Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U
Koliko hrvatskih gradova nude kvalitetan cjelodnevni turistički boravak?
Objavljeno: 05.12.2012. 21:06  
Hoćemo li zbog bazena putovati u Valpovo?
Hoćemo li zbog bazena putovati u Valpovo?

Upravo čitam priopćenje za javnost u kojem stoji da će u kontinetalnom dijelu Hrvatske iduće godine biti izgrađeno tisuću bazena u službi turizma. Barem tako tvrdi Veljko Ostojić, ministar turizma, želeći, valjda, tako pokazati posebno zanimanje njegovog ministarstva za kontinentalni turizam.

Nažalost, u kontinentalnom dijelu Hrvatske treba prvo osmisliti i ostvariti stalnu turističku ponudu, a ne da imamo svega dva ili tri grada u kojima turist ima što raditi cijeli dan. Time mislim na zabavu, što prvo neki putnik želi, a dalje na ponudu ostalih zanimljivosti.

Zahvaljujući Janji Čeliković, nekadašnjoj direktorici Turističke zajednice Belog Manastira, ostvaren je turizam u Baranji. Ta je žena ponekad bila doslovno naporna da ostvari zacrtani cilj i - uspjela je! Potaknula je domaćine u Baranji i kasnije dovela novinare koji su pomogli reklamiranju toga područja. Pa, ipak, u Baranji još uvijek može biti dosadno za običnog turistu. A zašto? Veći dio ponude je temeljen na pojedinačnim raštrkanim obiteljskim gospodartstvima za koje treba najava. Više nigdje nema promidžbe, nema prospekata, nema informacija iako je, zahvaljujući opet njenom trudu, osnovana Turistička zajednica Baranje.

Pitam se što će netko raditi u Đakovu nakon razgleda katedrale? Ili Bizovačke toplice? Dobro, plivat ću, a što dalje? Znate li što vrijedi pogledati u Donjem Miholjcu ili Valpovu i kako "ubiti" ostatak dana? Kamo u Našicama nakon Pejačevićevog dvorca i franjevačkog samostana?

Pa nećemo tamo odlaziti radi bazena koje već ima svaka bolje stojeća kuća u Austriji ili Njemačkoj. Čini mi se da opet kopiramo strana iskustva koja su već svršena stvar i više nisu u modi. I sam sam se divio seoskim turizmima u Sloveniji i njihovim bazenima, ali pred petnaestak godina.

Uostalom, želimo li kvalitetnu turističku ponudu prvo uredimo bazene u našim toplicama. Znate li da gotovo niti jedne nemaju bazen pristupačan za osobe s invaliditetom?!

Smatram da bi prvo trebalo osmisliti cjelodnevnu turističku ponudu, zatim vikend ponudu, a nakon toga ponudu za tjedan dana boravka. U tu ponudu bi trebalo uključiti više domaćina, ali ne po načelu difuznog hotela što je obična prijevara u odnosu na naziv i pojam hotela, ali i dojam o pojmu hotel. Tek tada će putničke agencije pokazati zanimanje i naći interes za organiziranje turističkih putovanja. Zarada je ipak na prvom mjestu!

A da bazen nije lako izgraditi govori naš tekst u nastavku s time da treba razmisliti hoćeli biti riječi o bazenu pristupačnom za osobe s invaliditetom, time i za starije osobe s poteškoćama u kretanju, hoće li biti prilagođeni djeci, kako osigurati sigurnost na njima (spasilačka služba) ili ćemo opet uraditi nešto površno s nekoliko četvornih metara plastike.

 

Izrada plana za izgradnju bazena

Prvi je korak prilikom izgradnje bazena, određivanje mjesta na koje ćete ga postaviti. Ukoliko planirate raditi vanjski bazen dobro ga je postaviti blizu kuće, budući da će on sigurno postati glavna atrakcija, a prostor oko njega idealan je za održavanje različitih proslava. Na područje bazena trebalo bi se ulaziti iz prostorije koja je svima dostupna poput dnevnog boravka, blagovaonice ili kuhinje, osim ako ne planirate napraviti privatni intimni bazenčić, kada treba razmisliti i o ulasku iz spavaće sobe.

Dobro je nacrtati tlocrt cjelokupnog imanja s postojećim objektima koji uključuju kuću, garažu, prilaz, drveće i grmlje i slično. Nakon toga ucrtajte bazen na predviđeno mjesto te uračunajte i okoliš te sve dodatke koje želite izgraditi.

Prije dovršenja projekta, raspitajte se o potrebnim dozvolama za gradnju kod nadležnog ministarstva ili putem zakona objavljenog u Narodnim novinama (NN od 20.07.2004.). Također se raspitajte o postojećim vodovima komunalija, odnosno postoje li vodovi plinare, vodovoda ili Elektre ispod mjesta na kojem ste planirali kopati.

U obzir uzmite i kretanje sunca te moguće vjetrometine. Sigurno ne želite da bazen veći dio dana bude u sjeni. Ne zaboravite da se obasjani dio, odnosno sjenoviti, mijenja tijekom dana, ali i promjenom sezone. Ukoliko živite u vrućem klimatskom području, vjerojatno ćete željeti iskoristiti svaki povjetarac.

Također provjerite nagib terena kao i sastav tla. Pjeskovito tlo može otežati iskop mjesta za bazen. U idealnoj situaciji, otpadne vode trebale bi otjecati od bazena.

Provjerite postoje li kakvi električni vodovi u blizini bazena budući da ćete morati opskrbiti električnom energijom pumpu, filter, svjetla i ostalo. Također ćete morati i puniti bazen tako da uzmete u obzir blizinu slavine ili cijevi.

Također nemojte smetnuti s uma da će prilikom izgradnje bazena kamioni morati odvoziti zemlju kao i dovoziti materijal za gradnju te osigurajte dovoljno prostora kako bi oni mogli prolaziti.

 

Poveznica:

Mala škola turizma

Bazeni za invalide

 

  isprintaj članak