Podstrek za bolju prehranu prilikom kupovine
Skrivene kalorijske zamke, masni zalogaji, zaslađena pića - supermarket je prepun nezdrave prehrane. Mnogi se potrošači pitaju: „Što još danas jesti sigurno?“ ...
Dubrovački hotel Kazbek prvi je hrvatski hotel koji se priključio svjetskoj cage-free inicijativi
Najveća politička kampanja za životinje iskorištavane u industriji hrane - europska građanska inicijativa Okončajmo doba kaveza čiji je krajnji cilj zabrana kav ...
Znanstvenici upozoravaju na ozbiljne zdravstvene posljedice zbog klimatskih promjena
Kako toplinski valovi postaju sve češći, teži i duži, očekujemo još bolesti povezanih s toplinom i smrti, posebno među djecom, starijim osobama, osobama s kroni ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Ni psi ni mačke nemaju žlijezde znojnice raspoređene po tijelu
Objavljeno: 30.05.2013. 11:29  
Hlad i puno vode ljeti za kućne ljubimce
Hlad i puno vode ljeti za kućne ljubimce

Pogrešno je mišljenje da ćemo šišanjem pasa "na golo" olakšati muke kod ljetnih vrućina. Naime, poznato je da je njihovo krzno jedan od oblika zaštite kako od niskih, tako i od visokih temperatura.

 

Napisala: Magda Domes Čamagajevac, dr. vet. med.

 

Mnogi ćemo spas od ljetnih vrućina i osvježenje potražiti negdje uz vodu ili u planinama. Pri tome ne smijemo zaboraviti naše kućne ljubimce budući da oni, kao i mi, teško podnose visoke temperature. Stoga treba pojačano brinuti o njima i olakšati im život u vrućim danima. Ne zaboravimo kako, za razliku od nas, oni nose i svoje "kapute", doduše prorijeđene od zimske dlake, ali još uvijek tople, što im dodatno otežava podnošanje vrućine.

Pogrešno je mišljenje da ćemo im šišanjem "na golo" olakšati muke. Naime, poznato je da je njihovo krzno jedan od oblika zaštite kako od niskih, tako i od visokih temperatura. Prema tome, šišanje "na nulericu" ipak se ne preporuča. Potrebno je samo redovito održavanje dlake, odnosno šišanje pasa koji i inače odlaze frizerima.

 

Znojenje i hlađenje

Ni psi ni mačke nemaju žlijezde znojnice raspoređene po tijelu, pa se znoje samo preko malog dijela nješke i na mekušima (šapama). Najbolja i najučinkovitija “klimatizacija” za psa i mačku su isplaženi jezik i dahtanje. Iako sve pasmine teško podnose visoke temperature, najgore je ipak bernardincima, newfaundlerima, bokserima, aljaškim malamutima, mastifima, chau-chau, shi-tzuima te svim tamnim psima, kao i onima s viškom kilograma. Sve životinje u ljetnim mjesecima traže hladovinu, najradije se odmaraju na pločicama hladeći se na taj način, slabije jedu i pojačano piju vodu. Stoga im trebamo osigurati puno hlada i stalno svježu vodu za piće budući da dugotrajno izlaganje suncu i boravak u toplim, zatvorenim prostorima može za njih završiti kobno.

Preporuča se izvođenje pasa u šetnju rano ujutro i kasno navečer te izbjegavanje podnevne šetnje, trčanje uz bicikl i druge naporne vježbe. Osobito je važno često ih osvježavati tuširanjem. Kod štenadi i mačića treba pripaziti da ne zaspu na suncu.

Ako se s kućnim ljubimcima spremate na dulji put automobilom, preporuča se kretanje noću te stajanje nekoliko puta uz put do odredišta. To vrijeme treba iskoristiti za šetnju i napajanje svježom vodom. Ni u kojem slučaju nemojte psa ili mačku ostavljati u automobilu kako biste za to vrijeme na brzinu nešto obavili što bi moglo završiti kobno po njih. Ni malo otvoren prozor nije jamstvo da ste ih ostavili u dobrim uvjetima.

 

Sunčanica, toplotni udar, omarica

Nekoliko je načina djelovanja visoke temperature na životinjski organizam. Kada je životinja izravno izložena suncu dolazi do zagrijavanja mozga i moždanih ovojnica te do njihove upale – sunčanice (insolatio). Kada se zbog visoke vanjske temperature i sparine prekomjerno zagrije cijelo tijelo dolazi do toplotnog udara (siriasis) ili omarice (termoplegija). Zbog visokih temperatura može doći i do zatajivanja kardiovaskularnog sustava (zatajivanje rada srca), što dovodi do stanja šoka.

Kada tjelesna temperatura kod domaćih životinja prijeđe 40º C nastupa kritično stanje za psa i mačku. To stanje najčešće nastupa naglo, reakcija je burna i brza, a smrt često nastupa tako naglo da se ne uspijemo ni snaći, a kamoli pružiti ili potražiti prvu pomoć. Krvni tlak se naglo snižava, dolazi do kolapsa srca i dišnih puteva zbog čega se oštećuje središnji živčani sustav i otkazuju sve vitalne funkcije. Javlja se drhtanje, visoka tjelesna temperatura, trzanje mišića, povraćanje, proljev, teturavi hod i opća klonulost. Vidljive sluznice su blijedo ružičaste, jezik i usne plave, a bilo ubrzano.

 

Prva pomoć

Životinju je potrebno smjestiti u hlad ili hladnu prozračnu prostoriju s glavom na povišenom, polegnuti je na bok, a jezik joj izvući van. Pritom je treba polijevati hladnom vodom, ali ne pretjerivati kako ne bi došlo do pothlađenosti organizma. Cijelo vrijeme životinji treba nuditi svježu vodu, a temperaturu joj mjeriti svakih pet minuta (ne zaboravite da je normalna tjelesna temperatura kod psa i mačke od 38,5 do 39º). Za to vrijeme pobrinite se što prije doći do stručne pomoći. Dok čekate, životinju po krznu možete špricati alkoholom u spreju.

Prognoza kod sunčanice, uz odgovarajuće liječenje, je povoljna, za razliko od toplotnog udara, nakon kojeg smrt obično nastupa u roku sljedeća tri dana.

 

Oprez je uvijek nužan

Iz svega navedenog, može se zaključiti da je oprez u vrućim i sparnim danima nužan, kako za nas, tako i za naše kućne ljubimce. Držite se hlada i pijte puno tekućine, a isto osigurajte i svojim kućnim ljubimcima!

 

  isprintaj članak