Postoje namirnice koje ne valja prati prije uporabe | Objavljeno: 08.01.2019. 10:10 |
Namirnice koje ne valja prati prije uporabe
Crveno meso
Crveno meso je dovoljno osušiti prikladnim papirnatim ubrusom prije pohranjivanja. Prije pripreme ga treba oprati, opet posušiti papirnatim ubrusom, a radnu plohu dezinficirati.
Gljive
Gljive nikako ne perite prije uporabe! Treba ih oprati prije kuhanja i obrisati, odnosno uvaljati u papirnati ubrus kako biste ih osušili i smanjili unos moguće zaraze.
Jaja
Ljuska jajeta obložena je tvari koja je štiti od bakterija. Stoga ih se ne smije prati prije pohranjivanja budući da bi nestala zaštita.
Piletina
Salmonela živi na piletini, ali mora biti više od 103 klice da bi se čovjek zarazio, za razliku od nekih drugih bolesti kod kojih su potrebne samo jedna ili deset bakterija da oboli. Dakle, piletina treba biti značajno onečišćena. Pranjem piletine prije pohranjivanja tu bakteriju samo širimo po njoj i sudoperu.
Tjestenina
Tjesteninu se ispire poslije kuhanja, a ne prije budući da bi isprali dio škroba koji vezuje vodu na sebe i tjestenini daje opseg i mekoću.
![]() |