Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Mogući kolaps na tržištu putničkih agencija
Objavljeno: 02.09.2020. 16:04  
Hoće li turističke agencije moći prodavati aranžmane od listopada?
Hoće li turističke agencije moći prodavati aranžmane od listopada?

Yerevan (snimio: Željko Marušić)

Gotovo 70 posto srbijanskih turističkih agencija ima problem s plaćanjem polica osiguranja koje ističu sljedeći mjesec, a osiguravajuće kuće razmišljaju hoće li uopće ponuditi ovu vrstu osiguranja od listopada.

Zbog izuzetno malog obima poslovanja i novčarske krize u kojoj se našla većina turističkih agencija Srbije, nisu uplaćivale premije osiguranja za obvezne police nesolventnosti i odgovornosti koje moraju imati prema Zakonu o turizmu ako se bave organizacijom putovanja. Zbog ove situacije osiguravajuća društva mogu preispitati svaki osigurani slučaj na temelju izdanih polica osiguranja, što može predstavljati veliki problem ukoliko agencije bankrotiraju.

Kako je za "Politiku" izjavio Aleksandar Seničić, direktor Nacionalnog udruženja turističkih agencija, osiguravajuća društva, temeljem povećanog poslovnog rizika ove i sljedeće godine, ovu aktivnost smatraju izuzetno rizičnom i za sada procjenjuju hoće li uopće pristati na obnavljanje ugovora. "Ako se to dogodi, može se dogoditi da niti jedna turistička agencija ne može ispuniti uvjete za obnavljanje licence za organizatora putovanja, što bi naravno izazvalo dodatni kolaps na tržištu turističkih agencija.” -  dodaje Seničić i dodaje da je osiguranje u tekućoj godini "pokriveno" još uvijek važećim policama.

To je problem koji se pojavio i u ovom je trenutku, kako kažu u agencijama, situacija dodatno zakomplicirana. Doznajemo da su predstavnici agencija razgovarali sa osiguravateljima, ali za sada nema rješenja problema koji će se vidjeti već početkom listopada. Seničić kaže da se trenutno rješava pitanje naplate postojećih polica osiguranja, što je prioritet, a nakon toga osiguravatelji će donijeti odluku hoće li i pod kojim uvjetima i dalje nuditi ovu vrstu osiguranja.

 

Ukoliko turističke agencije ostanu bez osiguranja, a putnici počnu rezervirati aranžmane

"Izuzetno je važno reći da ako agencije ne mogu produljiti osiguranje, neće moći prodati nove aranžmane. Prema Zakonu o turizmu, oni imaju obvezu, bez obzira na dozvolu, ostvariti putovanja koja su do tog trenutka prodana" - objašnjava direktor Utaha.

Prema ovoj uredbi, putovanja se ne može organizirati bez osiguranja, stoga mora postojati odgovorni organizator putovanja koji je naznačen na svakom programu putovanja i koji ima odgovarajuće jamstvo. Uz policu osiguranja, pravilnik predviđa i bankarsko jamstvo koje je trenutno neizvedive zbog specifičnosti izdavanja pojedinačnih jamstva svakom putniku i novčanog pologa. Gotovo 70% njih trenutno ima problem s plaćanjem police.

Da podsjetimo, prema propisima postoje četiri kategorije agencija prema broju putnika. Najmanja polica iznosi 200.000, a najveća 400.000 eura. Cijene premija u Srbiji ovise o procjeni osiguravajućih društava i kategoriji, ali kretale su se od tri do 12.000 eura.

  isprintaj članak