Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Više nećete moći ponijeti sapunčiće, šampone, gelove iz hotelske sobe
Objavljeno: 25.09.2019. 10:28  
Hotelijeri ukidaju mala pakiranja sredstava za higijenu
Hotelijeri ukidaju mala pakiranja sredstava za higijenu

U hotelsko lancu Marriott International odlučili su ukinuti jednokratna pakiranja gelova za tuširanje, šampona za kosu, mlijeka za tijelo i slično u hotelskim sobama i umjesto njih u kupaonice postaviti velike dozatore. Očekuju da će ta promjena u njihovih 7.000 hotela u svijetu biti obavljena do kraja 2020. godine.

Očekuju kako će time za 30 posto smanjiti količinu otpadne plastike, ali nije zanemariva i novčana ušteda budući da su mala pakiranja skupa, a ako ih gosti ne upotrijebe u hotelskoj kupaonici najčešće ih ponesu doma kao uspomenu. Naime, u približno 850.000 hotelskih soba u svijetu hotelijeri potroše više od 200 milijuna pakiranja sredstva za higijenu.

Isto namjeravaju učiniti i u hotelskom lancu InterContinental s 5.600 hotela u svijetu, prema čijim istraživanjima mala kupaonska plastična pakiranja kozmetike čine 250 milijuna tona otpada godišnje. U InterContinentalu su najvalili da će do kraja ove godine izbaciti i jednokratne plastične slamke iz uporabe čime će ih biti 50 milijuna manje. Prema njihovim tvrdnjama slažući ih jednu do druge moglo bi se spojooti udaljenost između New Yorka i Tokija.

 

Zabrane u Europskoj uniji

Europska unija od 2021. godine uvodi zabranu korišrenja nekih vrsta jednokratne plastike poput tanjura, pribora za jelo, slamki pa će i europski hotelijeri i ugostitelji trebati krenuti tim putem.

  isprintaj članak