Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


Žarište Highlandera su osjećaji i jedinstveno iskustvo
Objavljeno: 03.06.2021. 08:01  
Highlander pustolovina otvara sezonu turizma na otvorenom u regiji
Highlander pustolovina otvara sezonu turizma na otvorenom u regiji
  • Highlander pustolovina otvara sezonu turizma na otvorenom u regiji
  • Highlander pustolovina otvara sezonu turizma na otvorenom u regiji

Slike: Predrag Vučković i Bogdan Kosanović 

Planinarenje je jedna od omiljenih aktivnosti na otvorenom, koja nosi razne prednosti: svjež zrak, divni krajolici, šuma i zelenilo, mir i sloboda. Ujedno je vrlo zabavan i koristan način za održavanje tjelesne spremnosti, kao i stjecanja novih planinarskih prijatelja. Dok se krećemo po šumskim i planinarskim predjelima, upijamo vrlo blagotvorne učinke, zato se za ovu aktivnost često kaže kako je prava terapija za tijelo i um.

Toga su svjesni i brojni zaljubljenici u aktivan život, koji svaki vikend nastoje iskoristiti za boravak na planinama. Jedan od najpoznatijih planinarskih događaja u Hrvatskoj je Highlander, koji je započeo na Velebitu, a danas postoji u mnogim državama. Uskoro počinje Highlander sezona u regiji, pa će tako svi iskusni i oni manje iskusni planinari svoje dragocjeno slobodno vrijeme moći provesti na zadivljujućim planinama u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, BIH i Austriji.

Prva na redu je Stara Planina u Srbiji. Pustolovina počinje 12. i trajat će do 16. lipnja, a vodit će kroz 100 km dugačke zahtjevne i udaljene planinarske predjele, a Highlander Exerience će trajati dva dana kraće i 50 km manje. 

Od 30. lipnja do 4. srpnja, slijedi Crna Gora i planina Durmitor, na kojoj se nalazi jedan od nacionalnih parkova, pod zaštitom UNESCO-a. Početnici će moći svoje iskustvo nadopuniti na Highlander Exerience turi, koja će trajati od 3. do 4. srpnja ukupne kilometraže 30 km. 

Slovenija je poznata po svojim prelijepim prirodnim bogatstvima, pa će tako svi zainteresirani za slovensku rutu uživati u Highlanderu na Julijskim Alpama, od 10. do 14. srpnja. Spas od ljetnih vrućina s lakoćom će se naći na ovom 100 km dugačkom planinarskom događaju, koji počinje od Bohinja, ledenjačke doline obgrljene oko Julijskih Alpi i završavajući na obalama kristalno čiste rijeke Soče, dok će ih put voditi južnim granicama nacionalnog parka Triglav s prekrasnim pogledom na Triglav, najvišu slovensku planinu. 

Dva tjedna nakon, od 24. do 28. srpnja, kreće pustolovina na Blidinju, u BIH. Netaknuta priroda, divljina i zelenilo ostavit će bez daha svakog sudionika od ovom 100 km dugačkom putu, a ukoliko im je to ipak predugo, Exerience nudi jednako čarobno iskustvo parka prirode Blidinje od 28 km, od 24. do 25. srpnja. 

Početak kolovoza rezerviran je za Austriju i moćnu planinarsku regiju Murau, a zainteresirani mogu odabrati jesu li za pravac od 100 km (28. srpanj – 1. kolovoz) ili za onaj od 27 km (31. srpanj – 1. kolovoz).

 

Žarište Highlandera su osjećaji i jedinstveno iskustvo. Postao je svojevrstan luksuz isključiti mobitel na pet dana i potpuno se prepustiti prirodi i njezinim čarima, a upravo to je ono što Highlander nudi.

  isprintaj članak