakodnevno žive ovaj poziv bez prestanka”, naglasio je Josip Granić.

Jadran Kapović, voditelj Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a, osvrnuo se na internetsku komunikaciju HGSS-a, u kojoj građane još od 2005. savjetuju kako se prikladno ponašati u prirodi da bi se izbjegle tragedije. „Naš posao nikad ne prestaje, a u to spada i komunikacija na društvenim mrežama. Mi smo dobrovoljci koji su cijeli život podredili spašavanju i pomoći drugima, a društvene mreže i internetska komunikacija naš su najbolji saveznik. Dugogodišnje iskustvo i savjete prenosimo pratiteljima na društvenim mrežama te ih i putem mrežne stranice obavještavamo o svim akcijama koje provodimo. Vaša je sigurnost naš posao i strast, a ako usvojite ijedan naš savjet, to nam puno znači i naša služba postaje bogatija." 

Ova nacionalna i dobrovoljna udruga broji 1000 visokomotiviranih dobrovoljaca koji svakodnevno pomažu i tragaju za unesrećenim osobama, a u 70 godina postojanja je preko 10.000 akcija spašavanja. Na godišnjoj razini odvija se oko 500 akcija u planinama, 180 potraga, 270 intervencija, oko 30 akcija koje uključuju i upotrebu helikoptera te oko 20 akcija na vodi. 

  isprintaj članak