Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Hodanje je najmasovniji oblik tjelesne aktivnosti u svijetu
Objavljeno: 22.09.2013. 20:19  
Hodanje
Hodanje

Hodanje je najmasovniji oblik tjelesne aktivnosti u svijetu na koji se ljudi odlučuju radi zadovoljstva, oslobađanja od stresa i uživanja u prirodi. Istraživanja su pokazala da je, kada se izvodi u pravilnim vremenskim razmacima i s pravim intenzitetom, moguće smanjiti krvni tlak, poboljšati učinkovitost pluća i srca, te sagoriti kalorije.

Povećanje brzine pri hodu ne povećava značajno količinu potrošenih kalorija, ali zato ima značajne učinke na kondicioniranje cjelokupnog organizma. Nakon dinamičnog vježbanja, probava postaje ubrzana čime sagorijevaju dodatne kalorije. Kao i ostali oblici tjelovježbe, hodanje ima značajan psihološki utjecaj. Početnici u hodanju često primijete kako se osjećaju i spavaju bolje.

 

Jedinstvene prednosti hodanja su:

Za početi hodati nisu potrebni tečajevi. Sve što trebate učiniti je ubrzati korak, povećati udaljenost te hodati češće. Možete hodati gotovo svugdje.

Svaka ulica, park, polje, brdo će vam pružiti zadovoljstvo hodanja. Raznovrsnost izbora mjesta je jedna od stvari koja čini hodanje tako ugodnim i zabavnim iskustvom.

Ne zahtijeva članarinu. Jedini trošak je dobra obuća.

 

Zagrijavanje i priprema

Hodanjem treniramo noge, krvožilni i dišni sustav. Međutim, osobe koje vježbe temelje samo na hodanju imaju skraćenije mišiće leđa i stražnjih loža. Također mogu imati manje snage u gornjem dijelu tijela. Zato je prije trčanja poželjno izvesti zagrijavanje vježbama kojima ćemo povećati fleksibilnost i snagu.

 

Istezanje

Stanite okrenuti zidu i odmaknuti za širinu ruku. Nagnite se naprijed te položite dlanove na zid malo ispod razine ramena. Držite kralješnicu uspravno, stopala čvrsto na tlu i polako savijajte laktove, dok vam podlaktice ne dodirnu zid. Također primaknite zdjelicu ka zidu i zadržite se u ovom položaju 20 sekundi. Ponovite vježbu s lagano savijenim koljenima.

 

Istezanje i savijanje

Stanite ravno stopalima razmaknutim u razini ramena i rukama ispruženim preko glave. Ispružite ruke što više možete, kao da želite dohvatiti nešto iznad glave zadržavajući istovremeno stopala na tlu. Brojite do 10. Savijte koljena i sagnite se polagano u struku, dirajući tlo između stopala sa prstima. Brojite do 10. Ako ne možete dotaknuti tlo, pokušajte dotaknuti vrhove cipela. Ponovite cijelu vježbu 2 do 5 puta.

 

Privlačenje koljena

Lezite ravno na leđa s ispruženim nogama i rukama uz tijelo. Uhvatite se rukama ispod koljena, te ih privlačite do prsa, podižući stražnjicu lagano od tla. Zadržati 10 do 15 sekundi. Ponovite ovu vježbu 3 do 5 puta.

 

Trbušnjaci

Nekoliko inačica ove vježbe je predstavljeno po težini izvođenja - od najlakših prema najtežim. Najbolje je početi s onima koje možete izvesti tri puta bez zamora. Kada određenu vježbu budete mogli izvoditi deset puta bez napora, vrijeme je da prijeđete na težu vježbu.

Lezite na leđa s rukama uz tijelo, dlanovi su okrenuti prema podlozi, koljena lagano savijena. Odignite glavu lagano put naprijed tako da možete vidjeti iza stopala, brojite do tri, te spustite glavu natrag. Ponoviti ovu vježbu 3 do 5 puta.

Lezite na leđa s rukama uz tijelo, dlanovi su okrenuti prem podlozi, koljena lagano savijena. Podignite se gore dok gornji dio tijela nije pod kutom od  45 stupnjeva s tlom, zatim se vratite u početni položaj. Ponovite 3 do 10 puta.

Lezite na leđa s rukama uz tijelo, dlanovi su okrenuti prem podlozi, koljena lagano savijena. Podignite se u sjedeći položaj, zatim se vratite u početni položaj. Ponovite 3 do 10 puta.

Lezite na leđa rukama prekriženim na prsima i lagano savijenim koljenima. Podižite gornji dio tijela do sjedećeg položaja, zatim se vratite u početni položaj. Ponovite 3 do 10 puta.

Lezite na leđa s rukama isprepletenim iza glave i lagano savijenim koljenima. Podižite gornji dio tijela u sjedeći položaj, zatim se vratite u početni položaj. Ponovite 3 do 10 puta.

 

Slušajte svoje tijelo

Ne pokušavajte se natjecati s drugima. Smisao hodanja treba biti postupno povećanje izdržljivosti, a ne hodati duže ili brže od ostalih. Najvažnija stvar je svakodnevno odvojiti malo vremena i hodati bez obzira na vaše godine. To je vježba koja vas može usrećiti i učiniti zdravijom osobom.


  isprintaj članak